kialakulhat veseszövődmény cukorbetegségtől?

Kérdésekkialakulhat veseszövődmény cukorbetegségtől?
Timcsy kérdezte ennyi ideje: 14 év
4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

Igen, gyakran kialakulhat a cukorbetegeknél a veseszövődmény (nefropátia),a vese kis ereinek a megbetegedése. Korai tünete a magas vérnyomás ,illetve a vizeletben megjelenik a fehérje ürítés.

klari50 answered 13 év ago

 Ki bizony nagyon gyakran.Ezért fontos az állandó vérnyomásmérés,labor vizsgálat /vizelet  vizsgálat,rendszeres orvosi kontroll.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Veleszületett, örökletes, a vizelet kóros, vesemedence irányába történő visszaáramlását előidéző betegségek, sorvadt vese, patkóvese, hólyagos, cisztás veseelfajulás, immunológiai eredetű heveny és idült gyulladásos betegségek, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, vesekövesség következményes idült vesemedence-gyulladással, köszvény, fájdalomcsillapító tabletták és porok ellenőrizetlen, túlzó fogyasztása, húgyúti szűkületeket okozó betegségek, mint például prosztatamegnagyobbodás.A felsorolt betegségek következtében a vese kis szűrőegységei, nephronjai fokozatosan pusztulhatnak, méregtelenítés, folyadékegyensúly- és anyagcsere-elégtelenséget idézve elő. Ez az állapot a veseelégtelenség, előrehaladott formájában a húgyvérűség. A folyamat legtöbbször alattomosan, észrevétlenül, fájdalom- és tünetmentesen fejlődik ki. Bár a tünetek változatosak, legtöbbször későn kerülnek felismerésre. Figyelemfelhívó tünet lehet például a szemhéj-, arc-, kéz-, és lábdagadás, a fiatalon jelentkező és nehezen beállítható magas vérnyomás, az ismeretlen eredetű vérszegénység, valamint a fehérje- vagy vérvizelés, amely sok esetben csak mikroszkóppal látható.Előrehaladott stádiumban a húgyvérűségben a tünetek igen változatosak lehetnek: fogyás, étvágytalanság, gyengeség, hányinger, hányás, kellemetlen szájíz, szemhéj, lábak vizesedése, sápadtság, vérszegénység, fulladás, fejfájás stb.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Sajnos a tartósan magas vércukorszint 10-15 év alatt, súlyos, hosszú távú szövődményeket okozhat. Megtámadhatja a szívet, az érrendszert, a szemet, a vesét és az idegrendszert, vaksághoz, végtagvesztéshez, koszorúér-elzáródáshoz, szívinfarktushoz, szívelégtelenséghez, agyvérzéshez és nem utolsó sorban a vese pusztításával veseelégtelenséghez vezethet.Mindez megelőzhető, ha megfelelő a beteg vércukor- és vérnyomás beállítása, nincsenek a megengedettnél magasabb vérzsírszintjei, valamint törekszik az egészséges életmód követelményeinek betartására (pl. dohányzás- és alkoholfogyasztás kerülése, rendszeres testmozgás, az elhízás elkerülése).A veseszövődmény kialakulásának mielőbbi diagnosztizálása érdekében a cukorbeteg-gondozásban időről-időre vizelet-szűrővizsgálatot kell végezni. A vizeletben kimutatható cukor arra utalhat, hogy az anyagcsere-beállítás nem megfelelő, a vércukorszint túl magas. A vizeletben megjelenő fehérje már azt jelezheti, hogy a cukorbetegség okozta szervkárosodás a veséket is érinti. Ilyenkor további vizsgálatokra van szükség, hogy a vesekárosodás a diabétesszel áll-e összefüggésben vagy más eredetű, esetleg valamilyen ártalmatlan, átmeneti állapottal (pl. lázas betegség, erős fizikai munka) magyarázható a fehérjevizelés. Számításba kell venni azt is, hogy a veséknek lehet a cukorbetegségtől teljesen független, egyéb önálló betegsége is, mely szintén okozhat fehérjevizelést.A már kialakult vesebetegség önmagától is lassan, fokozatosan romlik, előbb-utóbb a vesék nem tudják ellátni a szervezet méregtelenítő funkcióját. A vesebaj elhatalmasodását lassítani lehet ebben a fázisban is a vércukor és a vérnyomás optimális beállításával, pontosan előírt fehérjeszegény étrend és speciális gyógyszerek bevezetésével. Ha ez nem jár sikerrel, előbb-utóbb az anyagcserezavar a további élettel összeegyeztethetetlenné válik, és szükséges lesz a művesekezelés vagy a transzplantáció. A dializált betegek között jelenleg kb. 20-30%-os azok aránya, akiknek veseelégtelenségét a diabétesz okozta! Ha a veseszövődményt korai fázisban észlelve, minden esetben speciális kezelést alkalmaznának, több évvel késleltethető lenne a veseelégtelenség kialakulása.A rendszeres szűrővizsgálatok bevezetésétől várható, hogy a vesebetegségeket még a tünetmentes időszakban felismerve, megfelelő kezeléssel megelőzhetők legyenek a súlyosabb következmények.