Inzulintű

KérdésekInzulintű
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 12 év

Kinek milyen tű vált be? Nekem NovoFine 31G-t írtak, de hamar rájöttem, hogy a 30-as az én méretem, és módosítást kértem. Két hete kíváncsiságból vettem a patikában pár darab BD Microfine tűt (amely szintén felíratható), és azt tapasztalatm, hogy ezek még 5-6 szűrás után is majdnem fájdalommentsek, míg a Novo tű nálam már a harmadik szúrás után fáj. Egyik kollégám javaslatára kipróbáltam a 12mm-es tűt is, de semmi különséget nem tapasztaltam, ezért visszaáltam a 8mm-esre. Jelenleg azt a gyakorlatot követem, hogy naponta csererélek tűt, a bázis (Lantus) esetén úgy, hogy ráteszem-szúrok-leveszem,a nappali inzulin (Apidra) esetében pedig reggel felteszem a tűt és azt esti szúrás után leveszem, éjszakéra ezt sem hagyom rajata. Nekem ez vált be.

21 Válasz
Zsuzsanna Német answered 12 év ago

Annyit azért megjegyeznék egy gondolat erejéig Krisztián,hogy jól vágod a témát a betegségeddel kapcsolatban,persze ez jó,sok beteg sajna (tisztelet a kivétel)-abszolút nem tudja mi az a cukorbetegség, sőt az inzulinos dolgokat sem!!(gondolok az inzulin használatára pl) te felkészült vagy!!Én az irásaidból már letudtam ezt,de igy a jó okits csak itt mindenkit:-)Hajrá!!!!No comment!!

Sára Biró answered 12 év ago

 Igen én is megállapítottam,hogy jó oktatója volt a Krisztiánnak, és a Krisztián is meg akarta tanulni! :-)))
A Novofine 31 G-s tü nagyon sovány embernek, illetve gyereknek való. Az inzulin adagodból kiindulva nem vagy 40-50 kg:-) A leggyakrabban a BD Microfine 30 G-t írjuk. Lényegében minden fajta inzulint a saját cége által gyártott tűvel kellene adni,de pl. a Sanofis tűt receptre nem lehet felírni,ezért ehhez a BD Microfinet szoktuk írni. De miért veszed le a tűt? Ilyent még nem hallottam?! Általában 8-10 szúrást szoktunk javasolni egy tűvel.

Marika answered 12 év ago

A használati utasításban is így írják le , hogy a beadás után vegyük le a tűt (én nem szoktam ) , mert az inzulintól bedugulhat , vagy kifolyhat a patronból . Nekem háromhavonta egy doboz vagyis 100 db tű írható fel , 30G 12 mm ezt használom és semmi problémám nincsen vele . Jól bírja a nyolc- tíz szúrást tehát két – három napot tudom használni mindkét tollamon.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Kedves Sára, Az én módszerem az egymásnak ellentmondó információk összegzéséből jött ki. 1. A TB tollanként 50 tűt finanszíroz három hónapra, sajnos a szúrások számától függetlenül. Aki napi egyszer szúr, az két szúrásonként cserélhet, aki napi háromszor, az hat szúrásonként, ha nem akar kifutni az 50-es keretből. Ellentmond minden logikának, hogy a támogatott tűk száma a tollak számához van kapcsolva és nem a szúrások számához. El kellne egy mérnök is az OEP-be, aki az ilyen ellentmondásokra rávilágít. 2. Mind az inzulin, mind a tű gyártója szigorúan egyszeri tűhasználatot ír elő. 3. A magyar szakirodalom mindenhol a 8-10 szúrási értéket említi, ahogy te is. Az én tapasztalatom az, hogy nyolcadik szúrás már a legjobb tűvel is sokkal fájdalamasabb, mint az első. 4. Utánanéztem, hogy a fájdalomért nem csak a tű hegyének a tompulása felelős. Ezeken a tűkön van egy csúszást segítő szilikon bevonat, amelyik minden szúrásnál kopik. Minél többet szúrok ugayanazzal a tűvel, annál több szilikon kerül be  szervezetembe. 5. Az angol kommentelők azt írták, hogy a 24 órás analógokat (Lantus, Levemir) nem célszerű "tűn tartani" mert az oxigén hatására előnytelen viszkozitási és egyéb elváltozások mennek végbe. Nos ezeknek az infóknak az összekombinálásából raktam össze a fent leírt saját módszert. Így gyakorlatilag mindig fájdalommentes a beadás. Ennek ára van, három hónap alatt az támogatott 100 tű helyett 180-at használok el, ami havi 700 Ft többletkiadást jelent.

Sára Biró answered 12 év ago

"Ezeken a tűkön van egy csúszást segítő szilikon bevonat, amelyik minden szúrásnál kopik"
Na ezt én sem hallottam.
Képzelhetitek sok beteg gyakorlatilag 1-2 tűvel adja az inzulint , még patron csere alkalmával sem tesz új tűt! 

katalin answered 12 év ago

Azt én is észre vettem már két nap után ugy fáj volt ugy kikaptam fájdalmamba.Meg az is megfigyelhetö ha többször használod már sokkal nehezebb légteleniteni az uj tünél egyszerre jön az inzulin.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

http://www.bd.com/resource.aspx?IDX=3260 — Kedves Sára, ezen a címen a BD cég közzétett egy látványos angol nyelvű tananyagot az inzulin beadásról és a tűk helyes használatáról. Minden amit most idézek, az ebből a szövegből származik és szó szerinti fordítás (17. oldal). "Semmi előnye nincs a tűk újrahasználásának, csak hátránya. A használt tűkkel szivároghat a folyadék vagy levegő kerülhet a patronba. Ez hatással lehet az inzulin sűrűségére és pontatlan dózisokhoz vezehet. Az új tűkön szilikon bevonat van, amely a használat során elkopik. Enélkül a kenőréteg nélkül a befecskendezés fájdalmas lehet. A tűk gyengülnek az újrahasználat során, tulajdonképpen el is törhetnek, fémdarabkákat hagyva a bőrben." Nos ez utóbbira fénykép is van a dokumentumban, és elég riasztó egy ilyen újrahasznált sérült tű hegye. Nekem a naponként cserélt (max 3x használt) BD microfine 30G tű nagyon bevált.

Sára Biró answered 12 év ago

Köszi hasznos oldal. Az inzulin beadási helyek alatt van egy kép,ami mutatja az inzulin beadási helyen keletkező csomót. A múlt héten épp egy hasonlót láttam egyik fiatal betegnél (másik városba járt korábban,2 éve inzulinos). Érdemes erre is odafigyelni!

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Krisztián! Ha viszont minden alkalommal cseréled a tűt, akkor állandóan légteleniteni is kell, mert 1-2 E biztosan kevesebb, igy viszont az insulin lesz kevés, vagy nem?
Novofine 31G-st használok, nekem mondhatom soha nem fáj, szerintem simán egy ampullát egy tűvel végig tudnék csinálni, volt már hogy csak a felénél vettem észre, hogy nem cseréltem. 15 éve szúrom és volt talán 2 alkalom amikor kis csomót éreztem és előfordul, hogy egy hajszálér sérül, de még simán vehetek nyáron bikinit, mert nem látszik a szúrások helye. Nekem ez a méretű bevállt.