Lehet,hogy csak én nem tudom, de lehet, hogy sokan !!!!!

KérdésekLehet,hogy csak én nem tudom, de lehet, hogy sokan !!!!!
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 12 év

Engem pillanatnyilag ugyan nem érint, de csupán idő kérdése, hogy érintsen. Mi a különbség a nappali és az éjszakai inzulin között. ( ezt még tán el is tudom képzelni, hisz az egyiknél ,,normál életet él az ember,, míg a másiknál alszik.) Viszont a különböző nevek, pld. ,,bázis,, meg stb. az mit jelent ? Mire kell ügyelni és miért nem cserélhetők fel ??? ( aki éjszaka dolgozik annak nappal van éjjel )  Hogy is van ez ???

7 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 Mi is az inzulin ?  egy  hormon, amelynek segítségével a glükóz(cukor) a vérből a sejtekbe jut, segíti a glükóz májban történő tárolását, a felesleges szénhidrátok zsírrá alakítását, a fehérjék előállítását.
 A bázis  az étkezési szünetekben és éjjel, alváskor
folyamatosan biztosítja a szükséges inzulin mennyiséget 
Közepes hatástartamú , humán, NPH-típusú készítmények: Humulin N, Insulatard,Insuman basal,valamint
hosszú hatású inzulin analógok (ezekről beszélünk mostanában sokat) : Lantus,levemir.
Gyors hatású humán reguláris inzulinok:Actrapid,Hunulin R, Insuman rapid- ezek az étkezést követő vércukor emelkedést képesek ellensúlyozni,illetve itt is vannak  gyors hatású inzulin analógok: Humalog, NovoRapid, Apidra (ami most hiánycikk). Ezen kívül vannak keverék inzulinok is,de gondolom bevezetőként már ez is sok lesz:-)) De jó a kérdés,és fejtegethetjük ezt tovább!!:-))
Van aki a bázist nappal adja és nem éjjel ,vagy naponta 2x adja,szóval változatos.

Tri-Ton answered 12 év ago

Köszönöm Sárika ! Ebből számomra egy dolog derült ki. Nagy szükség van a személyes tanácsadásra. Nem szabad, hogy bárki azt gondolja, hogy én tudom és megoldom. Eddig sem értettem, most meg már főleg nem. Az a lényeg, hogy Ti tudjátok és ha a szükség úgy hozza mindenkinek elmagyarázzátok a személy szerint az őrá vonatkozót. No többek közt ezért mondom én is azt sokad magammal, hogy nagy szükség van itt rád és a KEVA egy nagy űrt tölt be az eddigi ismeretlenbe !!!

Sára Biró answered 12 év ago

 Tóni nem baj ha nem érted még,de az első mondatba beírtam ,hogy a zsír anyagcserében is fontos szerepe van. Örülök,hogy így látod, sajnos hogy valaki a minimális ismereteket megszerezze nem 1-2 alkalom kellene ,és "futószalagon" nem is lehet . Fel kellene ismerni azt a tényt,hogy a betegek edukációjára nagy szükség van,akár külön óraszámban is,mert ezzel sok későbbi szövődményt meg lehetne előzni. Ezzel javulna az életminőség, a kórházi kezelési költség,több maradna a gyógyszer kasszában,soroljam?? De csak annak lehet segíteni,aki el is fogadja a segítséget,akit érdekel. Egy cukorbetegnek  egy életen át tanulni kell. De  a cukorbeteggel  foglalkozó személyzetnek is mindig tovább kell képeznie magát,és az a jó ha valaki számára ez nem kényszer:-) Készen álltok a tanulásra kevasok? 

Sára Biró answered 12 év ago

 Véletlenül elküldtem:-)) De ti már olyan sokat tudtok,hogy másokat is taníthattok,persze ki amihez ért!!
Én személy szerint nagyon sokat tanultam Tőletek,amit köszönök szépen!

Tri-Ton answered 12 év ago

Köszönöm !  Én egyet tudok ígérni : Jó diák vagyok és leszek egészen addig míg értem, hogy miről van szó !  Ha nem értem kérdezek, mint eddig is, viszont eddig sem és ezután sem tudtam és tudom elfogadni azt amit nem értek és a válasz annyi lenne, hogy ,, csak,, !!!  Ezért vagyunk még mindig és remélem sokáig  együtt és köszönöm a türelmet amit felém és a többiek felé mutattok a Főorvos Úrral közösen !!! Tudom magamról és azt is tudom, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel : Köszönettel hagyom magam meggyőzni ( csak értsem!!! ) , de nem érdekel a kötelező ,, CSAK !!!,, ( akkor sem, ha tudom, hogy mégis csak rólam szól a történet, de egy munkadarabnak kéne érezni magam ) No ettől vagytok TI mások és ettől nagy a KEVA !

Sára Biró answered 12 év ago

 Köszi Tóni:-))) Próbálkozik az ember,de nem mindig sikerül!
 Folytathassuk az eszmefuttatást,és más bekapcsolódhat ebbe a témába is:-))

Marika answered 12 év ago

Szia Sárika És Tóni !! Nagyon jó , hogy van a KEVA , mert minden apró " nem értem " kérdéssel nem tud az ember orvoshoz menni , a család orvosok nem igazán tudnak ebbe belemenni ,mert ez egy szakterület és sok beteg aki már évtizedek óta inzulinos , vagy családi szinten érintett talán több a tapasztalata .  Itt egy mástól is tudunk tanulni és nagyon jó " tanárnőnk" is van Sárika személyében . Jaskó is komoly felkészültséggel rendelkezik és nagyon segítőkész , Neki is köszönjük a segítséget . A régi mondás : a jó pap is holtig tanul és még is bután hal meg !!!!!