Ki hogyan oldja meg az inzulinnal kezelt cukorbeteg életében előforduló két eléggé veszélyes helyzetet?

KérdésekKi hogyan oldja meg az inzulinnal kezelt cukorbeteg életében előforduló két eléggé veszélyes helyzetet?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 13 év

Mit tesztek, ha hypoztok, illetve ha nagyon magas a cukrotok? Gyakorlati tapasztalatokra, megoldásokra vagyok kíváncsi.

13 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

A Jaskó által feltett kérdésre nagyon várom a válaszokat! Kiváncsi vagyok ki,hogyan kezeli az adott szituációt! Ez nagyon fontos! lehet egymásnak tudnátok segíteni! Esetleg én is adnék 1-2 tanácsot!

jaskó answered 13 év ago

Szándékosan nem írtam meg a saját trükkjeimet. Kíváncsi vagyok a többiek véleményére. Ki milyen trükköt alkalmaz, ki milyen értékeknél érzékeli az alacsony, illetve a magas cukorszintet. Van e valakinek érzetkiesésből fakadó értéktévesztése? Ki mit vél célravezetőbbnek, szöllőcukor, méz, vagy más édesség fogyasztása alacsony értékeknél, plusz inzulin beadása a magas értékeknél? Szabad e egyszerre több inzulint adni és keveset, vagy éppen semmit sem enni? Ki mikor veszi igénybe az orvos segítségét? Kit és milyen határokon belül enged el az orvosa az önkezelés területén? Ismeritek és használtátok e már a GlucaGen-t (HypoKit)? Ki mennyire számít, számíthat a környezete segítségére rosszul lét esetén? Volt e már valakinek akár jó, illetve akár rossz tapasztalata ilyen esetben? Ájult e már el valaki hypos roham következtében? Mit tapasztaltatok közben és utána?
Rengeteg a kérdés és rengeteg a válasz lehetősége. Ezen belül előfordulhatnak nagyon jó, akár nagyon rossz megoldások is. De inkább most tanuljuk meg egymástól a helyes megoldásokat, mint kapkodjunk a megoldást keresve.

Sára Biró answered 13 év ago

 Igen, én is erre lennék kiváncsi, ez mindenkivel előfordul,nagyon szeretném ha erről közösen beszélgetnénk!

Mária Balázs answered 13 év ago

Nagyon jó a kérdés felvetése. Én ,ha otthon vagyok és leesik a cukrom általában először 2dl 100%-os gyümölcslevet iszom, 1-2 korpás kekszel,ha 3,5 mmol/l körül van akkor 1-2 szőlőcukrot megeszem! Ha az úton ér a kellemetlen érzés akkor mindig szőlőcukorral kezdem,mert az a biztos,aztán vizet iszom!Én fontosnak tartom újra megmérni a cukromat mert előfordulhat,ha netán többet mozgok,hogy tovább csökken,ezt azért próbálom kivédeni! Szerencsére észreveszem! 
Ha magas értéket mérek ,10  mmol/l felett és ezt tartja,akkor 2 E NovoRapidot beadok. Ha tudom azért megtervezem előre a fizikai munkát,de előfordul velem is ,hogy nem úgy alakul!
Kinek milyen ötlete van?

pityu72 answered 13 év ago

 Sajnos időnként előfordul,hogy nem tudom  kiszámolni mennyiit fogok mozogni,olyankor 2-3 szőlőcukort megeszem és gyümölcslevet vagy vizet iszom! Mozgás előtt én gyümölcsöt szoktam enni,ilyenkor 1 banánt is megengedek magamnak! 

