Igaz e hogy a csicsóka szabályozza a cukor háztartást?

KérdésekIgaz e hogy a csicsóka szabályozza a cukor háztartást?
lusiné Anci kérdezte ennyi ideje: 13 év
9 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 A csicsóka kedvező hatású a cukorbetegségben,csökkenti a vércukor ingadozást,segíti a cukor anyagcserét a máj könnyebben képez glikogent/keményitőt/,ezáltal javul a máj  méregtelenitő  és anyagcsere funkciója.
A csicsóka fogyasztását be kell számolni a napi szénhidrát mennyiségbe-100 gramm csicsókában 4 gramm szénhidrát van.

etelka1964 answered 13 év ago

 A csicsóka jó a vércukorra,de be kell számolnia napi szénhidrátba,mert hallottam olyant hogy nagyobb mennyiséget fogyasztottak nyers állapotban,azon kívül ettek is és nem tudták miért magas a vércukor! 

Marika answered 12 év ago

Nagyon finom salátát lehet készíteni belőle , egy edénysúroló dörzsivel megtisztítjuk ,sokkak könnyebb és kevesebb a veszteség belőle . Uborka szeletelővel felszeljük és többféle öntettel is lehet tálalni ( Kapros , Fokhagymás  ) de vegyíthetjük más salátának valóval is .

Zsuzsanna Német answered 12 év ago

 Csicsókából készíthet köretet, tésztát, salátát és közben megszabadulhat a felesleges kilóktól! Igy igaz Marikám ahogy irod megfogom próbálni!!

Sára Biró answered 12 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1689/

Marika answered 11 év ago

Most , hogy újra itt van a csicsóka szezonja ősztől – tavaszig szedhető a csicsóka . A MTV1 Gaszto angyal műsorán láttam a múlt szombaton pontosan ez volt a fő téma Nagyon fínom krémlevest lehet belőle készíteni , csipszet olajban kisütve és turmix formában is fogyasztható . A csicsókáról szóló oldalon sok receptet is találhattok

Pityu answered 11 év ago

A csicsóka felhasználása. [http://csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127]  A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.Ha a gumókat főzés előtt vízben áztatjuk, akkor az édeskés ízűk is eltűnik.Változatlanul fennáll azonban a gond a tárolással, mert csak alacsony hőmérsékletű, még magas légnedvességű helyiségben nem fonnyad meg. Nyirkos homokban azonban – tapasztalatom szerint – hónapokig eltartható. A legjobb módszer: mindig annyit kiszedni belőle, amennyit azonnal felhasználnak.A burgonyához hasonlóan készíthető el; saláta, kötet, töltelék, kirántott, sült ételek alapanyaga.Tisztítása nem könnyű, mert a dudoros felületéről a héját elég hosszadalmas munkával lehet eltávolítani.Az utóbbi években ipari célokra is használják. A gumókból – a burgonyához hasonlóan – szeszt is főznek (1 t-ból 70-120 l szesz állítható elő), és fruktózt is gyártanak.

Pityu answered 11 év ago

Így talán olvasható lesz a recept: [http://csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127]