Ismeritek a Chia nevű növényt ? ( van benne valami )

KérdésekIsmeritek a Chia nevű növényt ? ( van benne valami )
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 11 év

Miért érdemes chia-t enni
Az utóbbi időben a gabonák egy kicsit lekerültek a sláger ételek toplistájáról, mert a paleo őrület nem igazán tesz különbséget gabona és gabona között. Pedig ez a mag megér egy kis extra figyelmet. A gabonák közül például ez az egyetlen, amit nyersen is fogyaszthatunk, de mégsem ezt a tulajdonságát emelném ki és nem is azt, hogy a liszttel ellentétben ez jó a cukorbetegeknek:
– Igen magas a magnézium tartalma – a magnézium segít ellazítani a merev érfalat aminek következtében kevesebbet fáj a fejünk, csökken a magas vérnyomás és az esélyünk egy sztrókra.
– 10x több omega-3 zsírsav van benne, mint a lazacban – az omega-3 zsírok teszik ki az agyunk 25-35%-át valamint a szem retinájának 50-60%-át, aminek a látásélesség szempontjából van jelentősége. Fokozott bevitele megelőzi a szív- és érrendszeri bajokat.
– 9x több antioxidáns mint a narancsban – a mindennapi városi élet és az irodai munka amúgy is igényel némi extra antioxidánst, aminek ez természetes forrása.
– 5x több vas mint a spenótban – gyerekkoromban én is utáltam a spenótot.
– 5x több kalcium mint a tejben – és nem a dobozos, hanem az igazi tejben!
– 3x több elemi rost mint a korpában – a beleinkben élő és az immunrendszerünk állapotáért felelős baktériumok fő táptalaja a vízoldékony rostok, amiből rengeteg van a chia magban.
– a chia mag jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri problémákat olyanoknál akik 2. típusú cukorbetegségben szenvednek. A szisztolés vérnyomás szignifikánsan csökken, miközben a vércukorszint javul.

5 Válasz
Pityu answered 11 év ago

Szia Tri-Ton! Még nem hallottam felőle. Hogyan néz ki? Milyen kiszerelésben, csomagban árusítják? Hol lehet beszerezni, gyógynövénybolt? áruházlánc? Nagyvárosi piacok? Hol terem, milyen éghajlat vagy speciális körülmények között? Hol lehet utánna olvasni?

Tri-Ton answered 11 év ago

 Szia Pityu !   Őszintén bevallom fogalmam sincs. Én is e-mailben kaptam, abban bízom, hogy valaki ismeri és válaszol az általad feltett kérdésekre. Sőt tán még tapasztalata is van. Ha ennek csak a fele igaz, már érdemes vele foglalkozni. Talán az internetről is ,,előbányászható,, valami.

Tri-Ton answered 11 év ago

 Ezt ugyan találtam, de nem szabad elkapkodni. ( http://multi-vitamin.hu/Antioxidansok/Chia-mag-500g.html?gclid=CL6Fn77a2rkCFU5f3godNhoAYQ ) Hisz a 120 Ft-os TESCO-s Kurkumát is árusítják 2000 Ft-os áron, csak más a csomagolása.

Sára Biró answered 11 év ago

 Sziasztok! Erről még nem hallottam  én sem 🙂

Pityu answered 11 év ago

Úgy érzem hiába várunk a válszra. Valószínű, hogy ezt a terményt a Kárpátmedencében senki sem ismeri, illetve aki ismeri és fogyasztja az nem jár olvasni erre az oldalra. Lehet, hogy ez is a gabona jótékony hatásának köszönhető?