Kísérleti program

KérdésekKísérleti program
Milány Tiborné kérdezte ennyi ideje: 9 év

Az orvosom a diabétesszel kapcsolatban bele akar vonni egy négy éves kisérleti programba. Volt már valaki közületek ilyenben részes? Gyógyszer szedéséről van szó az inzulin mellett.

2 Válasz
jaskó answered 9 év ago

Én több alkalommal vettem részt gyógyszerkísérletben. Úgy éreztem, tartozom ezzel és hátha segíthetek másoknak a tapasztalataimmal. Konkréten 4  alkalom volt. A 4. volt az utolsó és azóta soha többé nem vállalkozom rá. Egy, a neuropathya kezelésére szolgáló tablettás kísérlet volt.  Kb a 4. héten, amikor az adagolásban új mennyiségre kellett áttérni. Este bevettem a 4 szemet és hajnalban iszonyú gyomorgörcsöm lett. erős hányással párosulva. Kórház, három nap eszméletvesztés, totálisan felmart gyomornyálkahártya és a máig fennálló fényérzékenység a szememben. Azonnal abbahagytam és kiléptem. Ennem már 5 éve. Az első 3 kísérletben nem volt problémám. Jól gondold meg, hogy vállalkozol e. Minden feltételt tisztázz! A költségeket is (pl esetleges utazási költségek stb) Hogyan lehet kilépni, van e biztosítás a résztvevők számára, milyen jellegű a kísérlet. milyen kockázatokra lehet számítani? Nagyon fontos a következő (!!!!!!) Baj esetén kié a kockázat? A vállalkozó betegé, vagy a kísérletet végző team-é, esetleg a gyógyszergyáré. És ez a beleegyező nyilatkozatban rögzítve van e. Én ezen átsiklottam és nem figyeltem és rosszul jártam, mert a cég elhárított minden felelősséget és enyém volt a kockázat. Egy dolgot biztosan kapsz érte, ha elvállalod. Sorozatosan és rendszeresen átfogó egészségügyi ellenőrzésnek vetnek majd alá, ami szerencsés, mert olyan vizsgálatokat is megcsinálhatnak esetleg, amelyekre másképpen hónapokat kellene várni. A döntés a tied,  még csak nem is javaslom, mit tegyél. Van jó oldala és kockázata is, mint minden másnak. Ha elvállalod, akkor csak azután tedd, ha részletekre menően tájékoztattak mindenről

Marika answered 9 év ago

Részt vettem én is egy gyógyszer klinikai vizsgálatában2008 07 07 től .Először két évet írtunk alá , majd egy évvel meghosszabbították . Hasonlóképpen éreztem én is mint ahogyan Jaskó is leírta , hogy tartozom ennyivel mert amilyen gyógyszereket használok azokat is tesztelték embereken , miért ne segíteném én is , hogy fejlődésen menjen keresztül a gyógyászat . Ezt a tesztet az Astra Zeneca végezte . Valóban sok olyan vizsgálatot csináltak meg amit egyébként soha nem tudtunk volna elvégeztetni . Nem bíztatlak , de nem is mondom ne menjél bele én is magam döntöttem el . Nem bántam meg , újra végig csinálnám , mert egy családias légkört alakított ki ez az együttműködés köztem és a diabetológiai szakorvosom, nővér és dietetikusom között. Egyetlen dolog volt rossz , hogy a gyógyszer leállítása után hónapokba telt amíg a normál ritmusom vissza állt . Az volt a legnagyobb problémám , hogy ezt a gyógyszert az OEP nem támogatja és én nem tudom megvenni .Valóban nagyon figyelj ha vállalod , hogy mit írsz alá.