Melyek azok a zöldségek amelyet a cukorbeteg szabadon fogyaszthat a szénhidrát tartalom beszámítása nélkül,és milyen mennyiségben?
Szabadon fogyasztható 150-200 gramm mennyiségben beszámítás nélkül
pl. brokkoli, ,cukor nélkül készített cékla,uborka,csalamádé,cukkini,fejes saláta,gomba,karalábé,karfiol,káposzta,kelbimbó,spenót, patiszon,petrezselyem,póréhagyma,rebarbara,retek,paradicsom,zöldpaprika,
zöldhagyma,sóskapetrezselyem,zeller,búzakorpa,padlizsán,tök.
Az összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó gabona eredetű élelmiszerek, valamint a rizs, burgonya, hüvelyesek, bab, borsó, lencse, szója, zöldségfélék szénhidráttartalmukat beszámítva fogyaszthatók. Fontos azonban, hogy az étrend megfelelő mennyiségben tartalmazzon nem emészthető szénhidrátokat, diétás rostokat is. Fehérjéből a szervezet igényének megfelelő mennyiséget kell biztosítani.