Melyek azok az élelmiszerek,amelyek vashiányos vérszegénységben jótékony hatásúak?

KérdésekMelyek azok az élelmiszerek,amelyek vashiányos vérszegénységben jótékony hatásúak?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Tudom,hogy jó a spenót, a máj,de még minek a fogyasztása előnyös?

3 Válasz
Best Answer
Krisztina Kiss answered 13 év ago

A vas az élelmiszerekben két formában van jelen. Az egyik a hem vas, a másik a nem hem vas. Hem vas található a májban, vörös húsokban (marha, sertés), a szárnyasokban, halakban, tojásban, állatok vérében.Nem hem vasat tartalmaznak a növényi eredetűélelmiszerek, így a magas vastartalmú zöldségek (cékla, spenót) ésgyümölcsök (szeder, ribizli) is. A növényi eredetű ételekből a vasnagyon rossz hatásfokkal hasznosul. Ha hem vasat tartalmazó ételekkelegyütt fogyasszuk őket, akkor a hem vas segíti a nem hem vashasznosulását is. A vas hasznosulását segíti a C-vitamin (aszkorbinsav)a folsav, a fruktóz, valamint a savas közeg. Tehát a gyümölcsök,gyümölcslevek, sötétzöld zöldségek kedvezően befolyásolják a vasfelszívódását.
A felszívódást gátolja az élelmiszerek magas réz, cink, mangán,fitát és oxalát tartalma. Sok fitátot tartalmaznak a gabonafélék,lisztes termékek, így a kenyerek és péksütemények, diófélék,hüvelyesek. A spenót magas vastartalmú, de oxalát tartalma miatt a vaskis százaléka tud csak hasznosulni. Magas oxalát tartalmú még a sóskaés a rebarbara is. Bizonyos magas fehérjetartalmú növények, mint aszója, hüvelyesek, diófélék szintén gátolják a vas hasznosulását,ugyanez a helyzet a gumósokkal is pl. burgonya.Még a polifenolok is gátolják a vas felszívódását. Polifenolokattartalmaznak a teák, egyes zöldségek és a hüvelyesek.

Ilona50 answered 13 év ago

 Azt nem tudtam,hogy az olajas magvak,meg a szója gátolja a vas felszívódását! Akkor a vegetáriánusok,hogyan étkeznek nem lesz vas hiányos vérszegénységük?

Krisztina Kiss answered 13 év ago

A helytelenül összeállított vegetáriánus étrend számos hiánybetegségetelőidézhet, sok betegségben előidézhet állapotromlást (elég csak egyvashiányos anémiára gondolni), ezért a vegetáriánus étrendre valóáttéréskor tanácsos táplálkozási szakember (dietetikus) segítségét isigénybe venni.