Inzulinok OEP támogatása.

KérdésekInzulinok OEP támogatása.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

 A rendeletről alkotott véleményformálás előtt tudni kell, hogy mind a humán inzulinok, mind az ún. inzulinanalógok azonos mértékben hatékonyak, az utóbbiak a betegek számára bizonyos életviteli könnyebbséget biztosítanak,  alkalmazásuk során  a nemkívánatos túl alacsony vércukorérték ritkábban fordulnak elő,  de átlagosan másfélszer-kétszer drágábbak, mint a humán inzulinok.

A naponta 4x adott inzulinanalóggal felépített kezelési rendszer eddig 100%-os támogatásban részesült. Az új rendelet szerint a 100%-os támogatottság csak abban az esetben marad meg továbbra is, ha az adott terápia elérte célját:  a vércukorértékek átlagát tükröző ún. HbA1c-érték egy megadott szint (8%) alá csökken. Ha ez nem teljesül, akkor a korábbi inzulinanalógok támogatottsága 50%-ra mérséklődik, vagy a beteg választhatja a humán inzulinra való visszatérést, 100%-os támogatottság mellett. A rendelet e  vonatkozásban két kivételt is megfogalmaz: 18 év alatti életkor (magas, de javuló tendenciájú HbA1c) vagy  a kórelőzményben szereplő súlyos hypoglykaemia (rosszullétet okozó túl alacsony vércukorérték)

Itt a linkre kattintva  a Magyar Diabetológiai társaság honlapján elolvashatjátok a hivatalos sajtóközleményt :

 http://www.diabet.hu

8 Válasz
Nanita answered 12 év ago

Sárika, jelenleg mennyibe kerülne egy Humalog, Apidra, Lantus ha valaki csak 50%-s támogatással kapná, ha  nem lenne jogosult az analóg inzulinra?

Nanita answered 12 év ago

Sári kérdezhetek még, ha nem baj?
– a súlyos hypoglikémia ebben az esetben mit jelent? ( az előfordulás gyakoriságától is függ vagy csak az érték lesz meghatározó)
-" Egyes inzulinanalóg-készítmények bizonyos kezelési rendszerekben eddig 50%-os és 90%-os támogatásban részesültek, az új rendelet nem érintette ezeket az inzulinanalógokat" Melyek azok az egyes inzulinanalógok amik eddig és eztán is 90%-os támogatásban részesülnek, mert nem érinti azokat a törvényi módosítás?

Sára Biró answered 12 év ago

 Minden elszállt,akkor írom elölről (:- 
Súlyos hypo,ha orvos dokumentálja ambuláns lappal,hogy külső segítségre volt szükség( pl.Glukagen hypokit,vagy 40%-os Glücoz infúzió adása) Az nem elég,hogy be van jegyezve a naplóba,hogy hypo zajlott!
50%-os támogatottsággal korábban Lantis, Levemirt írtunk és a betegnek 1500-1550 forintba került egy ampulla. Ezt bed time kezelésnek hívjuk,vagyis napközben csak tablettát kap a beteg és este adja az inzulint. A Lantus és Levemir inzulinok a drágábbak (16.000 forint öt ampulla teljes ára), a rövid hatásúak "olcsóbbak" (8000 forint kb)
Aki pl.csak Lantus inzulint kap,nem írható fel receptre tesztcsík,de ez már régóta így van!
Humalog,NovoRapid,Apidrat mostanáig 50 %-ra nem írtunk. 5 ampulla teljes ára 8000 forint körül van.
90%-ra a Humalog Mix 25,50 és a Novomix 30-at írjuk,ezek kevert inzulin analógok (egyben van a gyors és az elhúzódó hatású inzulin). Ezeknek a felírhatósága nem változott,a beteg 6 ampulláért kb 900 forintot fizet.

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm Sára a gyors és pontos, kielégítő választ. Akkor jól sejtettem, hogy az nem elégséges, ( mert a füzet nem elégséges bizonyító erejű, sem a gép,) ha a füzetben becsületesen felvezetjük a rosszullétek idejét és mértékét.
Köszönöm.

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Én úgy vagyok vele, hogy ha nem tudnám teljesíteni az előírást, akkor inkább  bevállanám az 50%-ot, de nem mennék vissza humánra. Ez az én esetemben (Apidra+Lantus) havonta ~12kHUF lenne. Megpróbálnám máshol meghúzni a nadrágszíjat, de nem ezen. És perseze mindent elkövetnék, hogy visszakerüljek a 100%-os támogatási körbe.

Sára Biró answered 12 év ago

Olyan betegek is vannak analógon akik korábban nem voltak humán inzulinon és nem is tudják mi a különbség. Viszont sok olyan analógos beteg van akinek a HgbAlC-je 10 % és a humán mellett is az volt!

Lamár Krisztián answered 12 év ago

Ilyen van? Én eddig úgy tudtam, hogy nem lehet anlóggal kezdeni, csak humánnal.

Sára Biró answered 12 év ago

Korábban évekkel ezelőtt  amikor bejöttek az analógok még nem szabályozták le,illetve nem volt pontos rendelet és volt is ebből gond.  Kb 4 éve van leírva,hogy analóggal nem lehet indítani csak 50%-os támogatással ha pl.bed time inzulint kap a beteg.