A vörös húsok fogyasztása nem jó,de úgy tudom hogy a köszvény is egy anyagcsere zavar. Iszonyatos ízületi fájdalommal tud jelentkezni .
Korábban úgy tudtam, a középkori urak és úrhölgyek legtöbbje köszvényes volt, aminek oka a sok hús fogyasztása volt. De talán ez téves infó volt.
A cukorbetegség, a túlzott alkoholfogyasztás (különösen a sörivás) kockázati tényező. Kiváltó oka lehet még a purin-anyagcserezavar.
lehetőleg kerülni kell ahúsféleségeket, a belsőségeket, a belsőségekből készült ételeket(pl. hurka), tengeri halakat, a k betűs zöldségféléket, különösen akarfiolt, kelkáposztát, fehérkáposztát, karalábét, kelbimbót,spárgát, spenótot. Minimálisra csökkenteni, vagy felhagyni azélénkítő italok fogyasztásával, mint a kóla, kávé, capuccino,fekete tea, és a kakaó.
A purinanyagcsere végterméke a húgysav,tehát a húgysav purinból keletkezik.Ezért nevezik a diétáját purinszegény diétának.A legtöbb purint a belsőségek a húsok és a hüvelyes növények tartalmazzák.Ez nem jelenti azt,hogy nem is ehetünk hüvelyeseket,de az első főzőlevet öntsük le róla,azzal csökken a p.tartalma.Húsokra is szüksége van a szervezetnek a vasbevitel miatt,napi 10 dkg mennyiség javasolt,ha valakinél már emelkedett a húgysav szintje.