Magasabb hőmérsékleten az inzulinnak csökkenhet a hatása?

KérdésekMagasabb hőmérsékleten az inzulinnak csökkenhet a hatása?
Géza Horváth kérdezte ennyi ideje: 12 év

Ha az inzulin magasabb hőmérséklenek van kitéve(Pl.:nyáron egy kiránduláskor egésznap a kocsiban van)csökkenhet a hatása?

15 Válasz
katalin answered 12 év ago

Nem csak csökken hanem meg is romolhat nem hat erröl a nyáron többet irtunk biztos megtalálod a kérdést.,

katalin answered 12 év ago

Géza irj légyszi a Jasko felvetéséhez szavazatot Sárira.

jaskó answered 12 év ago

Megpróbáltam visszakeresni a témával kapcsolatos kérdés és felelet sort. Nem találtam. Ha valaki megleli, töltse fel ide. Eléggé ki lett elemezve a kérdés. Mennyiben hőhatás éri az inzulint mindenképpen veszít a hatékonyságából, sőt akár teljesen el is veszítheti azt.  Ha túlmelegszik, vagy megfagy, hiába adod, akár többszörösen emelt dózisban is, egyáltalán nem hat, Még szerencse, ha akkor a lassú hatású inzulinnal nincs gond, mert az egy kicsit képes korrigálni. Pont a múlt nyáron felejtettem a kocsiban a beadó tollamat. Majdnem egy hétig kínlódtam, mire rájöttem, mi lehet az oka az egekbe emelkedett vércukor értékeimnek, pedig folyamatosan emeltem a dózist és egyre kevesebbet is ettem (NORMÁL ESETBEN EZT NEM SZABAD CSINÁLNI!!!!) Túlhevült az inzulin és tönkrement. De jártam már így a másik végletben is. A gyógyszertárban, vagy más, előző tárolóhelyen megfagyhatott az inzulinom és egy hajszálrepedés futott végig valamennyi patron oldalán. Beadáskor az inzulin egy része a repedésen kifolyt. Az is előfordulhatott, hogy semmi nem ment belém. Arról vettem észre, hogy nyirkos a penem. Mivel jártam már így, átnéztem nagyítóval a maradék négy ampullát is, hát azok is repedtek voltak. Nos, ebben az esetben is magas értékeim voltak. Főleg akkor kell gyanakodni az inzulin hibájára és minden előzményt kielemezni, amikor semmi nem indokolja a magas értékeket. Ki kell zárni a gyulladásokat, a frontbetöréseket, át kell gondolni nem hibáztunk e a diétában, stb. Ha mindez rendben van, akkor gondoljunk az inzulin hibájára, de előbb még meg kell nézni, hogy a tű nem dugult e el véletlenül.

katalin answered 12 év ago

a 47 48 as oldalon vannak a kérdések bocs hogy nem rakom ide de nem tudom hogy kell.

jaskó answered 12 év ago

3 hónapja 1958 pont felhasznalo/130/jask%C3%B3 A készleten lévő tartalékinzulinom mindig a hűtőben van. Amelyiket kiveszem és használom, azt a míg kifogy nem teszem hűtőbe. Igaz hamar elfogy egy ampulla, de csatlakozva a Sárika bejegyzéséhez, anagy meleg akár teljesen tönkre is teheti az inzulint. Többek között ennek okán kerültem a nyáron a sürgősségi osztályra. A kocsiban hagyott (nem hűtőtáskában tartott) inzulinom elvesztette a hatását és a cukraim az egekbe szöktek. Mindenki olvassa el legalább egy alkalommal a tárolásra vonatkozó utasításokat és igyekezzen azokat betartani!!! Más kérdés viszont, hogy a rosszullétem okára csak magam jöttem rá a helyzet elemzése, értékelése alapján. Az orvosaim nem találták a rosszullétem okát. A tüneteket szuperül ellátták, de az alap hibát nekem kellett megtalálni és javítani!!!!

jaskó answered 12 év ago

Az előbb kimásoltam egy korábbi esetem leírását és azt tettem ide.  Ajánlom mindenki figyeljen az inzulin helyes tárolására!

Nanita answered 12 év ago

Jobb topicot nem találtam a kérdésemhez.
Az inzulin megfagyasztás esélye hány foktól lehetséges? Gondolok itt arra, hogyha pl. lejjebb veszem  a hűtőben a hőfokot nyáron ami által a hűtőben az alsó polcon-1 fok van,az inzulin a hűtő középső részében elkülönülten, megfagyhat e ezen a -1 fokon, vagy ennél hidegebb kell a megfagyáshoz? 

Nanita answered 12 év ago

Légyszi nyugtassatok meg, hogy a mínusz 1 fokos hűtőben nem mehet tönkre az inzulin vagy még is?

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Anita, a -1 °C tutira kinyírja az inzulint. Pl. a Lantus útmutatójában ez olvasható: Hűtőszekrényben (2 °C – 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható! Ne helyezze a SoloStar-t közvetlenül fagyasztórekesz vagy a jégakku mellé. szrintem vegyél a háztartási boltban egy hűtőgép hőmérőt, (500 HUF), és keresd meg a hűtőben a kb. 5 °C-os helyet. Én az ajtóban tartom, a felső polcon.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Megmértem: nekem 10 °C-on van az inzulinom a hűtőben.