Kíváncsi vagyok a véleményetekre,értékeljétek ?!

KérdésekKíváncsi vagyok a véleményetekre,értékeljétek ?!
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 80 éves nőbeteg, éhomi vércukor laboratóriumi vizsgálat alkalmával 10 mmol/l, HgbA1C 7,1 %(tablettás kezelése van).
Mit mondanátok a betegnek?:-)

6 Válasz
Pityu answered 12 év ago

Szerintem itt a gond a korral van. Nem érti vagy nem akarja megérteni a dolog lényegét. Pedig biztos, hogy megkapott minden fekvilágosítást, segítséget, tanácsot ezzel kapcsolatosan. Tudni kellene még: teljesen egyedül él, van-e valaki aki főz rá, vagy a szoc. étkeztetési körbe tartozik, esetleg házhoz viteti a rendelt ételt? Ki gondozza, ki ügyel a dolgaira? Ki figyeli, hogy rendesen beveszi-e a gyógyszereit? (Valószínű több is van neki) Rendszeresen járogat-e a háziorvosához, vagy rokonával, ismerősével írtja ki a gyógyszereit? Hát így első olvasatra is elég összetett lehet a probléma.

rgyorgy answered 12 év ago

Lehet, hogy nem igazán értem a kérdést. Ha mégis, hasonló helyzetben voltam, bár én inzulinos vagyok.
Sokkal magasabb volt utoljára az éhomi értékem, mint a hba1c érték.Tanácsot csak magamnak adhatok, és adtam is. Legközelebb csak reggeli inzulin beadás, és reggeli után megyek vérvételre. Ha nem adom be az inzulint, evés nélkül is nagyon felszalad a cukrom. Arra a napra már nehéz helyreállítanom a vc szintemet.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ugye milyen másképpen gondolkozunk?!:-))
Egy 80 éves néninél ez egy jó érték,mert a labor vizsgálat későn történik és, ha valaki nem eszik és nem veszi be a gyógyszerét egyre felfele kúszik a cukor. Idős betegnél a 7,5 %-os HgbAlC jó érték,mert sokkal több kárt okoz egy alacsony vércukor, hypo mint egy pl.10 mmol/l-es vércukor.
György nem hiszem,hogy diabetológus orvos szólna a reggeli magas  lanorban mért  éhomi vércukorhoz, ha a HgbAlC értéked jó. Azért nem kó beadni az inzulint és enni,mert akkor sok más vizsgálatot befolyásolhat a reggeli.
Pityunak is igaza van egy idős nénivel sokkal nehezebb, nem mindenkinél sikerül olyan eredményt elérni , mint nálad! Gatula!

rgyorgy answered 12 év ago

Kedves Sára, diabos orvos évente csak egy alkalommal lát. Valójában csak az egészségesek vc referencia értékeit ismerem, ahhoz igyekszem tartani a cukrom. Háromhavonta én szoktam kérni a vérvételt. Elfogadom amit tanácsolsz, elvégre te szakember vagy. És úgy tűnik, lelkiismeretes is, ami a mai világban különösen értékelendő!

Sára Biró answered 12 év ago

 Nagyon köszönöm kedves György! Csodálkozom,hogy egy évben csak egyszer lát diabetológus?!

Pityu answered 12 év ago

Köszönöm.