Létezik,hogy az alváshiány akár halált is okozhat?

KérdésekLétezik,hogy az alváshiány akár halált is okozhat?
Ati42 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Hány óra kell egy embernek,hogy kialudja magát?

3 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Ati42!

Minden embernek egyéni az alvásigénye, ami 4-5 órától 10-12 óráig terjedhet, és a kor előrehaladtával csökken (gondoljunk az egész napjukat átszuszogó kisbabákra, és az álmatlanságra panaszkodó nyugdíjasokra 🙂 ). Egy felnőttnek átlagosan 7-8 óra alvás szükséges, de ismerek olyat, akinek 10 óra sem elég.

A krónikus alvásmegvonás, tehát amikor valaki napokig nem alszik, valóban vezethet halálhoz, de ez nagyon rikta, mivel a szervezetünk úgy van "beállítva", hogy ha nagyon fáradtak vagyunk, akár állva is elaludjunk. Régen (talán nem is olyan régen is) vallatásoknál alkalmazták a súlyos alvásmegvonást, mert ha a szervezet nem tud az alvásidő alatt regenerálódni, akkor bármit el lehet érni, hogy bevalljon az illető. Persze ezt ötvözték más módszerekkel, de a cél a vallomás kicsikarása volt.

Manapság ritka, hogy valaki az alváshiányba haljon bele, mert ez a fajta hiány csak erőszakkal tartható fenn.

Ati42 answered 13 év ago

Köszönöm Eszter! Azért kérdeztem,mert azt olvastam ,hogy ha valaki nem tud   5 órát mélyen és pihentetően aludni, azok  depressziósok, és más szervi bajokat élhetnek meg és a folyamatos alváshiány akár halált is okozhat szélsőséges esetekben. Én úgy gondoltam,hogy például a depresszió tünete lehet az alvászavar és,nem azért lesz depressziós valaki hogy nem alszik eleget.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Valóban tünete a depressziónak az alvászavar, és a kevés alvás is okozhat hangulatingadozást. De a kettőt nem szabad összekeverni. Manapság sajnos túl könnyelműen használják az emberek a depresszió és a pánik fogalmát, ezért sok téves infó kering mindegyikről. Fontos, hogy tudjuk, mindenkinek vannak rosszabb és jobb napjai, de a rosszabb napokon nem depressziós, csak rosszkedvű. Lényeges különbség. 🙂