jaskó answered 13 év ago

Egy kicsit kivártam. Igaz szándékosan, mert tényleg kíváncsi vagyok, ki hogyan észleli a hypot és a magas értékeket, illetve  hogyan oldja meg. Engem az idegkárosodások miatt sokszor megcslnek az érzeteim. Alacsony cukor esetén nem jelentkezunek azonnal a klasszikus tünetek. Nincs remegés, nincs feltünő éhségérzet, nincs izzadás, nyelvzsibbadás,. Mindez csak azután következik be ha már mértem és tudatosult bennem az eredmény, na akkor azután jön minden. A műszerem szerint mért LO (1.1 alatt) még lábon és magamnál vagyok és cselekvőképesen tudom irányítani a helyzetemet. Van viszont két nagyon érdekes megnyilvánulási forma, amikor azonnal a gépemért nyúlok és mérek
1. Valami oknál fogva, minden indok nélkül egészen, sőt túl vidám hangulatba kerülök. Fel vagyok dobva. na ez gyanús. Ilyenkor általában ott járok 2.8-3.0 körül.
2. Van még egy másik jelenség is. A szemeimben megjelenik egy sötét, koromfekete, teljesen alaktalan keret, amiben egy lángcsóvára hasonlító fényjelenséget észlelek. Na ekkor már nagy a gond és gyorsan kell cselekedni. A fény erősségéből, illetve a lobogás intenzitásából szinte tizedes értékre pontosan műszer nélkül is memiondom a vércukor értékemet.
Ilyenkor én egy két kanál mézet eszem. a szöllőcukrot nem szeretem, mert nálam egy kicsit lassabban szívódik és felfúj, esetleg hasmenést okoz, a méznél, majd ezután mindenképpen CH tartalmú kaját fogyasztok. Kenyér, zsömle, kifli stb. A méz gyorsan emel, a plusz CH pedig a lassúbb felszívódás miatt a későbbi visszaesést akadályozza meg. Ha kócos helyzetben, helyen vagyok és egyedül, (ugyanis horgászom és ott gyakran magam vagyok) és úgy ítélem meg, hogy a méz nem elég, akkor választom a mindig nálam lévő Hypo Kt készletet. Fontos, hogy ennek beadását követően mindenképpen lkell CH tartalmú ételt fogyasztani, mert  ez a szer a máj CH tartalékait mozgósítja és a hatást követően a májunk szigorúan visszaszerzi a tartaléklait. Ha nem pótoljuk egyéb módon a CH igényt, újabb hypo lehet a következménye.
Szerencsére eddig csak két alkalommal kellett használnom, de nagyon jól működött és sokat segített.
Ugyan ilyen hypo hatás lehet az eredménye annak, ha fizikai mozgás következtében esik le a cukrunk. A szervezet ilyenkor általában 4-5 óra múlva ismételt vércukoreséssel válaszol, mert a tartalék visszaszerzés ilyenkor is beindul- Tanácsom: ha délután mér valaki munka eredményeként leeső vércukorszintet, az  éjszaka mindenképpen mérje meg a cukrát, mert baja származhat, ha nem észleli.
Nem tudom ki volt már eszméletvesztéses állapotban hypo következtében. Én a 35 évem alatt 3 alkalommal voltam. Utoljára 20 éve. Nagyon érdekes élmény volt, főleg nekem, mert a környezetemnek kevésbé. Olyan dolgokat tapasztaltam, amiket le sem merem írni, mert senki nem hinné el. magam is csak azért hiszem, mert orvos jelenlétében történt a dolog, mármint az észlelés. Benne lenni csodaszép, szó szerint számomra csodálatos érzés, de ami az ébredés után jött na azt már nem kívánom senkinek. mozgás zavar, beszéd zavar, érzetkiesések stb. Csak a negyedik napon jöttem helyre. Ne feledje senki: minden hypo estében károsodnak az agysejtek, tehát amennyire csak lehet, kerüljük el ezeket a helyzeteket, mert a fő cél nem a színes élmény, hanem a normál értéket megközelítő vércukorérték és életvitel!!!!

