Kevésbé allergén és a szívet is védi a kecsketej.

KérdésekKevésbé allergén és a szívet is védi a kecsketej.
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

A kecsketej rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatátZsírtartalmát tekintve a kecsketej több esszenciális zsírsavat(elsősorban linolénsavat és arachidonsavat), és több közepesen hosszúszénláncú (C6-C14) zsírsavat tartalmaz, mínt a tehéntej. Ezek azsírsavak gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek, és nemtárolódnak testzsírként. A kecsketejben található zsírok továbbácsökkentik az összkoleszterin-szintet és a triglicerid-szintet, ezértrendszeres fogyasztása a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. Ásványi anyagai közül a kalcium és a foszfor emelendő ki, amelyeksegítik a csontszövet szerves állományának épülését. Cink- ésszeléniumtartalma révén pedig hozzájárul a káros szabadgyökök ellenivédelemhez és az idegrendszeri sorvadással járó betegségekmegelőzéséhez.
 
A felsorolt kedvező élettani hatások miatt akutatók úgy vélik, hogy a kecsketej úgynevezett funkcionálistápláléknak tekinthető, és rendszeres fogyasztását érdemesnépszerűsíteni, különösen azok számára, akik allergiásak vagyérzékenyek a tehéntejre, felszívódási zavarban szenvednek, magas akoleszterinszintjük, vérszegények, csontritkulásban szenvednek vagyhosszú távú vaspótlásban részesülnek.

7 Válasz
Best Answer
jaskó answered 13 év ago

Mivel nagyon szeretem a tejet, de a tejcukorra igen hevesen reagált a szervezetem, a tehéntejet messze elkerültem. Ez annyira érvényes, hogy a laktóz tartalmú gyógyszerek is elég durva panaszokat, mellékhatásokat okoztak nálam. Ezért kb 16 évvel ezelőtt elkezdtem a kecsketartást és folytattam is 12 éven át. A tejének fogyasztása semmilyen kóros reakciót nem váltott ki bennem. Mellesleg és nem utolsósorban nagyon finom is. Nagyon sok pozitív mellékhatását megtapasztaltam. A kicsik elválasztását követően, amikor újra kezdtem a kecsketej fogyasztását még az szemfenéki bevérzéseim is megritkultak.
Sokan, valamilyen megmagyarázhatatlan okból idegenkednek a kecskétől. Kár, mert nagyon kedves és nagyon tiszta állat. Igen, ahogy a szóbeszéd járja mindent megeszik, de csak azt ami tiszta. Kísérleteztem vele, mert a szakkönyvek szerint az elfogyasztott takarmány hatása viszonylag gyorsan megjelenik a tejben. Mivel volt lehetőségem a szénának valót olyan területről begyűjteni, ahol a pásztortáska fű nagyon elszaporodott, hát igyekeztem ezt adni neki. A pásztortáska fűnek igen erős vérzés csillapító hatása van. A már említett szemfenéki bevérzéseim jelentős mértékű  csökkenésetalán ennek is volt köszönhető.
Mindenkinek bátran ajánlom a kecsketej fogyasztását!

Sára Biró answered 13 év ago

Köszönjük Krisztike a figyelem felhívást!

 Jaskó ez érdekes felfedezés! Melyik a pásztortáska fű?
Én semmilyen tejet nem szeretek (valószínű epepanaszaim miatt ),ezért a kecsketejet nem kóstoltam.
Sajtot nem csináltál? Illetve ettél kecskehúst,mert azt sem próbáltam még ki. Viszont a bárányt nagyon szeretem.

jaskó answered 13 év ago

Sárika! Ez a téla megint a nem vicc, mert működik kategória!!!
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1sztort%C3%A1ska
Ha meg tudod nyitni ezt az oldalt megtalálod a választ, ha nem, írd be a keresőbe. Nagyon hatásos a fű. Teáját rendszeresen ittam, főleg a vérzékenységre hajlamosító, teliholdas időszakban.
A tejből rendszeresen készítettünk sajtot. nagyon egyszerű és rengetegvariációt ki lehetett próbálni. A kaprostól a kolbászosig számtalan fajtát ettünk. A két anya annyi tejet adott, hogy egyszerűen nem bírtuk meginni. A húsuk nagyon ízletes. Pörköt, sültek, levesek, nyárson sültek, de még füstölt kecskecomb is, sőt kolbász is készült belőlük. Picit édesebb a húsa, ezért egy csöppnyivel sósabban kell elkészíteni. A faggyúja elsősorban a belső szerveken rakódik le és nem úgy mint a birkánál a szövetek között.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

 ÖSZINTÉN MEG MONDOM KECSKE TEJET MÉG NEM ITTAM DE SAJTOT ETTEM NAGYON FINOM ÉS A HUSA IS  NAGYON DE NAGYON FINOM. ÉN PÖRESZBE ETEM DE   SZÁMOMRA  IGEN IZLETES. BÁR ÉN SZINTE MINDEN HUST MEG ESZEK. SZERTEK  SOK MINDEN KIPROBÁLNI. .BÁRTABBAKNAK AJÁLOM.

Mária Balázs answered 13 év ago

Én még soha nem ettem kecsketejet,se tejterméket ,se a húsát. Talán egyszer megpróbálom.

Sára Biró answered 13 év ago

 Köszönöm Jaskó! Lehet valakinek szüksége lehet. Most miért nem fogyasztod a teáját? 

jaskó answered 13 év ago

A tea nagyon hatásos. Mivel már több éve nem fordult elő bevérzésem, csak igen ritkán iszom. Annak idején megfigyeltem, -még mindig a kecsketejjel kapcsolatban- hogy amikor abbahagytam a tej  ivását (apasztáskor) kb két hét múlva sűrűsödni kezdtek a vérzések, majd amikor újra inn kezdtem, ugyanennyi idő után jelentős mértékben ritkultak. A Nagy kecskekönyv szerint a tejben az elfogyasztott táplálék pozitív hatása már 24 óra múlva megjelenik, a pásztortáska fű jótékony hatását  már "feldolgozva" egy nap múlva érezhettem. A teája íze nem rossz. Azt is érdemes kipróbálni.