KÍVÜLÁLLÓKÉNT . HOGYAN TUDOM MEGÁLLAPÍTANI , HOGY VALAKI DEPRESSZIÓBAN SZENVED.?

KérdésekKÍVÜLÁLLÓKÉNT . HOGYAN TUDOM MEGÁLLAPÍTANI , HOGY VALAKI DEPRESSZIÓBAN SZENVED.?
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

VAN EGY ISMERÖSÖM  ÉS AZÉRT SZERETNÉM TUDNI , HOGY MÉGIS MI AZ AZ TÜNET AMIRE FIGYELJÜNK FELL … VAGY MIK AZOK A TÜNETEK..  AMIK ARRA UTALNAK. LEHET EZZEL SOK EMBEREN SEGITHETÜNK HA IDÖBEN FELFEDEZÜK.

5 Válasz
Zsuzsanna Német answered 13 év ago

A napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése. A beteg elveszti az érdeklődését, illetve nem tudja élvezni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett vagy amelyeket maga vagy családja érdekében meg kellene tennie.
 Az önértékelés alacsony szintje. A beteg elveszti önbizalmát, önértékelését, súlyosabb esetben egy kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódik, múltbeli cselekedetei miatt indokolatlan mértékű önvád kínozza.
 Alvászavar. Tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de atípusos esetben aluszékonyság is lehet. Bővebben az alvászavarokról
Csökkent koncentrálás, akadályoztatott gondolkodás. A betegnek koncentrálási és memória problémái vannak, melyeket jellemzően súlyosabbnak érez, mint amekkorák ténylegesen. Az érintett nehezen tud döntéseket meghozni, aggályos és habozó lesz.
 Testtömeg változás. Az étvágy csökken (típusos esetben), vagy nő (atípusos esetben).
 Agitáció. A depresszió egy bizonyos fajtájában jellemző, nem minden esetben. A beteg nyugtalan, ingerlékenynek, könnyen felbosszantható.
 Fáradtság, illetve a gesztusok lelassulása. Gyakori tünet, hogy a beteg nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez. Lehet, hogy olyan fáradtnak érzi magát reggel, mint amilyen fáradt volt, amikor előző éjszaka lefeküdt, nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is kel fel. A beteg érzelemmentesen, monoton hangon beszél.
 Kevesebb érdeklődés a szex iránt. Ha korábban aktív szexuális életet élt, drámaian csökken az érdeklődése a szexuális kapcsolat iránt.
 Halállal kapcsolatos gondolatok. A beteg sötéten látja a jövőt, gyakran gondol a halálra vagy az öngyilkosságra.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Talán még csak annyit ha a depressziós beteg eljut az orvoshoz és a pszichiáter álltal felirt gyógyxereket nem szedi rendszeresen,a depresszió elmélyülhet és az" SÚLYOS  TRAGÉDIÁHOZ" is vezethet!!(pl-öngyilkosság vagy öngyilkossági kisérlet)!!!!!!

nika0422 answered 13 év ago

szia Krisztike én az saját tüneteimet tudom elmondani nem szeretem a társaságot a zajt zenét be zárkózok és lustának könyvelem el magam ingerült is vagyok ilyenkor jó sötétbe lenni  és magamba  hogy ne zavarjon senki   én se zavarjak senkit  nem vagyok jó alvó de olyankor még kevesebbet alszom  ez tudom le írni nagy vonalakba hozzá teszem nagyon igyekszem úrrá leni magamon és olyankor nagyon segít a családom többet vagyok a unokákkal  nagyon nehéz mert sokszor nincs türelmem hozzájuk  de ők sokat segítenek és hamarabb át billenek a betegségen és persze a gyógyszerek is segítenek! ezt hozzá kell tennem.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A HOZZÁ SZOLÁSOKAT SOKAT SEGITETETEK.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Hát Zsuzsanna, én ehhez már nem is tudok mit hozzáfűzni. 🙂
De továbbra is igaz sajnos, hogy segíteni azon lehet, aki kéri és hagyj is.