Itt a mandarin időszaka, mennyi CH.-át tartalmaz egy átlegos nagyságú mandarin?

KérdésekItt a mandarin időszaka, mennyi CH.-át tartalmaz egy átlegos nagyságú mandarin?
Pityu kérdezte ennyi ideje: 12 év

Ma kaptam ajándék képpen pár szem mandarint. Nagyon finom, friss és érett gyümölcsök. Tudjátok mennyi  egy átlagos nagyságú mandarin CH tartalma.

8 Válasz
Lamár Krisztián answered 12 év ago

Gyanítom, hogy ezt is csak óvatosan lehet fogyasztani. Mindenesetre én még nem láttam az idei szezonban mandarint, úgyhogy kíváncsian várom a választ.

Pityu answered 12 év ago

Kiválasztottam 5 db átlagos, közepes nagyságú mandarint, és megmértem: 570 g.Tehát 1 db. súlya: 114 g.Megszabadítottam a héjától 1 darabot, és gerezdekre szedtem: a héj súlya: 31 g.Maradtak a megtisztított gerezdek: 83 g.Az új glikémiás index táblázat szerint 100 g mandarin 10 g Szh.g. tartalmaz.A Konyhasarok receptgyűjtemény táblázata 9,8. g.-ot számol. (ezt az értéket jegyzi az „egészségkalauz/keresők/ tápanyagtábla” oldal is) Vegyük figyelembe a számunkra kedvezőtlenebb értéket, tehát számoljunk 10. -el.Tehát, ha 100 g.-ben 10 g a Ch, akkor 83 g. egy darabban 8,3 g a CH.Ha elfogyasztunk egy mandarint vacsora után, akkor 8,3 értéket írjunk az étkezési naplónk szénhidrátok oszlopába. Ettől a napi összes bizton nem lépi túl az előirányzott értéket. Jó étvágyat hozzá.

Sára Biró answered 12 év ago

 Köszönjük Pityu:-) egy újabb pontos számolás!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Pityu, köszi az infót. Melyik fajta mandarint vizsgáltad? Én kétféle mandarinnal találkoztam. Nyilván egy akadémiai-mandarin-szakértő nem így csoportosítaná, de nálam van a kicsi manadrin, amelyikről szinte magától leugrik a héja, és van a nagyobb, amelyiket úgy kell hámozni, mint a narancsot. Én az előbbit szeretem, és sajnos nem tudok megállni egy darabnál, ha hozzákezdek.

Sára Biró answered 12 év ago

 http://www.facebook.com/KeVaEgeszseg Krisztián a  kicsi mandarinok héjastól itt  lemérve vannak.

Pityu answered 12 év ago

Az igazat megvallva, nem az apró fajtából valók, de könnyen levetették a kabátot, ezeket is így imádom.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Pityu, attól tartok, az én kedvenc (kis métretű) mandarinomban még több a cukor. Nem fogok tudni neki ellenállni… Ismerem magam… megveszem, megeszem, aznapra ugrott a célérték, bűntudat, egy darabig nem veszek újabbat, ez ismétlődik a szezon végéig…

Joó49 answered 10 év ago

Ismét itt a mandarin szezonja. Ma én is az apróbb fajtából vettem egy fél kilót. Tízóraira általában almát eszem, ez pár napig ujdonság lesz helyette.