Ki vezetett legalább néhány napig étkezési naplót?

KérdésekKi vezetett legalább néhány napig étkezési naplót?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év
11 Válasz
kofer25 answered 11 év ago

 Január egytől, május harmincegyig, mindennap felírtam, hogy mikor, mit és mennyit ettem. Nem mértem csak becsültem a mennyiségeket. Igazából a kíváncsiság vezetett amikor elkezdtem. Annyi haszna azért volt, hogy a kenyér fogyasztását igyekeztem csökkenteni. Ez nem fogyókúra és nem is diéta. Pl.:2012.január. 30. hétfő:9:00: 10dkg kenyér megpirítva, margarinnal.12:00: 1tányér húsleves, 10 dkg natúrszelet, 5 dkg rizzsel, almapaprika.15:10-16:10:10 kmkerékpározás, 144/66/80,0,9oC, szélcsend, napsütés, Kisfalud, tó.17:00: 3 dbvirsli, 1 szelet kenyér.18:30: 1marék nyers káposzta. A példában szereplő napon kerékpároztam és amikor hazaértem, egy kis pihenés után megmértem a vérnyomásomat és ezt is feljegyeztem. Ilyen nincs minden nap, de hetente egy két nap, igyekszem időt szakítani rá.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Nekem van,reggeli,tízórai,vacsi ki is van számolva, de még az ebédek számolásával küzdök, az csak súlyra van meg, de majd beírom őket. Csak a baj ott van,hogy azóta inzulin váltás történt (Lantus estére került), és teljesen más lett az egész, kevesebb bevitt Ch kell, úgyhogy most kezdhetem előröl az egészet.

Pityu answered 11 év ago

Én folyamatosan vezetem.

Sára Biró answered 11 év ago

Pityu minden nap?
Egy-két napot leírhatnál nekünk.

Sára Biró answered 11 év ago

 Senki nem vállalkozik?

Pityu answered 11 év ago

Akkor én megint elmesélem, hogyan tartom nyilván az étkezéseimet, a bevitt kalóriákat, az elhasznált szénhidrátokat: Van egy íróasztalom, azon tartom a dolgaimat, több füzetet is. Egy füzetben írtam össze a „kajákat”. Ez a füzet tartalmazza az alapanyag, étel nevét, mennyiségét (g) a hozzá tartozó Kcal.-t, a Szénhidrátot „CH” és az esetleges megjegyzéseket. Ebben a füzetben jelenleg 396 sor van kitöltve. A második füzetben minden oldalon egy-egy nap étkezése szerepel, oszlopokban az alábbi adatok: Étkezés ideje (reggeli, tízórai, ebéd…) Elfogyasztott étek neve, ezt követi az ételhez tartozó Kcal és Ch. Hát ebbe a füzetbe mindent beírok, bármit fogyasztok, ételt italt, amit illik figyelembe venni ahhoz, hogy ne hízókúrát tartsak. Ezért is fontos az ide beírt értékeket étkezésenként, naponként összeadni. Így már lehet étkezést tervezni, értékelni. A harmadik füzetbe: naponta egy sort töltök ki: dátum, mért vércukor érték. Naponta egy-két mérés eredménye. Ha valami gondot érzek akkor többször is mérhetek. Kis matek és könnyű belőle átlagot számolni. Még egy füzet, ebbe a hetente egy-két alkalommal mért vérnyomás érték van gyűjtögetve, és itt is számolható átlag. A füzetek sorában az utolsó: a súlyom kimutatásra szolgál: dátum, mért súly (egy tizedessel, ahogy digi mérleg kiírja), az előző méréshez viszonyított eltérés (+ – előjellel) és a kezdeti időponthoz (márc. 21. adathoz) való viszonyítás. Itt a legjobb érték alig egy hónapja íródott: -17 kg. Hát ez volt a mese, a valóságban mindez a számítógépemen történik füzetek formájában. Szívesen másoltam volna ide mintát is, de a jelenlegi formátum nem alkalmas erre. Oka: március 21-től október 30.-ig vetetett „étkezési napló xls” fájl kimerítette az xls formátumot, 3650 sort meghaladó adatsorral számolt a füzetbe, és tudását kimerítette. Következett frissítés, menó bővítés, következmény a régi prog alatt működő számítógépek csak konvertálás után képesek olvasni ezeket a naplóimat, kompatibilis üzemmódba. Hát erről ennyit röviden. Megjegyzem még, hogy az egész naplózás időigénye a napi 1-2 óra netezésből egy bő negyedórát vesz ígénybe.

Pityu answered 11 év ago

Igen, Sárika, minden nap, mikor eljő az este, akkor írom be.

Sára Biró answered 11 év ago

 Köszönöm Pityu a részletes beszámolót. Ha a Diabétesz Iskola megvalósul akkor hívlak kalória és CH számolásra.:-)
Természetesen általában a betegektől olyan naplót szoktunk kérni,hogy írja le mikor,miből,mennyit evett. Ilyen pontos számolás egy 1-es típ. cukorbetegnek,illetve pumpás cukorbetegnek fontos. És persze annak aki igényli.:-) 

Nanita answered 11 év ago

Én is vezettem három hétig év elején amikor elkezdődött az inzulinokkal a probléma.

jaskó answered 11 év ago

Régen, amikor átállítiottak az analóg inzulinra, (és "megjavultam") elkezdtem és három éven keresztül a vércukorértékek, az inzulinadagok rögzítésével párhuzamosan írtam a naponta és esetenként elfogyasztott CH mennyiséget is. Akkor jöttem rá, hogy hány gr szénhidrátot tűr el naponta a szervezetem. Ez kb 150-170 gr. Ha ennél többet fogyasztottam jöttelk a mellékhatások. Hányás, hasmenés stb. Azóta ezzel a mennyiséggel gazdálkodom. Szépen elosztva és ehhez viszonyítva korrigálom az inzulin adagjaimat is.  Ez azért érdekes, mert az erőnlétem, a megszokott terhelésem és az alkatom alapján 200-250 grammot javasoltak. De az már nem volt jó. Etzt azután egyeztettem az iorvosommal, aki a tapasztalatok alapján jóváhagyta azt. Azóta nem írom, mert megtanultam és megszoktam a szükséges mennyiségeket. A kalóriákat igazából soha nem számoltam és soha nem is írtam. De amit tettem az bevált A súlyom már legalább húsz éve 84-86 kg között mozog és az erőnlétem iss megfelelő.