Idős nagynéném depressziós,hogyan lehetne neki segíteni mert sehova nem szeret elmenni?

KérdésekIdős nagynéném depressziós,hogyan lehetne neki segíteni mert sehova nem szeret elmenni?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Amióta a férje meghalt nem kívánkozik emberek közé,régebben nagyon szeretett beszélgetni a városban sétálni. Nagyon szerették, sok ismerőse volt akinek segített (egészségügyben dolgozott),vicceket mesét stb….
Tudja a depresszió okát,de megszüntetni a kiváltó okot nem lehet.
Ötletek? 

3 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Ilona!

Sajnos ez az a helyzet, ahol nem lehet elkerülni az ideiglenes, legalább fél évig tartó gyógyszerszedést.
Mikor halt meg a nagynéni férje? Mert ha egy-másfél éven belül, akkor ez még belefér a normális gyászreakcióba. Ha ennél régebben, akkor fel kell keresni pszichiáter szakorvost, aki felírhat valamilyen hangulatjavítót. Emellett javasolnám a pszichoterápiát is, mert a két módszer együtt igazán hatékony. A gyógyszer ilyen esetben azért kell, hogy a beteg "hozzáférhető" legyen a terápia számára, a veszteség feldolgozása pedig terápiás körülmények között történhet meg. De ebben az esetben fél évig minimum kell szedni a gyógyszert, majd fokozatosan, (HA A BETEG ÁLLAPOTA JELENTŐSEN JAVULT), el lehet hagyni.

Sajnos ilyen helyzetekben gyakran találkozom azzal, hogy már nem lehet elhagyni a gyógyszert, mert az elfogadható életminőséghez kell. Ez azért lehet, mert az illető nem tudja elengedni az elhunyt hozzátartozót. Ebben segíthet az említett pszichoterápia, amire sajnos csak nagyon kevesen vállalkoznak egyrészt anyagi okok miatt, másrészt mert ebben az esetben bizony sok fájdalmas dolgoról beszélni kell, és neki is tennie kell a gyógyulásáért, nem csak bekapkodni a gyógyszereket.

Remélem, sikerül a nagynéni hangulatát kicsit helyrehozni. 🙂 Örülnék, ha esetleg elmondanád a tapasztalataitokat, mert érdekel, hogy milyen lehetőségekkel lehet élni ma Magyarországon.

Ilona50 answered 13 év ago

 Az egyedüllét az idős embereknek nagyon nehéz,mert a fiatalok dolgoznak (már akinek van munkája),és nincs idő beszélgetni.Szerintem ez az oka a sok depressziós embernek. Már két éve is elmúlt hogy meghalt a férje,kapott gyógyszert de soknak mellékhatása van. Szeretet Otthon? Hát az se megoldás egy olyan embernek aki még aktív. Magánrendelésre nem igazán van pénz,pszichoterápia úgy tudom csak ott van?
 Mi lenne a jó? A régi család modell ahol együtt lakott az unoka és felvidította a nagymamát. Tényleg nehéz. Köszönöm a választ

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Ilona!

Megértem a nehézségeiket. Nem csak az az egyedüllét a nehéz, hogy nincs otthon senki, hanem az is, hogy a hasnoló korú ismerősök közül is sok már nincs mellette, sokat elveszített. Ezt szintén nehéz feldolgozni.

A "szeretetotthonokról" annyit, hogy ott sincs feltétlenül tétlenségre kárhoztatva a bentlakó. Több olyan otthon is van, ahol főzhet magának, megszervezheti a programját, bármikor kimehet, kirándulhat, ismerősökkel találkozhat. Most már az otthonok nem csak az ápolásról szólnak, mert sok esetben valóban csak minimális segítségre van szüksége a bentlakónak, ezért álltak rá többen az apartman-jellegű rendszerre. De még ha nem is ilyenbe kerül be, akkor is van módja, lehetősége, hogy az otthonból kimozduljon, nem kell ‘elhagynia’ magát. Nekem több ilyen ismerősöm is van, akik rendszeresen kimozdulnak, kirándulnak idősek otthonából.

Remélem, a nagynéni helyzete is megnyugtatóan rendeződik, ami az egész család szempontjából is fontos.