Segítsetek…..
Gyakorlatlan vagyok még, nehezen igazodok el az "adagok" halmazában .
Miből, mennyi a bűvös EGY ADAG ??????
Szia Judit,GRATULÁLOK!
Ez nagyon jó eredmény,meglátod egy kis odafigyelés,számolás,mozgás és minden rendben lesz!
Mi is örülünk neked és jók a kérdések !
Várjuk az ötleteket ha van:-)
Judit!
Ha a diétára gondolsz, akkor ajánlok egy nagyon egyszerű eszközt az adagok megtanulásához. Szerezz be egy 500 gr.-ig mérő postai levélmérleget, vagy egy ilyen képességgel bíró konyhai mérleget. Sokszor mérj és lassan megtanulod szemre, kanálra, súlyra megbecsülni az étel, vagy alapanyag súlyát. Ezentúl forgasd a szénhidrát tartalmat, kalóriát bemutató táblázatot. Hamarosan nagy rutinnal fogod megállapítani az adagok nagyságát.
Szia Jaskó!
Köszönöm, hogy válaszoltál. Azt hiszem nem fogalmaztam jól amikor a kérdést feltettem.
Igazából a kész ételek adagjára gondoltam, mert egy csomó helyen azt olvasom, hogy PL: "egy adag karalábé főzelék CH tartalma: 33,1 gr" ……de mennyi az egy adag?????
Az adagok nagyságát részben a receptek tartalmazzák, részben pedig Te magad határozod meg.
Nincs ellentmondás a válaszomban. Ugyanis, a receptekben általában ott van az is, hogy hány személyre készülnek és benne van a leírásban az összetevők mennyisége is. Ha pedig magad főzöl mérd meg azegész alapanyagot, száémolj és oszd el darabra, kanálra, tányérkarimára stb. Mi így csináltuk és teljes biztonsággal működik. Már tudom, hogy az ltalam használt kanálla szedett rizs, vagy krumpli egy adagja hány gr CH. Vendéglőben ehhez viszonyítok, tudom a 20 dkg tésztából készült főtt tészta CH mennyi, abból hányad részt vehetek ki (a feltéttől függően) Tudom, hogy a feleségem által készített egy tepsi piskóta tészta 32 szeletre vágva, szeletenként 8 gr CH-t tartalmaz, persze krémek nélkül. Kitartás! Mérés!, megfigyelés és sok sok gyakorlás=tapasztalat és biztonságérzet!!!! Tévedés pedig szinte kizárva. Mi a klubban versenyeket rendeztünk a tagog számára. meg kellett becsülniük a kitett élemiszeradagok súlyát és CH tartalmát. A legjobbak mindig kaptak valami apróságot jutalomként. Hihetetlen, hogy a gyakorlott háziasszonyok milyen pontos adatokat tudtak megadni! Röviden nagyon biztatlak a gyakorlásra!!! És az eredmény nem marad el! És türelem.
Sziasztok!
Jaskónál jobban alig lehet leírni:-)
Gondolom van tápanyag táblázatod? Ott le van írva mennyi a CH és kalória .
Minden nyersanyagot mérj le,írd egy papirra,majd kezdjél el főzni! Amig fő az étel,tápanyagtáblázat és számológép segítségével számold ki az alapanyagok szénhidrát tartalmát az adott mennyiségre vonatkozóan,majd add össze.Ha elkészül az étel,ennek alapján számold ki,hogy hányadrésszét eheted meg!
A receptekben amik itt a gondozóban vannak,nagyobbrészt 4 adagra szólnak az ételek(a legvégén fel van tüntetve,hogy hány adag).
Pl,. Kefires brokkoli saláta
l kg brokkoli ,25 dkg burgonya,2 dkg olíva olaj,2 dl kefirb
4 személyre szól az adag CH tartam 80g
1 főre 20 g
Kérdezz nyugodtan:-)
Jaskó,valóban a klubokban ilyen versenyekre lenne szükség,akkor a CH -számolás is jobban menne!
….hátha lehet még jobban magam alá kerültem 🙁
Hosszú évek óta főzök és ha hiszitek, ha nem, semmit nem jól saccoltam meg!
Szörnyű………….. bele fogok én ebbe még jönni??????
Természetesen bele fogsz jönni és ha nem tudsz valamit,akkor kérdezel! Csak így tovább!
Itt a feladat Judit!
Nem elkeseredni, nem magad alá kerülni, hanem mérni!!! És minden a helyére kerül.
Egy más jellegű példa: A kolbászcsinálás. Apám mindig egy fa teknőben gyúrta a kolbásznak valót és a hús mennyiségéről tökéletesen tudta miből mennyi kell bele. Én ugyanezt asztalon csináltam és mértem. Egyszer beteg lett és velem csináltatta a kolbászukat. osztozott velem a mennyiségen. Alkut ajánlottam. Tegye mérlegre azt a mennyiséget sóból, paprikából, köménymagból és fokhagymából, amit ő tenne bele. Én megmértem a húst és felírtam egy papírra, hogy miből mennyit tennék. nem hiszed el Judit, alig pár deka volt a különbség. Ezt teszi a gyakorlat. Akkor megnyugodott és hagyta, hogy én ízesítsem a kedvenc ételét.
Tehát mérj és előtte becsüld meg, majd a mérleg helyreteszi az önbizalmad!
Szia Judit ! Próblok nagyon egyszerűen válaszolni. Gondold bele magad egy vendéglőbe és képzeld el mennyit hoznának ki ha kérsz egy ,,kisadag,, ( gyerek méret ) vagy egy normál adag ( felnőtt méret ) ételt. Amennyit általában kihoznak egy tányérban, az egy adag. Remélem tudtam segíteni !
Nagyon hállás vagyok nektek, komolyan mondom. Amikor leülök magam mellé, akkor jövök és olvaslak benneteket 🙂 Köszönöm, hogy vagytok…..
jah…. ma reggel 6,6 – ot produkáltam hurrááááááááááááááááááááááá 🙂