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Jaskó! Nagy élvezettel olvasom mindig a hozzászólásod és remélem  sokan elolvassák ezt a nagyon tanulságos történetet! A tüneteidből,tapasztalatodból már egy egész könyvet lehetne írni! Állítom többet ér mint a sok betegtájékoztató füzet! Örülnék azért,ha leírnád az élményt amit tapasztaltál,mert filmekben sokszor láttam ilyent és mindig megfordult a fejemben,vajon igaz lehet?
Valószínű azért nem érzed meg az alacsony cukrokat,értem ezen az éhségérzet stb.,mert hosszú ideje cukorbeteg vagy ! Nem mondta esetleg a Gyimesi Főorvos Úr, hogy autonom neuropathia  miatt nem érzed  az éhségérzetet, verítékezést stb..? nekem ez jutott eszembe!
A sok cukorbeteg nevében köszönöm ezt a részletes beszámolót,mert ilyet a könyvekben nem olvastam:-)!

jaskó answered 13 év ago

Sárika! Pontos a diagnózis! pontosan az általad említett okok miatt van érzetkiesésem. Nem érzek fájdalmat. Nem vettem észre amikor eltört a lábfejem,. Lefűrészeltem a bal kezem hüvelykujját és nem volt fájdalom. A rotakapám szerelése közben csak a szagról vettem észre, hogy ég a kezem, szögbe léptem és csak a cipő levételkor vettem észre, hogy benne van, mert nem bírtam lehúzni. Elég a szörnyűségekből, mert nem horror klub ez, de sajnos ezek tények. minden este és minden olyan alkalommal, amikor nem tudom a magas cukorértékeim okát behatárolni a feleségem segítségével  leltározok. Az első 10 évemben nagyon rossz beteg voltam. Azt is oktatni lehetne, hogyan rontsa el valaki az életét, de az utolsó negyed század már a minőségi élet utáni vágyról, a küzdelemről, a megjavulásról és a tapasztalatok gyűjtéséről és alkalmazásáról, majd az eredmények halmazáról szól. Nagyon sok harcot kellett megvívnom elsősorban önmagammal, de esetenként még az orvosaimmal is. Soha nem titkoltam, ha elrontottam valamit,de azt sem, ha semmi eredményét nem tapasztaltam a kezelésnek. Minden területen időben váltottam és csak ezt tudom tanácsolni másiknak is.
Van még egy másik tapasztalatom, ami az előző üzenetbe nem fért bele. Vannak olyan pillanatok, amikor alapból hypózom, de ha csak az érzeteimre hagyatkoznék, még akár plusz inzulin beadását is megkockáztatnám, na ez az az eset amikor ismét mérek, amikor is végül kiderül, hogy alacsony az értékem. Ilyenkor a tudatosult értékek hatására viszont érdekes módon azonnal jelentkezik a hypo minden klasszikus tünete. Azért ne gondolja senki, hogy én állandóan hypozom és azért a sok tapasztalat. Egyszerűen csak jegyzem a diabetesz naplóba a tapasztalataimat és esetenként visszanézem, értékelem és ahol hibáztam ott megpróbálok javítani.

Sára Biró answered 13 év ago

 Mennyire fontos szempontok amiket leírtál! sajnos kezdetben senki nem veszi komolyan!
Most ismét van egy szomorú eset:egy diabéteszes lábbal kapcsolatosan.Évekig magas vércukor,aztán fél éve inzulin kezelés,I-es újj elvesztése.Most a talpon gennyes elváltozás a napi rendszeres ellenőrzés mellett is! Ezért kell kezdetben már odafigyelni és felhívni a figyelmet a szövődményekre,mert a  a tartósan magas cukor észrevétlenül rombol! Az a szomorú,hogy sokan nem veszik komolyan,azért is jó ha ilyen részletességgel leírsz mindent ,mert ebből lehet a legtöbbet tanulni! És remélem,mind korábban is írtam sok embernek segítünk ezzel! 

Sára Biró answered 13 év ago

 Ja,Jaskó- azt meg elfelejtettem,köszönöm:-)