MDT Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban[2014.06.04.] –

KérdésekMDT Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban[2014.06.04.] –
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 10 év

 A Magyar Diabetes Társaság Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban[2014.06.04.] –
A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége 2014. május 25-én ülésezett. Ezen sajnálattal állapította meg, hogy az utóbbi időben a paramedicina egyes művelői között elburjánzott az a gyakorlat, amely a paleo-ketogen diétát mindenek fölé helyezve tanácsolja, és lebeszéli a frissen kezelésbe került 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegeket az inzulin kezelésről. Mindamellett a cukorbeteg gyógyítást művelőket úgy állítja be, mint akik „helytelen kezelési gyakorlatukkal" tulajdonképpen nem értenek – a nemzetközi diabetológiai tudományos társaságok által egyébként elfogadott és ajánlott – diabetológiai kezeléshez A jelenség terjedésében az internet tudatot deformáló, hamis blog-bejegyzései komoly veszélyt jelentenek.A Magyar Diabetes Társaság Vezetősége – támaszkodva a közelmúltban kiadott és elfogadott „Szakmai Irányelv"-hez – leszögezi, hogy az említett diéta – inzulinkezeléssel, vagy anélkül – az inzulinhiányos anyagcsere állapotot akár azonnal is súlyosan ronthatja, hosszú távon pedig nemcsak szervi (vese-, máj-)károsodásokat, de hirtelen fellépő életveszélyes helyzeteket is eredményezhet. A paleo-ketogen diétát szakorvosi tanács ellenére ajánlók és alkalmazók csak saját (lelkiismereti-, és büntetőjogi) felelősségük terhére végezhetik ezt a gyakorlatot.

4 Válasz
Jozsef Pintér answered 10 év ago

Teljes mértékben egyetértek az MDT állésfoglalásával. Mindenki tegye és alkalmazza a saját hasznára, vagy kárára, de ne próbálja erőszakos módon ráerőltetni másokra. Ezáltal hiú reményt kelteni, vagy a későbbiekben súlyos károkat okozni a meggyőzött (akár Legyőzött) betegekmek. Senki ne felejtse:  a bajokért mindig utólag (amikor már késő) szoktunk sírni. Gratulálok annak, aki sikeresen alkalmazza és baj nélkül megússza, de ne felejtse senki, hogy ami neki jó, nem biztos, hogy másoknak is éppen úgy használ!

Zsuzsanna Német answered 10 év ago

Jogos!!  Nem szabad felrevezetni a beteg embereket ,veszelyes lehet!!

Sára Biró answered 9 év ago

 A Fővárosi Ítélőtábla 7. Pf. 21.670/3014./3. ügyszámú jogerős ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék 25. P.23.159/2014/5. ítéletét, elutasítva a Paleomedicina Hungary Kft. felperes keresetét, melyet a Magyar Diabetes Társaság ellen nyújtott be.A bíróságok ítéletükben megállapították, hogy a Magyar Diabetes Társaság az MDT Honlapon 2014. július 4-én megjelent szakmai közleményével nem sértette meg a felperes jó hírét. A Bíróságok kötelezték a Paleomedicina Hungary Kft.-t hogy fizesse meg az első és másodfokú bírósági kereseti és fellebbezési eljárási illetékeket is.
diabet.hu

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Nagyon nagy szükség volna, hogy minden diabétesz gondozóban legyen rendszeresen erőforrás arra , hogy a cukorbetegeket kiképezzék, oktassák, akár a Tb támogatásuk alapja is ez legyen, akkor talán képzettebb cukorbeteg társadalom volna, ha tudatosabbak volnának a cukorbetegek , nem vezetnék őket félre így ezzel kevesebb szövödmény érhető el. Számomra az is érthetlen cukorbeteg társak, miért követik egy bulvárlap vagy egy rendőrtiszti főiskolát végzett bugrisnak esetleg egy infomatikus végzettségű semmilyen szakmához sem értő ideológia gyártónak, nyugdíjas szenilis falevél gűjtőnek vagy egy ilyen cégnek káros étkezési tanácsait , mindenféle ismeretlen eredetű hangzatos egészségesnek kiáltott, de akár káros cuccot visznek a szervezetükbe, miért nem a szakorvosok és szakasszisztensek javaslatait követik a cukorbeteg társak ??? Nem az a hibás akit félrevezetnek, hanem aki hatalmi vágyból vagy anyagi haszonszerzésből  félrevezet embereket, hiszen azt tudnia kell h nem ért valamihez akkor ne tetszelegjen szakértőként a témában. Ezért jó az a küzdelem , sok munka amit Sárika és a többi szaekmeber tesz, hogy képezzék a cukorbetegeket, a cukorbetegek ne kitalációk, téveszmékben éljenek, legyenek tudatosak betegségükről és táplálkozásúk során, a cukorbetegek diétája nem éhezés, hanem táplálkozás, amibe minden belefér az aktuális anyagcseréhez kell csak igazodni, egyensúlyoznunk.  Csak az egészséges egyensúly határozza meg a táplálkozásunkat. Hosszú életetet , jó egészséget és élvezetes finom étkezéseket mindenkinek.