Koleszterin…

KérdésekKoleszterin…
Zsuzsanna Német kérdezte ennyi ideje: 12 év

A koleszterin  gyógyszer szedése során tapasztalt-e valaki hizást?? (pl? xeter)

10 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

Egy kis segítség,hogy Zsuzsának tudjatok véleményt írni:-)  A Xeter hatóanyaga rosuvastatin,régebben Crestor volt a gyógyszer neve , illetve jelenleg több néven van forgalomban Rosuvastatin, Roxera.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Én 40 mg atorvasztatin hatóanyagú gyógszert szedek, és bár jók a koleszterin értékeim, mind a diabetológus szakorvos, mind a háziorvos azt mondta, hogy ne hagyjam abba szedését, mert jótékony hatással a van az erekre.

Sára Biró answered 12 év ago

 Egyértelmű Krisztián,hogy ugyanolyan fontos az erek védelmében a jó koleszterin szint,mint a jó vércukor érték. A statinok – megfelelő adagú kezelés mellett – nem csak a lipidszintet befolyásolják. Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy védik az erek endothelfunkcióját, valamint gyulladásgátló,és antioxidáns hatásuk is van. Fontos szerepük van a cardiovascularis megbetegedés megelőzésében.
Én nem hallottam,hogy bárkinél étvágy fokozódás jelentkezett volna. Mellékhatásként leggyakrabban az izomfájdalom szokott jelentkezni.

Szabó Judit answered 11 év ago

A Non-HDL-koleszterint értékem 3,4 az utolsó labor alapján, a referencia tartomány szerint 1,6-4,0 között elfogadható az érték. A háziorvosom írt fel koleszterin csökkentőt (Rusovastatin), azt monda cukorbetegek esetében az elfogadható érték max. 2,5. Azóta szedem is. Szedjem, jó ez ilyen értéknél, vagy nem kellene? A diabetológián erről nem mondtak semmit.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Judit ezt a diabetológósoddal beszéld meg legközelebb, hogy ő mégis mit javasolna akkor 3,5 mmol/l a koleszterin célértéke,ha cardiovascularis szövődménye van egy cukorbetegnek ( én a 2,5 -ös célértékről még nem hallottam, de lehet, hogy tévedek és azóta változott a célérték ?) A Rosuvastatin szedése mellett ennyi,vagy erre az értékre írták fel?? Hány milligrammot szedsz?

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves Sára! Nem szedtem semmiféle gyógyszert semmire, az inzulinok voltak csak eddig. Gyógyszer nélküli érték a 3,4. 10 mg-osból napi 1-et írt fel a háziorvos. Mi az a cardiovascularis szövődmény?

Sára Biró answered 11 év ago

 Jaj bocsánat, eléggé fáradt voltam az este nem szoktam latinul írni :-)) Szív és érrendszeri szövődmény 🙂
Tudod én gyógyszeres kezelésre nem szoktam tanácsot adni, ez orvosi feladat, de ilyen alacsony értékre nálunk az orvos nem szokott gyógyszert javasolni, kérdezz rá ez ügyben a diabetológus orvosnál és azt tedd amit ő mond. Viszont ne halogasd a  TSH vizsgálatot,mert akinél alacsony a koleszterin szint  előfordulhat a pajzsmirigy  túlműködés ( írtad korábban  az ultrahang vizsgálaton a göböket).

Marika answered 11 év ago

Egy történet a koleszterin csökkentőről : a saját tapasztalatomat osztom meg . Sokáig szedtem a Simvort , a koleszterin szintem meg sem mozdult viszont a GGT 100-ra emelkedett . Abbahagytam a szedését kb másfél éve és a GGTmost 52 lett. A doktornő megkérdezte , hogy őszintén mondjam el , hogy mit csináltam és elmondtam , hogy nem szedem a gyógyszert. A koleszterin szintem most 5.2 .

Szabó Judit answered 11 év ago

Kedves Sára! Megyek, kérek a laborba beutalót a TSH vizsgálatra. Ez a 4,3 koleszterint szint alacsony?  Kicsit most megkeveredtem, hogy azt írod az "alacsony koleszterinszint okozhat pajzsmirigy túlműködést". És még az orvos erre írta a koleszterint csökkentőt?

Sára Biró answered 11 év ago

 Judit nem az alacsony koleszterin szint okozhat pajzsmirigy betegséget,hanem felhívhatja a figyelmet pajzsm. betegségre.
A 4,3 chol. szint .ideális.