Tejcukor-érzékenységnek nevezzük azt az enzimhiányos vagy csökkentenzimműködési állapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után azegyén jellemző tüneteket (hasi panaszok, puffadtság, hasmenés,émelygés) észlel. A tünetek erőssége az egyéni érzékenységtől és azelfogyasztott laktóz mennyiségétől függ.
A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribbtünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás,szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetekkialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom,lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz.
Nagyobb gyermekekben és felnőtteknél betegség nélkül is lehetséges a laktáz enzim csökkent működése.
Nagyon jól leírtad a tüneteket Krisztina. Velem is többször előfordultak, mire rájöttem az okok eredetére. A helyzet annyira komolyra fordult, hogy a laktóz hordozóanyagot tartalmazó gyógyszerek is kemény tüneteket okoztak. Érdekes volt viszont, hogy azokat a tejtermékeket, amelyek már átmentek egy tejsavas erjedésen (sajtok, túró, kefír) már nem okoztak panaszt. Még egy érdekesség. A tehéntej szó szerint kiütött, viszont a kecske tejét következmények nélkül fogyaszthattam (CH beszámítás mellett) Az soha nem okozott allergiás tüneteket.