Jól fogalmazott az újságíró?

KérdésekJól fogalmazott az újságíró?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Idézem: "Októbertől büntethetik a vétkező cukorbetegeket" Jól hangzik, de mi van akkor, ha nem én, hanem az objektív körülmények hibáztak?
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/oktobertol-buntethetik-a-cukorbetegeket-376780

44 Válasz
Best Answer
Julcsi answered 12 év ago

Mi van azokkal akik terhesség alatt lettek cukorbetegek és mint én is, amit anyai ágon örököltem és a 2.terhességem alatt lettem beteg? Minket is büntetni kell? Igaza van az újságírónak! Alkoholisták,drogosok akik másoknak is ártanak vagy esetleg tettlegesen is bántalmaznak másokat? Ők megveszik a problémát, de mi?!

jaskó answered 12 év ago

Lantuszt és Novo Rapidot kap. Itt az a bukó, hogy van e visszaút. Szerintem számára(sajnos) már ennek a lehetősége elúszott. Mert ugye, ha van az embernek egy kis tartalékinzulinja szűkösebb időkre, vagy rendkívüli helyzetekre és azt adagolja tovább, akkor jó érték esetén mit is mondanak? Na ughye! Jó magának a humán. Ha pedig rossz, akkor már megint teljesen mindegy, mert a másik is rossz volt. Nála nem tudom mennyire esik latba a veseérintettség és az múltheti hypó. Sajnos a több mint 20 éve őt kezelő orvos tartósan szabadságon van, mit mond, illetve mit mer felvállalni a helyettese?  Ne legyen igazam, de nagyon durva dolgok és tragédiák sora kerekedhet ki ebből a baromságból. Fűnyíró elv érvényesül. Vágjuk, irtsuk a gazt, hogy közben a gyógynövényt is kiirtjuk, mit számít az! Most igenis elkeseredtem, de nagyon!

Nanita answered 12 év ago

Sajnos én az Apidrát kaptam. 🙁 De ha minden igaz, akkor jövőhéten a Lantus helyett mást fogok kapni és ha úgy gondolja a bátyád, akkor szívesen átadom a nálam található Lantust. Azt,hogy van-e vissza út, arra Sárika tudna jobban válaszolni, de ha jól emlékszem, akkor arról volt szó, hogy újboli jobb értékek esetén egy év múlva visszaállítható a beteg. Szerintem ha a bátyád jó viszonyban van a szabadságon lévő orvosával, akkor nyugodtan mondja meg neki, hogy kapott ismerősöktől tartalék analóg inzulint. Egyébként már a helyettesítő orvos sem írta fel neki az analógot vagy a patikában nem adták neki oda az analóg inzulint a recept alapján? A helyettesítő orvos fel sem ajánlotta, hogy 50%-os áron megveheti továbbra is az analógot? ( legalábbis arról volt szó, hogy aki továbbra is szeretné ezt kapni, de az értékei miatt nem lehet, annak 50%-s támogatottságú receptet írnak fel. )

Nanita answered 12 év ago

És melyik inzulint írták fel most neki az eddigi megszokott analóg helyett?

jaskó answered 12 év ago

Nagyon rendes vagy, köszönöm, de van neki tartaléka. A háziorvosnál a soros receptíráskor nem írták fel az inzulint. A gépen piros betűvel, kiemelten jelent meg a tilás. mutatták neki. Kedden kell mennie a gondozóba. Addig kitart. Szerintem bármi áron meg fogja oldani a helyzetét, mert eléggé rugalmasan intézi a dolgait, de akkor is felháborító.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Gratulálok annak, aki kideríti, hogy ki mitől lett beteg. Nekem pl. terhesség alatt jött, de elképzelhető, hogy  8 évesen zajló valamilyen virusbetegség alatt nagy dózisu steroid váltotta ki.De aki hozza a rendeleteket, és beszél olyan dolgokról amihez fogalma sincs.Nem tudom megérteni. Kipróbálhatná mindenik, milyen érzés, amikor jó kemény hiponk van, halálfélelemmel, és úgy érzed nem tudsz lenyelni egy falatot sem, pedig tudod, hogy ezt kell tenni. Aki itélkezik lőjjön be magának 1-2 E insulint, aztán jön a hatás. Ezt mi nem pénzért vettük, megnyertük. Nagyon szépen hangzik, hogy nem betegség, állapot, de igenis hogy betegség, az örökös félelem,hogy mikor jönnek a szövödmények. Látom-e még a gyermekemet felnőni stb. Addig amig valakit nem ér el a szele úgysem tudja. Volt egy doktornő, akit nagyon szerettem, cukorbeteg volt a férje, és egész addig nem tudta megérteni, hogy miért fél a hypoktól, amig ő is meg nem érezete. És az hogy néha hibázunk, emberek vagyunk és néha elgyengülünk. 

