Kaphatnék néhány diétás tanácsot epekímélő étrendre?

KérdésekKaphatnék néhány diétás tanácsot epekímélő étrendre?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 12 év

 Cukorbeteg vagyok 160 gramm szénhidrátra vagyok beállítva.

3 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 Ételeit zsírszegényen készítse (sütőzacskó, tepsiben vagy teflonban párolás, levesek esetében kevésolajon pirítva a zöldséget, a rántás csak szárazon készüljön, zsiradék felhasználása nélkül). A tej éstejtermékek könnyen felszívódó zsírt tartalmaznak, fogyasztásuk ezért előnyös az állapotjavító-, ésfenntartó, pancreatitis utáni diétában. A kenyér és pékáruk felváltva lehetnek fehér és teljes kiőrlésűlisztből készültek (a könnyebb emészthetőség kedvéért enyhén pirítva) és kerülje az édes, zsírdúscukrászipari termékeket. Az aromás, esetleg csípős zöldségek, fűszerek helyett érdemes kezdetbengyengébb változataik alkalmazása pl. borsikafű, vasfű, majoránna, kapor, petrezselyemzöld éskonyhatechnológiai műveletek közül a főzést alkalmazni pl. vöröshagyma esetében az ételbe főzve,később enyhén kevés olajon piríthatjuk is.Egyéni toleranciától függő zöldségek: uborka, retek, káposztafélék, karfiol, karalábé, paradicsom,paprika – első főzőlé elöntésével, az apró magvas zöldségek, gyümölcsök – paprika, paradicsom,málna, ribizke, kivi. húsos gyümölcsök, mint narancs turmixolva vagy présnedve fogyasztható, szárazhüvelyesek szitán áttörve.Nagyon sok függ az egyéni tűrőképességtől ezért amennyiben nem okoznak panaszt az egyes kérdésesnyersanyagok, akkor zsírszegény módon elkészítve vagy előfőzve fogyaszthatók.A diétában törekedjünk a zsírszegénységre, a nyersanyagok közül a light-os termékeket pl. köményessajt, óvári, medve light, zsírszegény túró válogassa, az ételkészítéshez pedig csak kevés növényiolaj használható fel. A húsok, hústermékek közül szintén a száraz sertés, csirke, pulyka húsrészeitpárolással, bő zsírban sütés nélkül készítsük el.

Sára Biró answered 12 év ago

 Mintaétrend
ch = széndrát
Kívánatos napi szénhidrát mennyiség étkezésenkénti lebontásban:
Reggeli: 7 h 25g ch
Tízórai: 10 h 25g ch
Ebéd: 13 h 60g ch
Uzsonna: 16 h 20g ch
Vacsora: 19 h 30 g ch
1. nap
Reggeli: 1 szelet barna, teljes kiőrlésű kenyér 4 dkg
20 g ch vagy
1 szelet fehér kenyér 4 dkg ……..22 g ch
trappista sajt 8-10 dkg
retek / reszelt sárgarépa / reszelt cékla 10 dkg
2 g ch / 5 dkg 1 g ch
1-2 g ch
/a zöldségfélék fogyasztását minden esetben a tolerancia határozza meg/
Tízórai: 3 szelet Hamlet, búza 30 g
enyhén fűszeres vagy natúr vajkrém (ha hozzájut, akkor light változatai) 20 g – nincs ch tartalma
fejes saláta / esetleg egy kevés savanyú káposzta / retek 2 g ch
Ebéd: Csontleves zöldség -, és tésztabetéttel (zöldség 150 g = sárgarépa 50 g=4 g ch, petrezselyemgyökér50 g=3 g ch, karalábé 50 g = 4 g ch …….11g ch) két evőkanál levestészta 20 g ch
Tökfőzelék 17 g ch, Hozzávalók: gyalult tök 250g, vöröshagyma 10g, étolaj 5g, liszt 20 g, tejföl 12 %-os vagyjoghurt 40 ml, kapor, só
Csirkepörkölt 5 g ch,fűszerpaprika, só
Uzsonna: kefir 150 ml 7,5 g ch
24 g ch
Hozzávalók: csirkemell 80 g, étolaj 10 ml, vöröshagyma 25 g, lecsó 30 g,
korpovit keksz 4 db 12 g ch
Vacsora: 1 szelet barna kenyér 20 g ch, snidlinges-, vagy petrezselymes (amennyiben tolerálja) uborkástúrókrém
Hozzávalók: snidling / uborka 1 g ch
sovány tehéntúró 10 dkg 4 g ch
kefir fél doboz 2 g ch
fejes saláta 15 dkg 3 g ch

Sára Biró answered 12 év ago

 2. nap
Reggeli:gyümölcstea édesítőszerrel1 szelet (40 gramm) graham kenyérmargarin 5 ggépsonka 10greszelt sárgarépa 80g
Tízórai:1 kefír 3 dl soványHamlet 2db
Ebéd:Zöldborsóleves (zöldborsó 80g, sárgarépa 10g , petrezselyemgyökér 10g, liszt 5g )Párolt csirkemell 100 gPetrezselymes burgonya 150 g
Uzsonna:1 almaKorpovit 2 db
Vacsora:1 graham zsemle2 db keményre főzött tojás – nincs ch tartalma
vagy 2 evőkanál olajon sütött rántotta
3.napReggeli:citromos tea édesítőszerrelfélbarna kenyér 50 gcsirkejava 10 gmargarin 5 guborka 60 g
Tízórai:enyhe fűszerezésű körözött 100g 4 g chAbonett kukoricás 3 db15-17 g ch
Ebéd:
Olasz zöldségleves (sárgarépa 30g, petrezselyemgyökér 30g, zellergumó 5g,kínai kel 20g,karalábé 5g,paradicsom 10g, zöldpaprika 10g)Kelkáposzta főzelékVagdalt
Uzsonna:
zsemle ½tej 1 dlköményes sajt 50 g
Vacsora:
natúr joghurt 175 gHamlet 3 db