Jól gyógyulnak e a cukorbeteg sérülései, sebei??

KérdésekJól gyógyulnak e a cukorbeteg sérülései, sebei??
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 13 év
2 Válasz
jaskó answered 13 év ago

Igen is meg nem is!
Jól gyógyul a seb, ha a beteg vércukorértékei TARTÓSA közelítik a normál értékeket és biztosítva van a steril környezet. Megfelelően kezelt, tisztán tartott és fedett a seb felület, illetve a környéke. A komolyabb sérülésekkel pedig minden esetben orvoshoz kell fordulni!
Rosszul gyógyul, ha rosszak a vércukoreredmények, a beteg nem foglalkozik a sebének ellátásával, vagy lekicsinyli a kisebb sérülések jelentőségét.
Fontos a figyelem, illetve az önellenőrzés, ugyanis a diabetesz egyik szövődményeként a beteg elveszíti a fájdalomérzetének egy jelentős részét. Ez főleg a végtagokon jelentkezik. Ezért kell minden nap megnézni: nincs e szúrt, vágott seb, esetleg hólyag a lábon. (különösen manikűrözéskor sérülnek a lábujjak) Ha magunk nem tudjuk magunk ellenőrízni, kérjünk meg valakit, vagy használjunk tükröt.
Saját tapasztalat: ha esetleg nem értem a magas vércukorértékem okát, mert érzetem szerint mindent jól csináltam akkor mindig önellenőrzés következik. Keresem a szúrt vágott sebeket, illetve azt, hogy nincs e valamilyen gyulladásos góc a szervezetemben. Akár egy körömágy gyulladás is eredményezhet vércukor emelkedést.  Esetemben  (elég sokszor sérültem) soha nem volt gond a gyógyulás időtartamával, igaz "akkor" már eléggé figyelek magamra. Csak a sérüléseket kerülöm el nehezen.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Nem igazán, hosszabb folyamat a seb begyógyulása!!