Mennyire hihetek saját mérőmnek?

KérdésekMennyire hihetek saját mérőmnek?
stewes kérdezte ennyi ideje: 13 év

Közel egy éve, hogy a családorvosom közölte velem, hogy cukorbeteg vagyok.
Mire alapozta ez? Két éhomi vércukortszint laboreredményem valamivel 6 felett volt, egy glükozterheléses pedig 15 mmol/l. Más egyéb vizsgálat nem volt. (Nem túlzottan de azért mégis túlsúlyos voltam, ami főleg hason látszott meg. 53 éves férfi vagyok, 172 cm és akkor 85 kg. Akkor pár hét alatt sikerült lefogynom 74 kilóra. Egy kevés visszajött a télen, most 76-77 kg vagyok, de ahogy javul az idő egyre többet fogok mozogni.)
Még azon frissiben vettem egy dCon Optimum mérőt. Eddig kb. 600 mérést végeztem. Étkezés előtt soha nem mértem 7 mmol/l feletti értéket, de közelében lévőt is ritkán. Általában 5-6 mmol/l, ritkán kevéssel 6mmol/l felett. Étkezés után két órával mérve az étkezés előttihez viszonyítva jellemzően 1 mmol/l-el magasabbat mérek. Néha az is előfordul, hogy kevesebbet mint előtte, de nem ez a jellemző.
Eddig a legmagasabb érték amit mértem még az elején volt. Tavaly tavasszal. Akkor „kísérleteztem” magamon, ami abból állt, hogy egy tisztességes adag pizza után azonnal, gyors egymásutánban megettem még öt darab mézes cukorkát is. Ez után másfél órával mérve a műszer 8,8 mmol/l-t mutatott.
Vettem kontrolloldatot. Az ellenőrzés során a kapott érték a határértékek között kb. középső eredményt adta. Azaz pl. 6,8–10,2 (L2) esetében 8,7-et.
Talán illetetlen és „szakmaiatlan” is a kérdésem: melyiknek higgyek: az egyetlen, ám szaklaborban elvégzett vizsgálatnak, vagy annak a több száznak, amit csak magam végeztem el egy „háztartási eszközzel”?
Az elmúlt egy esztendőben némileg módosítottam étkezési szokásaimon, de ezt diétának nem nevezném. Lényegesen kevesebb kenyeret fogyasztok, kizárólag fehér lisztből készültet teljesen elhagytam. Gyümölcscukorral édesítek, néha mesterséges édesítőkkel. Több, de nem lényegesen több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok.

3 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Stewes! A  vércukor terhelésre alapozta a diagnózist a háziorvosod,mert ha cukor terheléses vizsgálatkor a 120 perces érték 11,1 mmol/l felett van akkor cukorbetegségről beszélünk!
A Dcont persolnal Optimum mérő jó,de diagnózist csak labor vizsgálat során lehet felállítani! De azért,hogy tájékozódjál jó! Azóta nem voltál vénás vérvételen? HgbA1 C vizsgálat nem volt?
Miért is volt jó,hogy a háziorvosod elküldött terheléses vizsgálatra? Mert idejében kiderült,hogy cukorbeteg vagy és megváltoztattad az életmódodat! Mind írod étkezési szokáson változtattál,mozogsz ,leadtál a kilókból!Az,hogy sikerült elhagyni a fehér kenyeret és lényegesen kevesebb kenyeret eszel sokat tettél az egészséged érdekében!A gyümölcscukrot gondolom csak sütemény,vagy tésztafélére használod,mert az teába és kávéba nem javasolt,mert a gyümölcscukrot be kell számolni a napi szénhidrát mennyiségbe!  Mesterséges édesítőszer  jó a kávéba,teába! Ezek mind hozzásegítettek,hogy most jó vércukor értékeid vannak, és így nem ,alakulnak ki a szövődmények !
Mindenképpen javasolt a szemészetre elmenni egy szemfenék vizsgálatra,és a HgbA1 vizsgálat is fontos !
Kíváncsi vagyok a HgbAlC értékre! ?
És gratulálok a hozzáálláshoz és ahhoz hogy sikerült megszabadulni a kilóktól,mert az az egyik legnehezebb dolog!

Zsóka answered 13 év ago

 Kedves Stewes  Nagyon gondos háziorvosod van örülj neki , mert így sok bajtól szövődménytől megóvod magad. A betegséghez való hozzáállásod pedig dicséretes.Csak így tovább.

klari50 answered 13 év ago

 A vércukor önkontroll nagyon fontos,jó ha rendszeresen méred és így meg tudod előzni a szövődményeket! Nem utolsó sorban figyeled magad,az az kontrollálod! Tapasztalatból tudom,hogy kezdetben kevesebb hangsűlyt fektettem a mérésre,pedig kellett volna!