> Kérdések és Válaszok a szakrendelőben? És a KeVán? Van különbség, vagy hasonlóság?

Kérdések> Kérdések és Válaszok a szakrendelőben? És a KeVán? Van különbség, vagy hasonlóság?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

A rendelők megnevezése nélkül érdekelne a tapasztalatotok, véleményetek. A szakszemélyzet enged e kérdezni? Ha igen, megkapjátok e a megfelelő választ? Jut e elegendő idő az általános állapototok megbeszélésére, vagy csupán a gyógyszer javaslat felírására és egy rövid, egyoldalú eligazításra telik az időből? Hogy érzitek, páciensnek, vagy partnernek fogadnak e el a gondozóban? Az alapvető ismereteket honnan szerzitek be? Segít e ebben a KEVA? Nem a minősítésre, hanem a tapasztalatokra vagyok kíváncsi.

15 Válasz
Best Answer
Noémi answered 11 év ago

Rendelő:zsúfolásig megtelt,de tapasztalat cserére ideális,ugyanis azt a cirka minimum 4 óra hosszát amit az  orvosra várva töltünk,általában tapasztalat cserére használjuk fel,hisz mikor bekerülünk az orvoshoz ő annyit tesz hogy átnézi a vércukor naplót,az estleges laboreredményeket vagy más cukorbetegséggel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit,korrigál a terápián ha szükséges,és ennyi.
Betegoktatás nincs,dietetikus is akkor lát ha frissen felfedezett cukorbetegről van szó.
A betegek informálásával,edukálásával az itteni cukorbeteg egyesület foglalkozik,orvosi előadókkal,akik igyekeznek preventatív előadásokat tartanak,valamint kerekasztal beszélgetésekkel ahol az aktuális problémákat tudják megbeszélni a betegek mind személyes vagy minden cukorbeteget érintő problémáról legyen szó.
De mondjuk megesik hogy mégsem tudnak mindenben segíteni,megoldást találni,na én ilyenkor fordulok a világhálóhoz,és ezúttal tényleg rengeteg segítséget kaptam ezen az oldalon.Csak jó tapasztalataim vannak,és köszönettel tartozom a segítségért és segítőkészségért!

Árvai István answered 11 év ago

Előre elnézést kérek, hosszú lesz, kicsit csapongok is majd biztosan.

Nem sok válasz érkezett eddig, messzemenő következtetésekhez kevést. Úgy látom, nem csak én panaszkodom.
Anthony Smith Testünk titkai könyvének egyik mottója: „Az ember az az állatfaj, amelynek már nincs természetes ellensége. Ezt a hiányt pótolja az orvos.” Az utána következő írásában helyére kerül ez az állítás. Úgy hogy igaz marad, mégsem bántó.
Én úgy gondolom, hogy rossz, tehetségtelen, törtető, pénzéhes ember minden szakterületen van. Így nyilván az orvosok között is. De meggyőződésem az, hogy azok a csillogó szemű kisgyermekek és serdülők, akik orvosok szeretnének lenni amikor nagyok lesznek, tényleg gyógyítani akarnak.
Van egy nagyszerű könyv, Réztábla a kapu alatt. Én úgy hiszem, hogy a fiatal, kezdő orvos alakja a legtöbb most végzett doktorban, doktornőben meg van. Néhány azt az utat járják be, mint a könyv hőse, s gonosztevővé válik, akinek csak a pénz számít.
Sok szó esik a sajtóban a hálapénzről, s hogy az orvosok háromszoros fizetés mellett is elvárnák a kis borítékot. Én ebben nem vagyok olyan biztos.
Nem rangsorolnám a szakmákat, hivatásokat értékük szerint. A helyettes takarító is ember, s az építész professzor sem lehet meg előbbi nélkül.
De néhány szakmát kiemelten kezelnék mégis. Az egyik a nevelés, a másik pedig az egész területén dolgozók. Nem tudom mi az oka, de sok országban mostohán kezelik a tanítókat, orvosokat, ápolókat.
Nemrégiben volt valami szabályozás, hogy egy családorvos mennyi beteget láthat el naponta. Visszaszámoltam, s talán 9 perc jött ki egy betegre. (De lehet kevesebb, pontosan nem emlékszem.) Nekem ez nagyon kevésnek tűnik.
Amerre járok elgyötört arcokat látok. Fáradtak, idegesek. És ezt persze mi is megspékeljük. Van, aki élet történetét elmeséli egy könnyű náthához. Képtelenség kiküldeni a rendelőből. Az időpontra berendelés sem működik, a félórás csúszás a legkevesebb. Persze az orvossal perelünk. Ettől még idegesebb lesz.
Van patológus ismerősöm, aki Pestről Egerbe jár dolgozni, nem azért mert Eger olyan csodás város.
Orvos ismerőseimből egy klinikát össze lehetne hozni, van mindenféle szakorvos közöttük. Egyiktől sem hallom, hogy hű de szuper a felszereltség, a munkabeosztás, a jövedelem.

————
Nem igazán tartozik ide, bocs! Volt egy kollégám, aki hosszú ideig mentőt vezetett a Nyírségben. Az elmúlt hetekben több olyan híradás is megjelent, amelyben arról írtak, hogy a mentő eltévedt, s a bolyongása közben, miatt a beteg meghalt. Mindegyikben volt GPS. Ismerősöm: Nem is értem. Amikor én mentőztem, még nem volt navigáció, de még térképünk sem nagyon volt. De soha nem tévedtünk el. Felvételi követelmény volt, hogy ismerni kell a terepet.

Pityu answered 11 év ago

Én rövid leszek: többször mondtam, írtam, hogy egyedül nem megy, és ha nem lett volna, vagy nem lenne a Keva biztosan fele információm sem lenne a betegségemről, és nagyon egyedül maradtam volna a betegségtudatommal. A háziorvosomnál pedig jobbat kívánni sem lehetne. Az önsajnálat pedig nem pozitív életérzés, el is kerülöm jó messzire.

Sára Biró answered 10 év ago

 Milyen tapasztalatotok van?

Christine answered 10 év ago

Nálunk elég jó. A doki 20 percre osztja be az embereket, tehát bőven jut idő. A legjobb, ha kevés idő alatt végzek, mert akkor nincs gond 🙂 Diétába nem ad tanácsot, hiszen nem dietetikus, de bármikor szervez nekem egy beszélgetést a szakemberrel. Bármilyen gondot meg lehet vele beszélni. Én rengeteg információt szerzek netről, meg diabos ismerősöktől.

Sára Biró answered 10 év ago

 Olyan jó ilyenről olvasni"bőven jut idő" 🙂  Köszi a sok hozzászólást!