Ismeritek -e a rozmaringot , használjátok ?????

KérdésekIsmeritek -e a rozmaringot , használjátok ?????
Marika kérdezte ennyi ideje: 12 év

Milyen növény a rozmaring és milyen célokra használható ?

13 Válasz
Krisztina Kiss answered 12 év ago

FELHASZNÁLÁSA

Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá hagyma pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok  szarvas,  ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.

GYÓGYHATÁSA

Tea ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Én magam is szoktam használni tejfölös ételbe ,és husihoz ha párolom teszek  hozzá de én nem száritotat. Frisset.

Sára Biró answered 12 év ago

 Marika én nagyon szeretem a rozmaringot. Szoktam készíteni rozmaringos szűzpecsenyét almával,vagy csirke illetve pulyka mellett gyümölccsel és rozmaringgal ízesítve. De a báránysülthöz is kitűnő.( a fagyasztóba is szoktam tenni jól lezárva és olyan mintha friss lenne).

Marika answered 12 év ago

Nagyon szeretem én is van két kis bokor a kertemben , csak lecsípek belőle megmosom és használom . A hűtőben is van télre egy kis csomag . Úgy-e milyen fennséges ízt ad az ételeknek ??

Sára Biró answered 12 év ago

 Nagyon finom. Én minden zöld fűszerből lefagyasztok. Hasznosak ezek,mert jó az ízük és  kevesebb sót igényel az étel.

Marika answered 12 év ago

A kellemes illata miatt a parfümgyártásban is használják  és a Pot – Purik készítéséhez is jó . A lLidl áruházakban lehet kapni lefagyasztott zöld fűszereket , kis pici tálcák kockázva 6db van egy csomagban , abban kapor , fokhagyma és koriander található . ( A Kriszti lányomtól kaptam )

Sára Biró answered 12 év ago

 Marika sikerült egy szép rozmaringot vásárolnom,most az erkélyen pompázik. Szerintetek télen is kint maradhat?

Marika answered 12 év ago

Szia Sárikám !! Szerintem kint maradhat az erkélyen mert nekem a kertben levő sem fagyott el ami bent volt a lakásban télen az viszont elszáradt és én is a tavasszal vettem egyet helyette. most mindkettő nagyon szép , minél többet van vágva annál jobban növekedik .

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Nekem  rozmaringom cserépbe volt és elszáradt,ugyan úgy a nászasszonyomé sem maradt meg!! Mi lehetett a baj?

Marika answered 12 év ago

Szia !! Hol tartottad Zsuzsa ?? A földjének mindig nedvesnek kell lennie és szereti a napot is .Amikor megveszed azonnal át kell ültetni egy nagyobb cserépbe és új virágföldbe mert abban a kis cserépben már felélte a tápanyagokat és tiszta gyökér van csak . A kertbe is ki lehet ültetni , nekem kint van az egyik és nem is veszem fel télre sem .

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Szia Marikám ,én a lakásba tartottam és át sem ültettem biztos ez volt a baj ugye Marikám?