Ismeritek,illetve használjátok a padlizsánt?

KérdésekIsmeritek,illetve használjátok a padlizsánt?
Katalin Nagy kérdezte ennyi ideje: 10 év

 A padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve reumában vagy máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású. Túlzott gyomorsav-termelődésben és gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása. Amerikai kutatások szerint a padlizsán antocianin- (a flavonoidok közé tartozó növényi festékanyag) tartalma segíti a C-vitamin hasznosulását, szerepet játszhat a rákbetegek kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkenti a koleszterinszintet, és növeli a „jó”, vagyis a védő hatású HDL-koleszterin szintjét a vérben.  Antioxidáns tartalma miatt, rákmegelőző hatású.
A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát máj- és epebetegségek kezelésére ajánlják. Az indiai természetgyógyászat szerint a zöldség idült asztmában és hörghurutban is jó hatású lehet.

6 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 10 év ago

 A padlizsán tápanyagtartalma

Energiatartalma kicsi (27 kcal/100 g;  fehérjetartalma 1,3 g/100 g,
 kevés szénhidrát  van benne (4,8 g/100 g). Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják az elkészítési módtól függően (zsiradékszegényen):.agy a víztartalma (92,3 g/100 g).

Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálciumot tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsoroltakon kívül antioxidáns hatású ubikinon (Q10: 0,21 mg/100 g) is található benne: a vegyületnek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében.

Zsuzsanna Német answered 10 év ago

 Hallottam padlizsánkrémről ,azt mondják finom nem tudom sajnos h készül ,esetleg tudna valaki receptet ajánlani? Köszönöm_!

Krisztina Kiss answered 10 év ago

Hozzávalók 4 személyre: 2 hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg), 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só és törött fekete bors ízlés szerint. Elkészítés: a padlizsánt megmosom, héjastul karikákra vágom, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig hagyom állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a hagymát megtisztítom és kockákra vágom. A padlizsán levét leszűröm, és szűrőben le is öblítem. Ha lecsöpögött, ugyancsak felkockázom.
a felhevített olajon sárgára fonnyasztom a vöröshagymát, majd hozzáadom a padlizsánt. Megsózom, megborsozom. Fedő alatt, gyakori keverés közben puhára párolom. Turmixgép poharába teszem, kevés citromlevet ráöntök, beleszórom a zúzott fokhagymát, és pépesre töröm. Ha már teljesen kihűlt, megkóstolom, és ha szükséges, még kevés sóval, borssal ízesítem. Zárható üvegbe teszem, és hűtőszekrényben tartom. Sokáig eláll. Pirított kenyérszeletekre kenve előételnek vagy vacsorára való.Én már ezt csináltam NEKEM BEJÖT.

Sára Biró answered 10 év ago

Krisztike betennéd a receptrovatba is?
Zsuzsika én  padlizsánkrémet rendszeresen  csinálok.
Egyszerű módszer:
A tepsit alufóliával kibélele,belerakok 3-4 padlizsánt héjában megsütöm kb.220 fokon (az eredeti recept szerint parázson kell sütni),majd forrón lehámozom a héját. Vágódeszkán picit lecsepegtetem,majd fakéssel aprítom. Kb 1 dl olajjal,egy kis reszelt hagymával,sóval,borssal,pici citromsóval kikeverem.
Nagyon finom rozskenyérrel,paprika és paradicsommal. 

Erzsok answered 10 év ago

 Én is ezt a receptet ismerem,csak tovább fejlesztve egy kis majonézzel nagyon finom!NEKEM IS BEJÖT!

Sára Biró answered 10 év ago

 Igen Erzsok korábban én is ezzel késztetem,de hát az egészségesebb táplálkozás miatt rátértem erre! Az is finom,főleg ha házilag készítjük a majonézt friss tojásból:-)