Kérdés a \”rizsről\”

KérdésekKérdés a \”rizsről\”
Judit Kraseczki kérdezte ennyi ideje: 11 év

Tudom, hogy a barnarizs sokkal jobb lenne, de egyszerűen rosszul vagyok még a gondolatától. Talán ez az egyetlen dolog amivel nem tudok megbarátkozni! …. Viszont valahol azt olvastam, hogyha a normál fehér rizst többször átmosom és úgy főzőm, illetve párolom, hogy az öblítő vize már teljesen áttetsző volt,  akkor kevésbé gonoszkodik. Hallottátok, tapasztaltátok?

8 Válasz
Best Answer
rgyorgy answered 11 év ago

Mi sem tudtunk megbarátkozni a barna rizzsel, egészen addig, amíg nem tudtuk jól elkészíteni. Ma már ha választhatok, inkább barna rizst eszem. Elkészítésének a mestere, Gabriella!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Juditka!
Mit jelent az hogy gonoszkodik???

Judit Kraseczki answered 11 év ago

Gabikám!
Ha 6,8 ról, 10,2 -re viszi fel a cukrom…. az elég gonosz ?  🙂

Judit Kraseczki answered 11 év ago

Kedves György!
Nagyoin hálás lennék, ha elmondanád, hogy készül nálatok a barna rizs…… nem elvből utasítom el, egyszerűen undorodom még az állagától is!…..de lehet, ha  egyszer tényleg sikerülne vele megbírkóznom, akkor könnyebb lenne.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Judit!
ide másolom a "rizs vagy krumpli" kérdésről amit a barna rizshez írtam….


Hogyan főzzük?
Lényegében ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, ám mivel a barna rizs szemek keményebbek tovább kell főzni.

Ha délben akarjuk elkészíteni, akkor reggel áztassuk be nyugodtan. Majd mikor nekiállunk a főzésnek, folyóvíz alatt mossuk át.2,5-szeres vízben tegyük fel főni a tűzre, majd amikor lobog a vize tegyük bele a rizst. Így a  főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük.

Én pici lángon főzöm , letakarva... de ha már kezd elfogyni a víz alóla, akkor kibugyoghat a habja..mert úgy néz ki, mint ha hab lenne! 🙂

Ami pedig a recepteket illeti, fantáziánkra van bízva. Lényegében ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint fehér társát, tehát köretként, rizottóként, rizsgolyóként,rizsdesszertként, stb.

 Tárolási útmutató
Mivel a barna rizs rétegeiben még rengetegzsír található, ezért romlandóbb is. Nem érdemes belőle otthonra egyszerre sokat vásárolni, ugyanis ezek a zsírok több hónapos tárolás hatására megavasodhatnak.

TIPP:
ha hűtőszekrényben tároljuk a még meg nem főzött barna rizst,megkétszerezhetjük az eltarthatósági idejét!

Ajánlott fűszerek hozzá: curry, sáfrány, kakukkfű,lestyán, majoránna.

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves Judit!
Az elkészítést Gabriella tökéletesen leírta. Nálunk régen az lehetett a hiba, hogy öreg volt  a rizs, biztosan avas volt, azt kidobtuk.  Valóban nem érdemes barna rizsből be spájzolni.

Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella én is jártam úgy,hogy ki kellett dobnom a barna rizst, mert megmolyosodott. Köszi a tippet.
Judit próbáltad esetleg azt,hogy több salátát egyél akár fejes, vagy káposzta salátát? A rostok lassítják a CH felszívódását.
Köszi a sok jó ötletet:-)))

Halász Gabriella answered 11 év ago

Én 1 kg-s rizst szoktam venni…. a Spárban… Jászkunt… azt hiszem az a neve.

Általában csak én eszem – esetleg azt mondom a családnak, hogy másfajta nincs itthon, így ez van! :-).. ezt eszitek! 🙂  morognak, de elfogy! 🙂