Ki látta ma a Hír tévében a Gyógyhír című műsort?

KérdésekKi látta ma a Hír tévében a Gyógyhír című műsort?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre?!

15 Válasz
Best Answer
Lamár Krisztián answered 12 év ago

A riport kicsit bulváros. Hangot kap benne minden vélemény, de az várható volt, hogy a végkövetkeztetésben az új rendelkezés mellé teszik le a voksot. Vannak benne tévedések, például 3 perc 24 másodpercnél azt mondja a hölgy, hogy nehezen tartható, hogy "7 alatt maradjon a cukor értéke". Valójában a 7%-os HbA1c érték 8.6-os átlagos cukrot jelent, és a hangsúly itt az "átlagos" jelzőn van. Tehát ha az étkezések utáni érték ennel kicsit több, az nem feltétlenül baj. A 8%-os HbA1c-hez pedig már 10.4 mmol/l-es átlag tarzotzik. Pályakezdő inzulinos vagyok, kevéske tapasztalatom alapján számomra is úgy tűnik, hogy ez az érték tartható. A riport utolsó mondatát vsizont nem tudom hová tenni. Szó szerint idézem: "Azoknak a betegeknek sem kell kétségbe esniük, akiket visszaállítanak a humáninzulin-kezelésre, hiszen ha a következő évben a kívánt értéket produkálják, akkor újra használhatják a korszerűbb, analóg terápiát." Hogy tudná valaki humánnal hozni a 8%-ot, akinek ez analóggal sem ment?

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Én nem láttam, de még ma megnézem. Itt nézhetik meg, akik nem látták: http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=53882

Nanita answered 12 év ago

Na most biztos adtam a cukor szintemnek az ideggel,mert kissé zaklatott lettem….
Hidd el Krisztián hogy nem biztos az, hogy mindig tartható a 8-s HbA1C! Elég egy front, egy gyulladás, magánéleti problémák, az öregedés és még sorolhatnám, hogy mi minden okozhatja azt, hogy magasabb értéket mérsz napokon keresztül, ami már tönkre is vágja a negyedéves értéket. Mert hát innentől kezdve nem is félévente, évente lesz átlag mérés, hanem negyedévente…
30 éve vagyok cukorbeteg, sok mindent megéltem már….

Sára Biró answered 12 év ago

 A végén kezdem,lehet humánnal 8%-ot produkálni idős betegeknél ,akik nem tartják be  a napi háromszori étkezést,mert megszokták a közti étkezéseket.
Mi a véleményetek a budapesti Elnök asszonyhoz, aki azt mondja,hogy visszatérni arra,hogy  előveszi a tűt,felszívja az inzulint! Könyörgöm a humán inzulin adása is pennel történik. (természeten mindannyian ismerjük az analóg előnyét) Na tényleg megy a bulvárosítás.

Sára Biró answered 12 év ago

 Szia Anita! Lényegében eddig is 3 havonta kellett volna HgbA1C szintet nézni. Én végig olvastam a jogszabályt és egy 8 % nem jelenti az analóg rögtöni elvételét!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Kedves Nanita, remélem nem rám vagy mérges. A HbA1c érték a mérést megelőző 6-8 hét átlagos cukorértékéről ad tájékoztatást. Én nem tudtam, hogy korábban csak évente/félévente kellett laborba menni, mert én már a jelenlegi negyedéves rendszerbe szoktam bele. Ha csak évente vizsgálnák a glikohemoglobin értéket, akkor sem éves átlagot kapnánk, hanem csak az elmúlt két hónap átlagát, szóval én logikusnak találom a negyédevenkénti vizsgálatot. Nem akartalak megharagítani. Nekem működik az analóg terápia, és jelenleg magabiztosnak érzem magam, de ez még nem jelenti azt, hogy ez örökké így marad, ezért vagyok nyitott minden véleményre és tapasztalatra, amelyek a könyvekből nem olvashatók ki.

Nanita answered 12 év ago

De hogy is rátok haragszom.
Azon én is felháborodtam, hogy a humán inzulint is tollal adják és nem fecskendővel.
Azzal sem értek egyet, hogy valakit visszaállítanak humánra majd ha jó lesz az értéke akkor újból analogót kaphat.
Nekem valóban csak félévente,évente kellett mennem vérvételre, amit természetesen tudok hogy nem csak az egész évet mutatja, hanem csak az utolsó 2-3 hónapot. Nekem még az ország leghíresebb diab központjában sem nézték negyedévente.
De könyörgöm, a cukorbeteg mikor fog dolgozni? Havonta-kéthavonta receptért menni a háziorvoshoz ( valamiért nem akarja 3 hónapra megírni). Negyedévente a cukorbeteg gondozóhoz és negyedévente HbA1c vizsgálat és még a többi betegségről nem is beszéltem. Szinte így minden hónapban min. 1 nap elmegy az orvosi rendelőkben való ücsörgésre. Én még emlékszem arra, hogy engem kettő munkahelyről azért rúgtak ki, mert 3 havonta! mennem kellett ellenőrzésre!!! Természetesen  kellenek a vizsgálatok, jó ha  sűrűbben találkozunk az orvossal, de ….
Nem tudom,hogy így írásban vissza tudom-e adni amit az egészből szeretnék kihozni.:-((((

Nanita answered 12 év ago

Igazából nem attól félek, hogy a humánra vissza kellene térni, hiszen mint írtam egyszer, nekem az Actrapid HM-nél és a Protaphanál nekem 6,3 volt a HbA1c! Azóta sem a Humulin párosítással ( attól nagyon rossz volt), sem az analóg mellett nincs olyan szép. Ugyanúgy pontosan kell adnom időben az inzulint, ugyanúgy ingadozik, ha éppen úgy tartja kedve. De hát ez Sára tudja. 🙂
Ennek ellenére jók az értékeim, mert naponta nem 4x mérem és ha kell a napi 4x szúrás helyett van, hogy 5-ször, 6-szor is adom és az Apidrát leváltottuk Humalógra.Én valószínűleg fogom tudni hozni a 8-t. Engem maga ez az egész tortura bosszant fel.

Géza Horváth answered 12 év ago

Aki azt akarja hogy ne legyen a HbA1c-je 7% felett az ne nézze a HÍR TV-t. Egyébként,csak kis odafigyelés kell hozzá hogy ezen érték alatt maradjon a vércukor szint,ennyi együttműködés a saját érdekünkben mindannyiunktól elvárható!

Pityu answered 12 év ago

Fecskendőt és tűt emlegetni, azzal ijjeszgetni a 21.ik században nem ildomos. Sajnos a megszorítások sora ide is elért, és a betegek egy részét, egy-egy adminisztratív szabály kimondásával-megalkotásával máris elérheti. T. Géza: A néző, a TV, a csatorna pedig nem hibás e téren, kár azt mondani, hogy akkor ne nézze.