Lehet a só hiánytól zsibbadás a végtagokban?

KérdésekLehet a só hiánytól zsibbadás a végtagokban?
Julcsi kérdezte ennyi ideje: 13 év
5 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Véleményem szerint nem a só hiánya okozza az ujjakban a zsibbadást. Cukorbetegeknél az idegek károsodnak és emiatt gyakori az ujjakban jelentkező zsibbadás,gyakran nyilalló fájdalom,áramütésszerű érzés is kísérheti. Főleg az esti éjszakai órákban fokozódik a panasz . Ilyen jellegű vagy tartós a zsibbadás van?
A nyaki csigolya kopástól is előfordulhat zsibbadás.

Julcsi answered 13 év ago

 Éjszaka nagyon zsibbadnak az ujjaim, már azt sem tudom mit kezdjek velük. Sokszor elaludni sem tudok tőle. Nappal is jelentkezik, de akkor azért el is mulik hamar.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

Julcsi SZERINTEM TESÉK KIVIZSGÁLTATNI. ENNEK OKA VAN. ORVOS TÖBBET TUDNA MONDANI.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

  Érzészavarok A zsibbadás tünet az érzészavarok csoportjába tartozik. Lényeges, hogy elkülönítsük az érzéskieséstől vagy az érzéscsökkenéstől, amikor valamilyen bőringert, például egy apró szúrást, a beteg nem érzékel, vagy lényegesen gyengébben érzékeli (hypaesthesia). A dysaesthesia olyan jelenség, mikor az inger által várhatóan okozott érzés más, kellemetlen jellegűvé válik, például gyenge nyomás az érintett terület nagyfokú fájdalmát váltja ki. Paraesthesiának nevezzük a spontán kóros érzéseket. A zsibbadás is ide tarozik. A zsibbadás érzés hátterében mindig valamilyen idegrendszeri eltérést kell keresnünk, amelyet azonban számos ok kiválthat, köztük olyan alapbetegségek is, amelyek elsődlegesen nem az idegrendszer bántalmát okozzák. A tünetek egyoldali fennállása az idegrendszer központi részének zavarára utal. Ha valamennyi végtag distalis (a test középvonalától távol eső, leggyakrabban zokni-illetve kesztyűszerű elrendeződés) része érintett, az bármely okból kialakult polyneuropathiára, gerincvelői vagy agyalapi eltérésre utalhat. Ha a tünetek átmenetiek, anyagcserezavar gyanítható. Ha a jelentkező zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és spontán múlik, akkor átmeneti agyi véráramlászavar is állhat a háttérben. A gerincvelőt károsító kórfolyamatok esetén a zsibbadás jól lokalizálható: a zsibbadás az idegrendszer szegmentális tagolódásának eredményeképpen meghatározott idegek ellátási területére korlátozódik.

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Julcsi! Mindenképpen legyenek jó vércukor értékeid és a beállított gyógyszereket szedjed,mert ez nagy valószínűséggel az idegbántalom miatt van. Lehet megerőltetted a munkában és azért fokozódott a fájdalom. Nem lehet hogy elfogytak a gyógyszerek? Esetleg pluszban diabétesz vitamint is tudsz szedni. Amennyiben a panaszok nem csökkennének feltétlen jelentkezzél a rendelőben!