Laktózérzékenység tudjátok mitől van? Mik a tünetei?

KérdésekLaktózérzékenység tudjátok mitől van? Mik a tünetei?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

Tejcukor-érzékenységnek nevezzük azt az enzimhiányos vagy csökkentenzimműködési állapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után azegyén jellemző tüneteket (hasi panaszok, puffadtság, hasmenés,émelygés) észlel. A tünetek erőssége az egyéni érzékenységtől és azelfogyasztott laktóz mennyiségétől függ.
 
A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribbtünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás,szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetekkialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom,lesápadás, kellemetlen szájszag  lehet a panasz.
Nagyobb gyermekekben és felnőtteknél betegség nélkül is lehetséges a laktáz enzim csökkent működése.

2 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Nagyon jól leírtad a tüneteket Krisztina. Velem is többször előfordultak, mire rájöttem az okok eredetére. A helyzet annyira komolyra fordult, hogy a laktóz hordozóanyagot tartalmazó gyógyszerek is kemény tüneteket okoztak.  Érdekes volt viszont, hogy azokat  a tejtermékeket, amelyek már átmentek egy tejsavas erjedésen (sajtok, túró, kefír) már nem okoztak panaszt. Még egy érdekesség. A tehéntej szó szerint kiütött, viszont a kecske tejét következmények nélkül fogyaszthattam (CH beszámítás mellett) Az soha nem okozott allergiás tüneteket.

mimi xd answered 13 év ago

 Köszönjük,hogy leírtad. Jó ezeket tudni Krisztina,mert manapság sok ember szenved ebben.