jó pen mellett is „elfolyik” az inzulin..

Kérdésekjó pen mellett is „elfolyik” az inzulin..
Timi639 kérdezte ennyi ideje: 10 év

Sziasztok!
Novopen 4-et használok, Novorapiddal illetve Levemirrel. A problémám az, hogy néhány alkalommal (teljesen random) a patronban lévő gumidugattyú előre mozdul, míg a pen spiráljának a vége teljesen ugyan abban a helyzetben marad. Ezt ellenőriztem, több pennel is próbálkoztam, biztosan nem a pen a hibás. Amíg 1-2 egység folyt el nem is nagyon törődtem a dologgal, de múltkor előfordult, hogy 50 egység tűnt el. Olvastam egy másik fórumon régebbi hozzászólást hasonló problémával, de megoldásként eddig csak az szolgált, hogy beadás után leveszem a tűt, ezzel elég sok kellemetlenséget okozva.
Ha tapasztalt valaki ilyet, illetve megoldást tudna a problémára kérem jelezze.

Előre is köszönöm!

22 Válasz
katalin answered 10 év ago

 Tegnap uj pennél minden beadás elött 6-8 egység inzulin tünt el és üres hely volt a dugattyu közt.Ennyire durva eltéréssel még nem találkoztam pedig máskor is volt már üres járat.Én észre vettem de aki nem az beadja a semmit.

Nanita answered 10 év ago

Nem mondod Kati?! Kati a tűn keresztül tűnik el bele a toll kupakjába a két beadás között? Vagy még mielőtt beadnád az adagot, benned a tű és feltekerve az egység akkor tűnik el?
Én minden beadás előtt mindkét inzulinomból 2E-t kiszoktam nyomni, így talán könnyebben észrevehető ha üres járat van. A nagy gond az az, hogy nem megy be az inzulin
Hát akkor riadóztatni kellene a Novo Nordiskot, hogy nagy gond van a Novorapiddal, mert a vércukrok az egekbe szökhetnek és a havi adagból is pillanatok alatt ki lehet fogyni az inzulin eltűnés miatt.
Egyetlen egy megbízható cég sincs itt Magyarországon az inzulinok tekintetében???!!!

jaskó answered 10 év ago

Láttam és tapasztaltam már olyat, hogy a légtelenítés előtt a pen dugattyúja  nem illeszkedett a patron dugattyújához, sőt akár 1 cm távolságra is visszahúzódott. Ütés, rázódás érhette? Ki tudja. Ez azonban a működést nem befolyásolta. Feltekertem és addig nyomtam, amíg meg nem jelen az első csepp inzulin a tűn. Majd egy próbanyomást csinálta. Utána semmi gond. Szerintem a tű nyílásán nem párologhat el az inzulin, viszont a pen dugattyú hátracsúszhat és ez esetleg pánikot kelthet, de az általam leírt módon helyrehozható és a működést nem befolyásolja. Viszont van egy tanácsom a pen kímélése érdekében. Ha légtelenítéskor nem jön a megszokott csepp, mert a tű eldugult, akkor semmi esetre sem szabad erőltetni az inzulin kinyomását, hanem azonnali tűcserét kell csinálni. Az erőltetés biztosan károsíthatja a dugattyút működtető belső szerkezetet. Még egy: ha a pen dugattyúja szabadon lötyög, zörög, amikor a patron bent van a készülékben, esetleg csúszkál, akkor viszont ajánlatos cserélni. Feltétlenül legyen egy egy tartalék mindkét inzulinhoz. Nálam csak akkor volt szivárgás a patronból, ha az meg volt repedve, de annak tapintható, nedves nyoma maradt!

katalin answered 10 év ago

 Ugy van Jasko ahogy irod helyre lehet hozni és észre is veszem mert légtelenitek de hol az inzulin?Ezt a tücserés dolgot jo tudni mert akkor ettöl is lehet.

Nanita answered 10 év ago

Sajnos nekem is gondom lett a Novorapiddal. 🙁
Tegnap délutántól nem ment le étkezés után, folyamatosan 11 körüli értékeket mértem.
Ma reggel beadás előtt megnéztem az ampullákat. Nem láttam, hogy a dugó előrébb csúszott volna mint a toll hengere, viszont 16 db kis buborékkal van tele, valahol levegőt kap. Így most azonnal kicseréltem és ma többször mérek.

Nanita answered 10 év ago

Az inzulin eltűnéssel csak az a gond, hogy többen többféle adagolót használunk. Nem hiszem hogy egyszerre romolna el mind a Novopen 3, Novopen 4 tollak. Mint ahogy Timi639 is írta, kizárt, hogy a penek lennének a hibásak.

Nanita answered 10 év ago

Timi esetében kizárt az általatok említett pen hibásodás: " Volt rá példa, hogy megjelölgettem, hogy hol áll a dugattyú, és egyszerűen előrecsúszott."

Sára Biró answered 10 év ago

Kati azóta behozta az ampullát, először észleltük a távolságot és tényleg nem folyt ki az inzulin, nem tudom hova tűnt ??  Teszteltem most szobahómérsékleten , de nem jelent meg a dugattyú és az ampulla közti távolság.Lényegében minden inzulin adás előtt szükséges a légtelenítés,tehát akkor kell beadni amikor a tűn kijön egy csepp inzulin. Ezzel elkerülhető,hogy a "semmit " adjuk be, tehát életveszély emiatt nem alakulhat ki.  Ha túl sok buborék jelenne meg az ampullában az lehet a tű miatt,mert lényegében tárolni tű nélkül kellene.
Hogy hova tűnik az inzulin erre a későbbiek során, ha bevizsgálják az ampullát válaszolok.
Minden cukorbeteg tartalékoljon inzulint,hogy ha ilyen fennáll, akkor legyen patron amivel kicserélje. Mi is adtunk patront a hibás ampulla helyett.

rgyorgy answered 10 év ago

Sárika ajánlásával teljes mértékben egyetértek. Én még egy "katasztrófa" esetére is gyűjtöttem tartalékot.

katalin answered 10 év ago

 Igen én kaptam a Sáritol cserét és tényleg nem tudom mitöl van lehet a tütöl.Kb 40 egység inzulint adtam be de a dugattyu 160 egységnél állt.Ez többszöri beadás után.