A csicsóka kedvező hatású a cukorbetegségben,csökkenti a vércukor ingadozást,segíti a cukor anyagcserét a máj könnyebben képez glikogent/keményitőt/,ezáltal javul a máj méregtelenitő és anyagcsere funkciója.
A csicsóka fogyasztását be kell számolni a napi szénhidrát mennyiségbe-100 gramm csicsókában 4 gramm szénhidrát van.
A csicsóka jó a vércukorra,de be kell számolnia napi szénhidrátba,mert hallottam olyant hogy nagyobb mennyiséget fogyasztottak nyers állapotban,azon kívül ettek is és nem tudták miért magas a vércukor!
Nagyon finom salátát lehet készíteni belőle , egy edénysúroló dörzsivel megtisztítjuk ,sokkak könnyebb és kevesebb a veszteség belőle . Uborka szeletelővel felszeljük és többféle öntettel is lehet tálalni ( Kapros , Fokhagymás ) de vegyíthetjük más salátának valóval is .
Csicsókából készíthet köretet, tésztát, salátát és közben megszabadulhat a felesleges kilóktól! Igy igaz Marikám ahogy irod megfogom próbálni!!
Most , hogy újra itt van a csicsóka szezonja ősztől – tavaszig szedhető a csicsóka . A MTV1 Gaszto angyal műsorán láttam a múlt szombaton pontosan ez volt a fő téma Nagyon fínom krémlevest lehet belőle készíteni , csipszet olajban kisütve és turmix formában is fogyasztható . A csicsókáról szóló oldalon sok receptet is találhattok
A csicsóka felhasználása. [http://csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127] A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.Változatlanul fennáll azonban a gond a tárolással, mert csak alacsony hőmérsékletű, még magas légnedvességű helyiségben nem fonnyad meg. Nyirkos homokban azonban – tapasztalatom szerint – hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit kiszedni belőle, amennyit azonnal felhasználnak.A burgonyához hasonlóan készíthető el; saláta, kötet, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.Tisztítása nem könnyű, mert a dudoros felületéről a héját elég hosszadalmas munkával lehet eltávolítani.Az utóbbi években ipari célokra is használják. A gumókból – a burgonyához hasonlóan – szeszt is főznek (1 t-ból 70-120 l szesz állítható elő), és fruktózt is gyártanak.
Így talán olvasható lesz a recept: [http://csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127]