Labor elötti inzulin ??

KérdésekLabor elötti inzulin ??
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 11 év

A napokban szert tettem egy új ismerősre, és megdöbbenve halottam, hogy mikor megy a laborba reggel előtte beadja az inzulint magának, reggelizni viszont a vérvétel után szokott.szerintetek helyes ez??

8 Válasz
jaskó answered 11 év ago

Ez úgy életveszélyes, ahogy van. Ha már beadja, akkor egyen,. Felénk az inzulinosoktól nem kérik az éhgyomri vércukrot, csak azt kell tudni, miből mennyit adott, mekkora volt az éhgyomri (otthoni) értéke és hány gr CH-t evett. Szóval a butaság mintapéldája ez. Igaz egy dologban segít, a pillanatnyi jó, vagy alacsony érték érdekében kockáztat fölöslegesen. Egy laborban akár két-három órát isl lehet várni.

Pityu answered 11 év ago

Azt hiszi jól átvágott vagy becsapott valakit? Pedig csak a saját egészségét teszi kockára. Ebből még nagyobb baj is lehet, itt emlékeztetek a misén rosszul lett fiatalember esetére!

katalin answered 11 év ago

Nem mindegy melyik inzulint adja be mert a bázist belehet adni csak a gyors hatásut nem.

Nanita answered 11 év ago

Valóban, ahogy Katalin írja, fontos lenne tudni, hogy melyik inzulint adta be, mert a bázist ilyenkor is be kell adni.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Sajnos nekem is van diplomás, doktori fokozattal rendelkező kollégám, aki ezt csinálta. Az éhomi cukra így 4-es re jött ki, de a HbA1c-je tizes (ami kb 13-as átlagcukrot jelent). Önmagunknak hazudni a legkönnyebb. Egyébként annyit fűznék hozzá Katalin és Nanita véleményéhez, hogy a bázis inzulin labor előtti beadása csak akkor elfogadható, ha normális esetben is ekkor szokta beadni. Ha csak a "labor tiszteletére" adja be a bázist reggel, akkora az "rátolásos" manipuláció, bár valószínűleg a bázis inzulin hatásjellegörbéje miatt semmilyen előnyhöz nem jut a labor eredmény tekintetében, annál kínosabb helyzetbe kerülhet 3-4 órával később.

Sára Biró answered 11 év ago

 Egyetértek veletek, a bázis inzulint mindig ugyanabban az időben kell adni. Természeten a rövid hatású inzulint vérvétel előtt nem kell beadni. Diabetológus orvos nem nézi a reggeli laboros éhomi vércukrot, melyet lehet épp reggel 9 órakor vesznek! A HgbAlC az irányadó és a pontosan vezetett vércukornapló! 

Pityu answered 11 év ago

Sárika véleményéhez: Ha a vércukor nalpó be van állítva (jól van beállítva az excell) még átlagot is számol, amely egy biztos támpont (ha nem is "lelet") lehet. A gyakori mérés mindig pontosabb átlageredményt  hozhat, és akkor a labor eredmény sem lesz meglepi.

katalin answered 11 év ago

Én mindig hajnalba adom a bázist igy vérvételkor is.