Mi a különbség a finomliszt és a teljes kiőrlésű liszt tápanyagtartalma között?

KérdésekMi a különbség a finomliszt és a teljes kiőrlésű liszt tápanyagtartalma között?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 12 év

  A magyarok többsége még mindig a fehér búzakenyérre szavaz, azok viszont, akik megengedhetik maguknak, egyre inkább az egészségesebb, magasabb rosttartalmú, sötétebb kenyereket választják.

13 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 A teljes kiőrlésű liszt a gabona magján kívül a héját is tartalmazza.Ez megnöveli a liszt rosttartalmát és elhúzódóvá teszi  a szénhidrátok felszívódását,ezáltal kisebb adag inzulinra, vagy inzulin termelést serkentő gyógyszerre van szükség. Az ilyen liszt ételek sűrítésére is alkalmas.A teljes kiőrlésű lisztben több az ásványi-anyag és vitamin.
Jó lenne ha minél többen a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket fogyasztanák,mert az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen ,de a szív -érrendszeri betegeknek,  cukorbetegeknek mindenképpen ezt kellene fogyasztani.

katalin answered 12 év ago

 Én csak ilyen kenyeret eszek igaz hogy közbe egy kiflit is eszek néha de kenyeret csak teljes kiörlésüt és tényleg nem emeli a cukrom.Annak nem néztem utána hogy miért de a Sáritol már ezt is tudom.Most már csak finom teljes kiörlésü kifli kellene.Azt elárulom hogy egy héten egyszer megengedek magamnak más kaját is általában pénteken.Itt sajtos pogira gombás melegszendvicsre vagy ilyenekre gondolok de jo érzés egy kicsit mást is enni s igy könnyebb.

Horváth Anita answered 12 év ago

A fehér és a teljes kiörlésű liszt fő összetevői közötti különbség jól látható:

Fehér liszt:

Energia:339 kcal

Rost:3,2 g

Kalcium:13 mg

Magnézium:22 g

Kálium:110 mg

Teljes kö.:

Energia:351 kcal

Rost:12,8 g

Ca:24 mg

Mg:114 mg

K:381 mg

Horváth Anita answered 12 év ago

A magnézium mértékegysége a fehér lisztnél is mg nem g.

Ilona50 answered 12 év ago

 Én is korpás zsemlét,illetve rozskenyeret eszem,de nálam is egy-egy kifli előfordul,viszont az ételek habarását fehér liszttel csinálom. Esetleg van valami teljes kiölésű  lisztetek amit kipróbáltatok és jó?

Horváth Anita answered 12 év ago

Igen a Biomag malom teljes kiö. lisztjét használom,a Rábcakapi Biogazdaságban állítják elő,nagyon jó minőségű.

Sára Biró answered 12 év ago

 Köszönjük Anita én is ki fogom próbálni. Csak Bioboltban kapható?

Horváth Anita answered 12 év ago

Én egy natur patikában szoktam venni Sopronban,biztos,hogy itt Győr-Moson-Sopron megyében más natur patikákban is kapható.

Sára Biró answered 12 év ago

Nemrég egyik körzeti orvosi rendelőben cukorbetegeknek csoportos foglalkozást tartottunk,és szinte mindenki fehér kenyeret fogyaszt. érdemes ezen elgondolkozni. Igaz az idősebb korosztály volt.

Sára Biró answered 12 év ago

Ugye? Az üzenőfalról másoltam ide a választ!i
Judit Kraseczki hogy mi?????…….. A nálam…..a teljes kiörlésű liszt javára….. k.b. MINUSZ 1,2 (vércukor szint ) hát ugye nem csoda, hogy IMÁDOM :)))))8 órája