Jár támogatás?

KérdésekJár támogatás?
Edina kérdezte ennyi ideje: 12 év

Sziasztok!Az inzulin,mérőcsík mellé kap valaki más támogatást?Állítólag lehet kérni,de nem értek ehhez.Most részmunkaidős vagyok,nem csak papíron,hanem a valóságban is.Jártas valaki ezen a téren?

20 Válasz
Best Answer
Nanita answered 12 év ago

Edina. A régebbi munkáltatód a tavalyi évben sem vette figyelembe? 2011-re akár még most is 20.-ig tudod érvényesíteni visszamenőlegesen az szja bevallásban. Ha már esetleg elment, lehet rá önrevíziót is benyújtani de csak 20.-a után. ( 46.800.- Ft-ról lenne szó, feltéve, ha volt annyi levont adóelőleget, mert a kedvezményt csak abból lehet érvényesíteni) De lehet, hogy a régebbi munkáltatód azért nem tudta ezt kivitelezni, mert tavaly még volt az adójóváírás, sok embernek az adójóváírás miatt nem volt fizetendő szja-a a minimálbér után, a nullából meg nem lehet kedvezményt érvényesíteni.

kontra istvánné answered 12 év ago

Aki dolgozik és adót fizet az vissza kap vagy leírhatja az adójából. Nem vagyok biztos benne, hogy így van-e még. Azt tudom hogy 2008-ban még én 49000 ezer forintot leírhattam. Úgy mint súlyos fogyatékosságra. Ez ha rajta van az adóbevalláson akkor még érvénybe van. Csak kell hozzá egy igazolás a cukorgondozóból és ezt hozzá kell fűzni az adóbevalláshoz.

Nanita answered 12 év ago

Szia Edina!
Igaza van Kontránénak, még létezik a súlyos fogyatékossági kedvezmény ami a levont szja-ból mint kedvezmény vehető figyelembe. Mértéke a törvény szerint: a mindenkori minimálbér 5%-a. Ez idén havi 4.650.-.

Edina answered 12 év ago

Köszönöm.annyit tudok ,hogy a mostani munkáltatómnál ott a van az elszámoláson,hogy havi kb. 3900.-adójóváírás súlyos fogyatékosság miatt.régebbi munkáltatóm nem volt hajlandó erre.

Edina answered 12 év ago

Sziasztok!Olyat találtam a régi munkahelyemről amin szerepel olyan,hogy:számolt adóelőleg,adójóváírás,levont adóelőleg,nem értek hozzá.aki csinálja a bevallásom most kérdezi,hogy van-e olyan papírom a cukorról ami egész évre érvényes,mivel novemberben adták a javaslatot ,de persze az előzőt nem találom.

kontra istvánné answered 12 év ago

Edina visszamenőleg kérheted 5évre csak igazolni kell a cukorgondozóban hogy cukorbeteg voltál. Az nem baj ha nem voltál inzulinos csak ezt külön adóbevalláson kell megcsinálnod, amit az adóhivatalból kell kérned erre a célra. Ha már van ilyen igazolásod azt oda adhatod az ez évi bevallásodhoz, de visszamenőleg olyan kell amire az van írva, hogy mióta vagy cukorbeteg.

Tri-Ton answered 12 év ago

Sziasztok !  Nem szeretném, hogy esetleg csalódás érjen bárkit, azért írom, hogy nagyon ne élje bele magát senki. Én tavaly kérdeztem a rendelőben és állítólag a cukorbetegséget kivettég a súlyos fogyatékossági körből. Így én nem is foglalkoztam vele, elhittem, de mindenképpen pontos megbízható helyről kellene infót szerezni. Nehogy valaki jóhiszeműen, de jogosulatlanul igényeljen vissza és később ebből legyen gondja.

Sára Biró answered 12 év ago

 Sziasztok! Az Edina mivel 1-es típ cukorbeteg (inzulin dependens )  E1090, neki jár a támogatás,2-es típusú cukorbetegségben E1190 ,csak akkor jár ‘súlyos fogyatékossági" támogatás,ha a cukorbetegségnek van valamilyen szövődménye.Ez a jogszabály már  több mint két éve!  

Nanita answered 12 év ago

Elhihetitek nekem, hogy az inzulinnal kezelt cukorbetegség az szja törvény szerint és más egyéb törvény szerint is súlyos fogyatékosságnak minősül már nagyon régóta ( Tri-Ton: ez a szakterületem..), sőt még a tejfehérje allergiát is ebbe sorolták be kb két éve.

Sára Biró answered 12 év ago

 Igen Anita az inzulin dependens cukorbetegség igen, a tablettával kezelt 2-es típ.cukorbetegnek nem jár, oda van írva szövődmény esetén ( kb 2 éve)
http://www.diabet.hu/upload/diabetes/document/335_2009_XII29_Kormany_rendelet_20100617.pdf?web_id=E39D6C2B23B826C