Kísérleti program

KérdésekKísérleti program
Milány Tiborné kérdezte ennyi ideje: 10 év

Az orvosom a diabétesszel kapcsolatban bele akar vonni egy négy éves kisérleti programba. Volt már valaki közületek ilyenben részes? Gyógyszer szedéséről van szó az inzulin mellett.

2 Válasz
jaskó answered 10 év ago

Én több alkalommal vettem részt gyógyszerkísérletben. Úgy éreztem, tartozom ezzel és hátha segíthetek másoknak a tapasztalataimmal. Konkréten 4  alkalom volt. A 4. volt az utolsó és azóta soha többé nem vállalkozom rá. Egy, a neuropathya kezelésére szolgáló tablettás kísérlet volt.  Kb a 4. héten, amikor az adagolásban új mennyiségre kellett áttérni. Este bevettem a 4 szemet és hajnalban iszonyú gyomorgörcsöm lett. erős hányással párosulva. Kórház, három nap eszméletvesztés, totálisan felmart gyomornyálkahártya és a máig fennálló fényérzékenység a szememben. Azonnal abbahagytam és kiléptem. Ennem már 5 éve. Az első 3 kísérletben nem volt problémám. Jól gondold meg, hogy vállalkozol e. Minden feltételt tisztázz! A költségeket is (pl esetleges utazási költségek stb) Hogyan lehet kilépni, van e biztosítás a résztvevők számára, milyen jellegű a kísérlet. milyen kockázatokra lehet számítani? Nagyon fontos a következő (!!!!!!) Baj esetén kié a kockázat? A vállalkozó betegé, vagy a kísérletet végző team-é, esetleg a gyógyszergyáré. És ez a beleegyező nyilatkozatban rögzítve van e. Én ezen átsiklottam és nem figyeltem és rosszul jártam, mert a cég elhárított minden felelősséget és enyém volt a kockázat. Egy dolgot biztosan kapsz érte, ha elvállalod. Sorozatosan és rendszeresen átfogó egészségügyi ellenőrzésnek vetnek majd alá, ami szerencsés, mert olyan vizsgálatokat is megcsinálhatnak esetleg, amelyekre másképpen hónapokat kellene várni. A döntés a tied,  még csak nem is javaslom, mit tegyél. Van jó oldala és kockázata is, mint minden másnak. Ha elvállalod, akkor csak azután tedd, ha részletekre menően tájékoztattak mindenről

Marika answered 10 év ago

Részt vettem én is egy gyógyszer klinikai vizsgálatában2008 07 07 től .Először két évet írtunk alá , majd egy évvel meghosszabbították . Hasonlóképpen éreztem én is mint ahogyan Jaskó is leírta , hogy tartozom ennyivel mert amilyen gyógyszereket használok azokat is tesztelték embereken , miért ne segíteném én is , hogy fejlődésen menjen keresztül a gyógyászat . Ezt a tesztet az Astra Zeneca végezte . Valóban sok olyan vizsgálatot csináltak meg amit egyébként soha nem tudtunk volna elvégeztetni . Nem bíztatlak , de nem is mondom ne menjél bele én is magam döntöttem el . Nem bántam meg , újra végig csinálnám , mert egy családias légkört alakított ki ez az együttműködés köztem és a diabetológiai szakorvosom, nővér és dietetikusom között. Egyetlen dolog volt rossz , hogy a gyógyszer leállítása után hónapokba telt amíg a normál ritmusom vissza állt . Az volt a legnagyobb problémám , hogy ezt a gyógyszert az OEP nem támogatja és én nem tudom megvenni .Valóban nagyon figyelj ha vállalod , hogy mit írsz alá.