Tudom, hogy a barnarizs sokkal jobb lenne, de egyszerűen rosszul vagyok még a gondolatától. Talán ez az egyetlen dolog amivel nem tudok megbarátkozni! …. Viszont valahol azt olvastam, hogyha a normál fehér rizst többször átmosom és úgy főzőm, illetve párolom, hogy az öblítő vize már teljesen áttetsző volt, akkor kevésbé gonoszkodik. Hallottátok, tapasztaltátok?
Mi sem tudtunk megbarátkozni a barna rizzsel, egészen addig, amíg nem tudtuk jól elkészíteni. Ma már ha választhatok, inkább barna rizst eszem. Elkészítésének a mestere, Gabriella!
Kedves György!
Nagyoin hálás lennék, ha elmondanád, hogy készül nálatok a barna rizs…… nem elvből utasítom el, egyszerűen undorodom még az állagától is!…..de lehet, ha egyszer tényleg sikerülne vele megbírkóznom, akkor könnyebb lenne.
Judit!
ide másolom a "rizs vagy krumpli" kérdésről amit a barna rizshez írtam….
Hogyan főzzük?
Lényegében ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, ám mivel a barna rizs szemek keményebbek tovább kell főzni.
Ha délben akarjuk elkészíteni, akkor reggel áztassuk be nyugodtan. Majd mikor nekiállunk a főzésnek, folyóvíz alatt mossuk át.2,5-szeres vízben tegyük fel főni a tűzre, majd amikor lobog a vize tegyük bele a rizst. Így a főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük.
Én pici lángon főzöm , letakarva... de ha már kezd elfogyni a víz alóla, akkor kibugyoghat a habja..mert úgy néz ki, mint ha hab lenne! 🙂
Ami pedig a recepteket illeti, fantáziánkra van bízva. Lényegében ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint fehér társát, tehát köretként, rizottóként, rizsgolyóként,rizsdesszertként, stb.
Tárolási útmutató
Mivel a barna rizs rétegeiben még rengetegzsír található, ezért romlandóbb is. Nem érdemes belőle otthonra egyszerre sokat vásárolni, ugyanis ezek a zsírok több hónapos tárolás hatására megavasodhatnak.
TIPP:
ha hűtőszekrényben tároljuk a még meg nem főzött barna rizst,megkétszerezhetjük az eltarthatósági idejét!
Ajánlott fűszerek hozzá: curry, sáfrány, kakukkfű,lestyán, majoránna.
Kedves Judit!
Az elkészítést Gabriella tökéletesen leírta. Nálunk régen az lehetett a hiba, hogy öreg volt a rizs, biztosan avas volt, azt kidobtuk. Valóban nem érdemes barna rizsből be spájzolni.
Gabriella én is jártam úgy,hogy ki kellett dobnom a barna rizst, mert megmolyosodott. Köszi a tippet.
Judit próbáltad esetleg azt,hogy több salátát egyél akár fejes, vagy káposzta salátát? A rostok lassítják a CH felszívódását.
Köszi a sok jó ötletet:-)))