Inzulin injekció másképp…..

KérdésekInzulin injekció másképp…..
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 12 év

Ma egy háziorvos betelefonált,hogy egyik betegének elromlott az inzulin beadó tolla. Mondtam jöjjön be . A rendelés végén érkezik a beteg a férjével, odaadom a tollat és kéri engedjük meg,hogy beadja az inzulint mert már késésben van. A toll már a kezében volt, a tűn semmi és a pólón keresztül beszúrta az injekciót a köldöke mellé. Természetesen semmi inzulin nem ment be,a vér kifolyt, a tű elgörbült. Kicseréltem a tűjét és elmagyaráztam,hogyan és hova kell adni. Minden inzulin a köldök köré volt adva. Azt mondja a kedves beteg" ne szidjam meg",mert a másik városban a testvérének így mutatták meg! Ezt kétlem,de teljesen ledöbbentem.
A múltkor már valaki írta,hogy harisnyán keresztül adták az inzulint,na most megtapasztaltam!

18 Válasz
Farkasinszkiné Kati answered 12 év ago

Végig olvastam az itt leírtakat és nagyon megdöbbentem. Igaz már én is láttam nem egyszer, hogy
nadrágon keresztül szúrt a cukorbeteg a combjába. Megkérdeztem tőle, hogy ezt hol tanulta, és
ez szerinte így jól van. Azt felelte, neki ez egyszerűbb, és még sikkes is a haverok előtt. Aztán elárulta,
hogy nagyon magasak az értékei és alig lát, olyan homályos a szeme. Hát ne csodálkozzon, mert
azt sem tudja hány egységet adott be, vagy abból mennyi ment be. Megkérdeztem tőle, hogy az
sikkes lesz e majd, ha netán megvakul.Akkor már nem lesz min kacarászni a haverokkal. Kicsit elsápadt,
azóta már többször láttam őt a szemészeten. Annyit mondott majdnem sírva, hogy szerencsére még
nem nagyon károsodott a szeme, vagy legalábbis a látása nem romlott tovább.Hát ilyen is van.

Sára Biró answered 12 év ago

 Nagyon fontos megkérdezni,ha valakinek bármilyen kétsége támad hogy valamit nem jól csinál,mert egy rosszul beadott inzulin anyagcsere kisiklásához vezet. Kati által leírtak is elrettentőek,de hetente találkozom különös esetekkel és naponta olyanokkal akik nem úgy adják az inzulin ahogy kellene.
Ti kérdeztek a gondozóban?

Marika answered 12 év ago

Kedves mindnyájan !!! A mai korszerű tollal és tűkkel pedig nagyon egyszerű az inzulin beadása, én még emlékszem amikor az én anyukám főzte (sterilizálta ) a fecskendőket és nem volt egyszer használatos tű sem volt olyan amikor pestről kellett beszerezni . Külön tűvel kellett felszívni és a másik vékonyabbal beadni .Amellett volt , hogy kettő fajta  volt  és , az tényleg procedúra volt egy idős vagy tudatlan embernek !!!    Mégis megcsináltuk ha segítség kellett , akkor is .

Sára Biró answered 12 év ago

 Milyen jó ,hogy ezt elmesélted Marika.Valóban így volt régebben és mennyit modernizálódott a kezelés már,sokkal pontosabban lehet adagolni.Én még fiatal koromban bizony főztem ki fecskendőt. 

Marika answered 12 év ago

Már megint én !!! Tudjátok , hogy az adagolótoll miért kattan minden egységnél amikor beállítjuk ? Azért ,hogy akinek a látása megromlott , vagy vak a kattanásokat számolva is be tudja állítani a megfelelő inzulin adagját !!! A vakok tapintása annyira kifinomult , ezt én tudom a nagymamám 15 évig teljesen vakon élt és mi még gyerekek voltunk , ő a fogással megmondta melyik a kék lábas , mert segítettünk főzni !!!!! Milyen bölcs a természet , egyik oldalon elvesz valamit , a másikon ad helyette !!!!

jaskó answered 12 év ago

Marika emlegette a régi"szép" időket, a lábast, a fémtűket, a főzést. Manapság már annyira kifinomultak az eszközök, hogy egyszerűen nem  tudom megérteni azt a félelmet, amelyet néhányan az inzulin emlegetésekor tanúsítanak. Igaz szerintem ez a félelem nem a tűnek, hanem az injekciózás, az inzulin jelentésének szól. Annak a megváltoztathatatlan ténynek, hogy ettől a pillanattól kezdve véglegesen és visszavonhatatlanul beteggé lett nyilvánítva. Még jól emlékszem a nagy váltásokra. Az üvegfecskendőre, az igen "tisztességes méretű" fémtűkre, a kihúzom, elfordítom, újraszúrom módszerre, majd a HELIONOS belövő készülékre, a műanyag, egyszer használatos eszközök megjelenésére, majd a penek felbukkanására és a tűk egyre finomabb és kisebb méretére. Még villogtam is a betegtársaim előtt a Szovjetúnióban él, volt katona barátom által szerzett mini sterilizátorral. Horgásztúráimon spirituszlángon abban főztem ki az eszközeimet. Sárika! Nem jutott még eszedbe, hogy néhány ilyen régi eszközt valamilyen módon összegyűjtve bemutass az inzulinozástól ma "rettegő" új betegeknek. Természetesen mellé téve az új dolgokat is. Mi, több évtizede cukorbetegként élők tanúsíthatjuk, hogy azokkal az eszközökkel is túl lehetett élni a mindennapjainkat, sőt azok nélkül talán nem is éltük volna túl.

Sára Biró answered 12 év ago

 Ismét egy mai  történet:

Rövid hatású inzulin adása a mell alá, a hosszú hatású inzulin a térd fölé!!????

Amikor az EKG-t csináltam nézem a beteg hasát hova adja az inzulint, egyetlen szúrás nincs a hasán, és látom,hogy a melle alatt kék szúrásnyomok!
Szegény néni (de csak 60-65 körüli idős) panaszolja,hogy" belekényszerítették" az inzulin adásba és neki mennyire fáj. Közben elmeséli tabletta mellett jók voltak a cukrai stb… ás a doktornő belekényszerítette.
Két  városban is járt a néni és biztosan megmutatták, hogy hova kell adni az inzulint,  de lelkileg még a mai napig nem tudta feldolgozni, vsz. ez lehet az oka hogy az ellenkezőjét jegyezte meg.
 Szerintetek?

Sára Biró answered 12 év ago

 Képzeljétek a néni akiről legutóbb írtam kb. két hétig kórházban volt  és a tegnap visszajött kontrollra  most ő kérdezte,hogy hova is kell adni az inzulint???