Koleszterin…

KérdésekKoleszterin…
Zsuzsanna Német kérdezte ennyi ideje: 10 év

A koleszterin  gyógyszer szedése során tapasztalt-e valaki hizást?? (pl? xeter)

10 Válasz
Sára Biró answered 10 év ago

Egy kis segítség,hogy Zsuzsának tudjatok véleményt írni:-)  A Xeter hatóanyaga rosuvastatin,régebben Crestor volt a gyógyszer neve , illetve jelenleg több néven van forgalomban Rosuvastatin, Roxera.

Lamár Krisztián answered 10 év ago

Én 40 mg atorvasztatin hatóanyagú gyógszert szedek, és bár jók a koleszterin értékeim, mind a diabetológus szakorvos, mind a háziorvos azt mondta, hogy ne hagyjam abba szedését, mert jótékony hatással a van az erekre.

Sára Biró answered 10 év ago

 Egyértelmű Krisztián,hogy ugyanolyan fontos az erek védelmében a jó koleszterin szint,mint a jó vércukor érték. A statinok – megfelelő adagú kezelés mellett – nem csak a lipidszintet befolyásolják. Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy védik az erek endothelfunkcióját, valamint gyulladásgátló,és antioxidáns hatásuk is van. Fontos szerepük van a cardiovascularis megbetegedés megelőzésében.
Én nem hallottam,hogy bárkinél étvágy fokozódás jelentkezett volna. Mellékhatásként leggyakrabban az izomfájdalom szokott jelentkezni.

Szabó Judit answered 9 év ago

A Non-HDL-koleszterint értékem 3,4 az utolsó labor alapján, a referencia tartomány szerint 1,6-4,0 között elfogadható az érték. A háziorvosom írt fel koleszterin csökkentőt (Rusovastatin), azt monda cukorbetegek esetében az elfogadható érték max. 2,5. Azóta szedem is. Szedjem, jó ez ilyen értéknél, vagy nem kellene? A diabetológián erről nem mondtak semmit.

Sára Biró answered 9 év ago

 Kedves Judit ezt a diabetológósoddal beszéld meg legközelebb, hogy ő mégis mit javasolna akkor 3,5 mmol/l a koleszterin célértéke,ha cardiovascularis szövődménye van egy cukorbetegnek ( én a 2,5 -ös célértékről még nem hallottam, de lehet, hogy tévedek és azóta változott a célérték ?) A Rosuvastatin szedése mellett ennyi,vagy erre az értékre írták fel?? Hány milligrammot szedsz?

Szabó Judit answered 9 év ago

Kedves Sára! Nem szedtem semmiféle gyógyszert semmire, az inzulinok voltak csak eddig. Gyógyszer nélküli érték a 3,4. 10 mg-osból napi 1-et írt fel a háziorvos. Mi az a cardiovascularis szövődmény?

Sára Biró answered 9 év ago

 Jaj bocsánat, eléggé fáradt voltam az este nem szoktam latinul írni :-)) Szív és érrendszeri szövődmény 🙂
Tudod én gyógyszeres kezelésre nem szoktam tanácsot adni, ez orvosi feladat, de ilyen alacsony értékre nálunk az orvos nem szokott gyógyszert javasolni, kérdezz rá ez ügyben a diabetológus orvosnál és azt tedd amit ő mond. Viszont ne halogasd a  TSH vizsgálatot,mert akinél alacsony a koleszterin szint  előfordulhat a pajzsmirigy  túlműködés ( írtad korábban  az ultrahang vizsgálaton a göböket).

Marika answered 9 év ago

Egy történet a koleszterin csökkentőről : a saját tapasztalatomat osztom meg . Sokáig szedtem a Simvort , a koleszterin szintem meg sem mozdult viszont a GGT 100-ra emelkedett . Abbahagytam a szedését kb másfél éve és a GGTmost 52 lett. A doktornő megkérdezte , hogy őszintén mondjam el , hogy mit csináltam és elmondtam , hogy nem szedem a gyógyszert. A koleszterin szintem most 5.2 .

Szabó Judit answered 9 év ago

Kedves Sára! Megyek, kérek a laborba beutalót a TSH vizsgálatra. Ez a 4,3 koleszterint szint alacsony?  Kicsit most megkeveredtem, hogy azt írod az "alacsony koleszterinszint okozhat pajzsmirigy túlműködést". És még az orvos erre írta a koleszterint csökkentőt?

Sára Biró answered 9 év ago

 Judit nem az alacsony koleszterin szint okozhat pajzsmirigy betegséget,hanem felhívhatja a figyelmet pajzsm. betegségre.
A 4,3 chol. szint .ideális.