Időjárás frontok és a vércukor.

KérdésekIdőjárás frontok és a vércukor.
MariMarton kérdezte ennyi ideje: 13 év

Most meleg van,aztán jön ismét a hidegfront és felborítja a jó vércukrot.
Nektek hogyan változik a vércukrotok a frontokra?

7 Válasz
Best Answer
Mária Balázs answered 13 év ago

 Nekem igen,főleg a hidegfrontra megy fel ilyenkor megnő az inzulinigényem. Van amikor a rövid hatásúból 1-2 egységgel többet kell adnom,mert hanem megugranának a cukraim.

MariMarton answered 13 év ago

 Most,hogy a frontok így változnak,hol lenn,hol fenn van a cukrom,szinte kibírhatatlan.Nem is tudom,hogy csökkentsem,vagy emeljem az inzulint,ez borzasztó!

Farkasinszkiné Kati answered 13 év ago

Gyakran van front, nálam mindkettő hat a cukorértékeimre, általában növekszik. Ilyenkor 2-4 egységgel több inzulint adok be. Mire vissza állna szintbe, jön az újabb front, sajnos ez egyre több odafigyelést igényel.

jaskó answered 13 év ago

Én már elég régen észrevettem az időjárási frontok hatását a vércukorszintemre. Voltak és vannak olyan időszakok, amikor tulajdonképpen mindent jól csinálok és mégis valamilyen irányban (sokszor igen erőteljesen) kileng a mért értékem. Kezdetben nem tudtam az okát, majd a diabetesz naplóm adatait figyelve elkezdtem keresni. Mivel tudtam, hogy nem hibáztam és semmiféle belső eü problémám nem volt, ami okozója lehetett az értékváltozásoknak ezért elkezdtem figyelni az időjárási frontok alakulását. Nálam ez úgy jelentkezik, hogy egy-egy erőteljesebb frontbetörést már kb két nappal előre megérzek és ilyenkor melgfront hatására mindig alacsonyak az értékeim, a hidegre viszont magas értékekkel reagálok. Más betegtársakkal beszélve ők is hasonló eredményről számoltak be, igaz volta néhányan, aki pont a fordított hatást említették, de szinte 100%-ban észleltek változást a frontok hatására. Ha tudunk erről, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk, amikor a napi CH mennyiséget számoljuk, illetve megállapítjuk az éppen aktuális inzulin adagunkat.Esetemben a bázis inzulinom adagja az fix, azon csak az orvosommal egyeztetve változtatok, a gyors hatású adagjainak meghatározása viszont teljes mértékben rám van bízva. Ezért bátran merek korrigálni.

MariMarton answered 13 év ago

 Sziasztok, Köszi a sok hozzászólást ! Kati mikor adsz 4 E inzulinnal többet,milyen értéknél?
Jáskó  annyi jót írsz amit én is kipróbálok. Köszi ,hogy megosztod a tapasztalatot.
Na ma egész jók a cukraim ebben az esős időben.

Farkasinszkiné Kati answered 13 év ago

A kérdésedre válaszolva, akkor adok 4 egységgel több inzulint, amikor az étkezés előtti vércukor értékem
eléri a 10-et, vagy netán meghaladja.A rövid lejáratú inzulinomra beadás után mindjárt enni kell, és
akkor megeszem az épp esedékes CH mennyiséget is, így nem veszélyeztet a hypoglikémiás rosszullét.
Nekem az orvosom azt mondta, hogy a 2 egység ilyen magasságú vércukornál nem jelent semmit, ezt tapasztaltam is.

matildxd answered 13 év ago

 Sziasztok! Valóban a frontok mindig megzavarják a cukrom. Kati te milyen gyakran mérsz cukrot,én napi 3-4 mérést csinálok ,4x adok inzulint. De van olyan ismerősöm aki azt mondja,hogy ő nem méri minden nap a vércukrát. Hát én nem merném ezt megtenni.