Meforal 850-es szedése szoptatás alatt

KérdésekMeforal 850-es szedése szoptatás alatt
Szappanos Erzsi kérdezte ennyi ideje: 13 év

Szép napot mindenkinek! A legutóbbi értékeim az éhomi vércukor 7,30mmol/l 90\’ perccel késöbb 8,21 a HBA1c 5,6%. Az orvosom Meforal 850-es gyógyszert írt fel nekem. Elkezdtem diétázni de a gyógyszert nem kezdtem el szedni, mert a  tájékoztató szerint szoptatás alatt nem szabad. Ahány embert kérdeztem annyi véleményt hallottam. Az orvos szerint szedhetem, a nőgyógyászom szerint kérdezem meg a gyerekorvost, a gyerekorvos azt mondta, hogy nem gondolná, hogy baj lenne. A gyógyszerész szerint abba kell hagyni a szoptatást. Én szeretném még a 6 hónapos kislányomat egy ideig szoptatni.Erről szeretnék véleményt kérni. Előre is köszönöm.

15 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Erzsi üdvözöllek a kevan!
Elég ellentmondásos véleményeket kaptál. A gyógyszer mellett a tájékoztatóban le van írva,hogy szoptatás alatt a  szedése nem javasolt. Én csak azt tudom írni,hogy a mi szakrendelésünkön a Főorvos Úr szoptatás alatt Meforalt nem ír fel. Sőt a vérnyomáscsökkentőből a terhesség alatt adható vérnyomáscsökkentőt szabad szednie az anyukának!
A terhesség alatt inzulin kezelés alatt voltál?
Az éhomi és étkezés utáni vércukor vizsgálat még diétázás előtt volt?
Valóban az éhgyomri vércukor értéked magas,de a HgbA1 C jó!
Mindenképpen szoptasd a kisbabádat és  szigorúan tartsd be a diétát,sokat mozogjál.,és ellenőrizd a vércukrodat étkezés előtt,és étkezés után 1,5 órával.Még fogok informálódni a gyógyszer szedéssel kapcsolatosan.

Szappanos Erzsi answered 13 év ago

Kedves  Sára! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Megnyugtattál.A terhesség végefelé már inzulinos voltam, de szülés után 4,9-es cukrokat mértek. Ezt én rontotam el, mert a terhesség alatt olyan szigorúan csináltam a diétát, hogy amint megszültem rögtön bepótoltam az édesség iránti vágyamat. Hát így lett az éhomi 7,3  a terhelt pedig 8,21. Erre írták fel a meforalt de én inkább elkezdtem diétázni és így legutóbb 6,7 lett az éhomi. Szerinted ez indokolja a gyógyszer szedést? Sajnos mozogni még nem sikerül rendszeresen, mert se időm se energiám a kicsi mellett, de majd megeröltetem magam. Mégegyszer köszönöm

Sára Biró answered 13 év ago

Így világos,elkezdtél édességet fogyasztani stb.. Most arra figyelj oda,hogy este későn ne egyél ,oszd el napi ötszöri étkezésre a szénhidrát mennyiséget, a kisbabával ha rendszeresen sétálsz az is mozgás,csak rendszeres legyen . Lesz még alacsonyabb az a 6,7 ! 🙂 Mérd meg napközben  ebéd előtt és ebéd
után ,illetve vacsora előtt és után 1,5 órával. Diétával megy még ebből le.
Jársz diabetológiára,mennyi CH-ra vagy beállítva?

Szappanos Erzsi answered 13 év ago

Dietetikushoz illetve pajzsmirigyre járok -ez együtt van-. 180 ch-ra vagyok beállítva a szoptatás miatt. Ezt se tudtam biztosra, hogy étkezés után 1,5 vagy 2 óra múlva kell mérni? Nekem a reggeleim szoktak rosszak lenni ma reggel éh:7,3 -120′: 7,4. Ebéd elött: 4,7– 120′:5,4. A séta az megvan de erre is azt mondta a dokim, hogy az nem elég cardio mozgás kell.

Sára Biró answered 13 év ago

 Régebben étkezés után 2 órával,de újabban étkezés után 1,5 órával kell mérni.
Erzsi ezek remek értékek ne aggódj! A dietetikus mit tanácsolt hány órakor reggelizzél?

Szappanos Erzsi answered 13 év ago

A dietetikus azt mondta, hogy 6 vagy 7-kor kell reggelizni és törekedni arra, hogy mindig azonos legyen az időpont. Nagyon aranyos vagy , megnyugtattál. Az orvos után mindig úgy érzem, hogy már nincs sok hátra. A 7,3-as értéknél is már inzulinra akart tenni én beszéltem rá, hogy adjon még időt a diétára.

Sára Biró answered 13 év ago

 Gondolom az orvosod a szoptatás alatti időre mondta a 7,3-as értékre az inzulint,lehet nem is tudott arról hogy egy "kis pótlás volt az édességekből". A cardio mozgás valóban jó,de mindaddig ameddig  elkezdenéd a rendszeres séta sokat segít. A dietetikus is a 6-7 órát mondta első étkezésnek,jó lenne ha minél korábban ennél reggelit,valóban a rendszeresség nagyon fontos. Ha betartod a diétát ,mozogsz nem lesz gond, ezek az értékek nem olyan rosszak.
A pajzsmirigyre L-thyroxint szedsz?
Majd ,ha sok időd lesz és engedi a kisbabád – mesélj a terhesség alatti értékeidről és hogy mire kell odafigyelni,milyen tapasztalataid vannak! Előre is köszi:-)

Szappanos Erzsi answered 13 év ago

Igen L-thyroxint szedek 75 mg. Nagyon szívesen írok, de szerintem majd holnap. Jó éjszakát. 

Sára Biró answered 13 év ago

 Jó reggelt! Rendben várjuk a beszámolót,természetesen amikor ráérsz! Gratulálunk a pici babához,mert ez az este valahogy elmaradt!:-)

Mária Balázs answered 13 év ago

 Nagyon csodálkozom,hogyan javasoltak meforalt a szoptatás alatt,még a tájékoztatón is írja a szoptató anyáknak nem javasolt. nekem is terhesség alatt volt cukorbetegségem,aztán "elfelejtettem" sajnos,ma már inzulinos vagyok,de 10 évig nem figyeltem magamra. Fontos,hogy sokat mozogj,diétázzál,azaz egészségesen étkezzél és rendszeresen ellenőrizd a vércukrodat. Bármilyen kérdésed van szívesen írok.