izületi problémák kapcsolódhatnak a cukorbetegséghez?

Kérdésekizületi problémák kapcsolódhatnak a cukorbetegséghez?
hajni kérdezte ennyi ideje: 12 év
5 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

Sajnos igen,mert a  cukorbetegek csaknem fele degeneratív ízületi gyulladástól  is szenved. Ez az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás, amely akkor alakul ki, amikor a csontok közötti területet kitöltő porc elkopik, és gyulladást, merevséget és fájdalmat okozva ezáltal az ízületekben. Az egyik betegség befolyásolja a másikat. Az ízületi gyulladás ellátása létfontosságú a cukorbetegség kezelésében és ez fordítva is igaz. Fontos a megfelelő testsúly és az aktív élet fenntartása. Tudni kell ,hogy a testmozgás csökkenti az ízületi fájdalmakat,természetesen csak fokozatosan szabad végezni,mert ha valaki túlzottan megterheli az izületeit akkor súlyosbíthatja a betegséget. Ha reumatológushoz,vagy mozgásszervi betegséggel foglalkozó orvoshoz mennél hívd fel a figyelmét,hogy cukorbeteg vagy. mivel vannak olyan gyulladáscsőkéntő, fájdalomcsillapítók melyek megemelik a vércukorszintet.

etelka1964 answered 12 év ago

 Nagyon fontos a rendszeres mozgás,mindenki annyit mozogjon amennyit tud a fokozatosság elvén. Nem jó ha azt mondjuk itt fáj,ott fáj és ülünk,mert azzal a panasz nem oldódik meg csak fokozódik.Sajnos a túlsúly is megterheli az ízületeket. Meg a magas húgysav szint is tud ízületi panaszt csinálni, a cukorbetegeknél gyakran van magas húgysav szint,azt ellenőrizték? Az is egy anyagcsere zavar.

Cuki Baba answered 12 év ago

 Biztos,hogy van összefüggés mert nekem is nagyon fájtak a vállaim, a térdeim, a csuklóim és izületi gyulladást állapítottak meg és Medrolt adtak ami után magasak lettek a cukraim.Érdemes odafigyelni.

pityu72 answered 12 év ago

 És mit lehet tenni,hogy ne fájjanak az ízületeink,mert sokszor a fájdalom csillapítóktól fáj a gyomrom?

Sára Biró answered 12 év ago

 A testmozgás csökkenti az ízületi fájdalmat.Egy idő után a fizikai mozgás csökkenti a csontízületi gyulladás okozta fájdalmat és a akár olyan hatékony is lehet, mint egy fájdalomcsillapító. Ez azért történik így, mert az erősebb izmok úgy védik az ízületeket, hogy egyrészt a rájuk nehezedő súlyt átveszik, másrészt segítik az ízületeket jobb pozícióban tartani, így azok nem fáradnak ki olyan hamar. Ezen felelül a testmozgás rugalmasabbá teszi az ízületeket. Érdemes olyan testmozgást végezni, amely a fájdalmas ízület körül lévő izmokat erősíti, mint például a séta, úszás, kerékpározás. A napi 30 perces intenzív séta is segíthet, ha nem tudjuk egyszerre megtenni, akkor mozogjunk háromszor tíz percet. A rendszeres testmozgás nem csak az ízületek megerősítését segíti, hanem hozzájárul a  testsúly csökkentéséhez  és vércukorszint normalizáláshoz. Vigyázni kell azonban arra, hogy a túlzásba vitt torna súlyosbíthatja a csontízületi gyulladást.