Hné M Melinda answered 12 év ago

Mi lesz azzal,akinek a humán inzulinnal magasabb lesz a HBa1C értéke?Mert az enyém szerintem most legalább 13-as lesz.  Attól azt is elvesszük, aztán itt a vége? Legalább nem kerül az állambácsinak pénzbe. A Doxiumot már igy is teljes áron veszem, ehhez az eredményeimmel még több gyógyszer jön. Egyébként meg az I-es tipus az szerintem nem életmód beli probléma miatt alakult ki. Vagy igen?
De, hogy dönti el az orvos, hogy a beteg tartja a diétát, vagy sem? Az is lehet, hogy a beállításnál van probléma, vagy tényleg a 15 éves Pennel, vagy sajnos van olyan cukorbeteg akit nem lehet beállítani.
Jaskónak teljesen igaza van, egy átállítás hosszú időbe telik, az alatt az idő alatt nem lesznek jók a cukrok, ami nem tesz jót az ereinknek,vesénknek. Aki ezt kitalálta semmit nem ért ehhez, és még a fáradtságot sem veszi, hogy legalább utána nézne!!!

Sára Biró answered 12 év ago

 Sziasztok!  Nagyon sok helyen hallom,hogy visszaállítják már e betegeket humán inzulinra,de csak akkor ha tartósan magas a HgbA1C,vagyis 10 körüli és nem javult analóg mellett sem. Nálunk is ma volt olyan beteg akinél 11 volt a HgbA1C értéke, azért jött mert a szomszéd városban a testvérét már visszatették humánra. Mi még felírtuk az analógot,de javaslatot nem adtunk,meg volt még 2-3 beteg akinél csak felírtuk az inzulint. A háziorvosoknál hamarabb kiírja,hogy mit szabad és mit nem ,mert ők korábban megkapják a programot.
Mi azért , hogy analógról humánra,vagy humánról analógra állítunk beteget nem fektetjük kórházba,csak a kirívó eseteket, aki nagyon idős,vagy más betegség miatt befekszik. Amúgy 8-10 indikáció van amit figyelni kell egy javaslatnál. 50%-ra fel lehet írni az analógot is,akkor nem tudom mit csinál az a gép ami kidobta,hogy nem lehet felírni???Ilyen programról még nem hallottam.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Sára, nagyon hasznos amit írsz. Én eddig bele sem gondoltam, hogy azzal pórul is járhatók, hogy a laboreredmény számítógépen mindig átmegy a háziorvoshoz. Bár becsléseim szerint nem fenyeget a >8% réme, de azért most egy darabig nem a háziorvostól, hanem a mukahelyi orvostól kérek majd laborbeutalót, és még véletlenül sem a lakóhelyem szerint illetékes laborba megyek el, hanem a munkahelyem melleti SZTK-ba. A háziorvosnak meg majd készségesen bediktálom az eredményeket.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Sára, te biztosan meg tudod mondani, hogy egy inzulinos cukorbetegnél melyek a "kötelező" vizsgálatok. Nekem edddig mindig azt mondták, hogy a HbA1c-t leggyakrabban negyedévente lehet vizsgálni, de arról még egszer se beszélt senki, hogy mi az a legritkább gyakoriság, amikor kötelező megcsináltatni. Mert ha elő sincs írva ilyen gyakoriság, akkor nagyon egyszerű a megoldás: ezentúl nem kérjük a HbA1c érték vizsgálatát, és ez garantálja, hogy nem lesznek rossz értékeink sem. Én úgy tudom, hogy egy önköltséges HbA1c vizsgálat 10e Ft körül van. Még mindig egyszerűbb magánrendelésen ennyit kifizetni, mint a töbszörösét elbukni az inzulinon. Sőt pár száz ezer forintért már HbA1c mérő készülék is kapható. Egy 50 fő körüli tagságú diabétesz klub akár össze is tudja rá dobni a pénzt.

sarok answered 12 év ago

 Aki ezt kitalálta valóban nem ismeri a cukorbetegséget.Nem könyvböl kell tanulni az eseményeket,ahány ember annyi esemény a betegség kezeléséhez.Van olyan ember aki csak genetikailag örökölte a betegséget.Csinálhatnak bármit akkor is van! Van olyan akinek idegalapon ingadozik,de olyan is van akinek az idöváltozás miatt ingadozik állandoan a cukra.A sok tanulás által a vizsga drukok is idézhetnek ingadozást vagy magas értéket is.Nekem most a fogam csináltatása idézi elö a problémát.Már alig találtam olyan orvost  aki elvállalt!Nem minden orvos van tisztában mikor mit kell tenni.Én most vagyok abban a helyzetben,hogy félek a hypozástól,mert nem tudok enni.Hol alacsony hol magas a nem evéstöl a cukrom.Állandóan méregetem!Nem is tudom a félelmem minek tudhatom be,de most hogy elolvastam a bejegyzéseiteket már van fogalmam mitől félek!Amugy a fogászattól is félek.Köszönöm nektek igy legalább fogalmam van mit kell tennem elöre,hogy ne forduljon elö velem ilyen.Férjem már kiképezve mit kell segiteni ilyenkor,de szerencsére még nem kerültem olyan helyzetbe,hogy ne tudjak magamon segiteni.