Jól fogalmazott az újságíró?

KérdésekJól fogalmazott az újságíró?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Idézem: "Októbertől büntethetik a vétkező cukorbetegeket" Jól hangzik, de mi van akkor, ha nem én, hanem az objektív körülmények hibáztak?
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/oktobertol-buntethetik-a-cukorbetegeket-376780

44 Válasz
Best Answer
Julcsi answered 12 év ago

Mi van azokkal akik terhesség alatt lettek cukorbetegek és mint én is, amit anyai ágon örököltem és a 2.terhességem alatt lettem beteg? Minket is büntetni kell? Igaza van az újságírónak! Alkoholisták,drogosok akik másoknak is ártanak vagy esetleg tettlegesen is bántalmaznak másokat? Ők megveszik a problémát, de mi?!

Sára Biró answered 12 év ago

Kedves Krisztián És Mindannyian! Egy cukorbetegnél legalább  évente mindenképpen szükséges, májfunkció,vesefunkció,ionok,vérkép, koleszteri, Triglicerid,húgysav, laboros vércukor,vizelet vizsgálat- fehérje ürítés vizsgálata, amennyiben eltérés van,ami nem ritka korábban meg kell ismételni.
A HgbAlC vizsgálat inzulinos betegnél 3 havonta lenne indokolt,de humán inzulin kezelésnél is fél évente kellene menni. Ez korábban is így volt,csak épp ha a javaslatot kiadtuk a betegnek egy évig a háziorvos abban az adagban kiírta az inzulint ahogy javasoltuk és egy év alatt szinte semmi sem történt. Most azért már sok háziorvos elküldi rendszeresen a betegeket a laborba,de legalább amikor szakorvoshoz jönnek akkor HgbAlC vizsgálatot kérnek.
Ma egyik inzulinos cég képviselői voltak látogatóban és megkérdeztem mi van akkor,ha a beteg pl.egy szűrővizsgálat keretén belül (nálunk is volt HgbAlC mérő) megcsináltatja a vérvételt. Hát ez jelenleg nem elfogadott!!
Régebben voltak nálunk ellenőrizni és hivatalosan le voltak kérve a HgbAlC adatok és hozták magukkal az ellenőrzs során.
Az analóg inzulin javaslatnál megfigyeltem 11" rublikát" alpontot kell figyelni hogy a javaslatot kinyomtassam.

Sára Biró answered 12 év ago

 Nem tudom Krisztián jártál errefelé (mindenképp előrehozom a kérdést!)?

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Jaskó! Ma hallottam, hogy évi egy külső segítségere szoruló hypo megengedett a jogositvány mellett. Ezt meg lehet játszani, de én már ma nem kaptam meg az insulint térítésmentesen,pedig még nincs jul.1. javaslatom persze nincs, a háziorvosnál nem tudom felíratni. Ráadásul úgy néz ki, hogy túl voltam insulinozva, ez okozta a hypo és hyper értékeimet, amitől 9-es HgBA1C lett. Most kérdezem én ez az én hibám?

Sára Biró answered 12 év ago

 Melinda,hogyan kaptad az inzulint Eü.tér.köt.-re? Nem jön,hogy elhiggyem! 

Nanita answered 12 év ago

Melinda hogyan derült és miért "csak most", hogy túl voltál inzulinozva?

jaskó answered 12 év ago

A túlinzulinozás valószinűleg egy magasabb értékre való állítás következménye. Ennek eredménye lehet a hintázás a szélső értékek között. A sok inzulin hatására esik a vércukorszint, jön a hypo, jön a pánik és jön a kontropll nélküli evés. Ennek eredménye a néhány órán belül bekövetkező nagyon magas érték. Magam is tapasztaltam, ha  egy erős hypo hatására nem megfelelő a kontroll önmagam felett, akkor akár egy két napig is el lehet játszani ezt. Természetesen ennek végkövetkezménye a magas átlagérték. Kivédeni csak a megfelelő mennyiségű vércukorméréssel, az inzulinadagok rugalmas váltogatásával és az étkezések CH tartalmának kontrolljával lehet. Természetesen így is fennállhat a hiba lehetősége, hiszen emberből vagyunk, de jóval kisebb az esély erre. Ne felejtsétek el, hogy pl., egy kórházi környezetben, ágynyugalomban beállított inzulin mennyiség a hazatérés után szinte 100% ban soknak fog bizonyulni, tehát változtatni kell, de ezt csak pontos helyzetértékelést követően szabad megtenni. "FUNKCIONÁLIS INZULIN TERÁPIA"
Ettől függetlenül durva az eü rendelkezések ilyen irányú szélsőséges alkalmazása. A bátyám pontosan így járt, de neki időközben megoldódott a problémája

Sára Biró answered 12 év ago

 Most már hallottam, hogy van ilyen program a háziorvosoknál,de a kiadott javaslatok még érvényesek.

Nanita answered 12 év ago

🙂
Én igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy vajon mi lehetett az oka annak, hogy ennyi idő elteltével vette észre az orvos a túladagolást.

jaskó answered 12 év ago

A gyakori hypo minden esetben felveti az inzulin beállítás helyességének kérdését is. De ezt csak önmagában soha nem lehet értékelni. Ez egy komplex kérdés, amit a beteg vagy önmagától érzékel, értékel, majd korrigál, vagy megy és panaszkodik az orvosának, aki kérdez számol és értékel. Erre is jó támpontot ad a tisztességhesen vezetett diabetesz napló. Amibe nem csak beírni kell, hanem visszaolvasva, önállóan értékelni is!!!!!

Nanita answered 12 év ago

Jasko őszintén mondom: annyira precízen,érthetően írod le mindig a válaszaidat ( látszik, hogy te is milyen régóta vagy diabeteses), hogy akár előadást is tarthatnál, biztosan sikered lenne!
Azért feszegetem Melindánál a kérdést a túladagolás miatt csak még nem kaptam tőle választ és remélem nem bántom meg vele, (mert nem ez a célom, csak hátha könnyebben rájön a problémára) , mert véleményem szerint és ahogy te is írod a gyakori hypo miatt mindenképpen kettejük közül észre kellett volna venni, hogy valami nem stimmel: vagy az orvosnak ha a füzetben szerepelnek az értékek vagy neki. Én soha nem nyugszom és ebben partnerem az orvosom ( és még más valaki is akinek hálával tartozom) mindaddig míg nem tudom meg rövid időn belül, hogy éppen mitől kergült meg a cukrom.