I.tip cukorbetegként terhesség

KérdésekI.tip cukorbetegként terhesség
sziporka kérdezte ennyi ideje: 12 év

Sziasztok!
Most találtam ezt a fórumot,és olvasgatom a cikkeket ezért gondoltam,hogy én is írok,hátha valaki hasonló cipőben van,volt vagy esetleg lesz.
16 éve vagyok cukorbeteg ,és ha vissza gondolok soha nem volt normális a vércukrom mindig is ingadozó volt,de mivel nem volt semmi problémám így nem foglalkoztam ennyire vele mint most,hogy babát szeretnénk.
A Péterfy S. utcai kórházba járok kontrollra,és mindent úgy csinálok ahogy a kezelő orvosom mondja.
1 éve kezdtük el ezt a projektet ,azóta már a második inzulin cserém van ,kezdtük Novo rapiddal de attól nagyon sokat hypoztam ,azt éppen lecseréltük Actrapidra most legalább nem hypozom de a diéta mellett sem bírom 6 alá vinni a cukrom.
Ha valakit meg hallgatok, mindent kipróbálok amit tanácsol ,szedtem én Króm tablettát,Q10 activál folyadékot(hozzáteszem ami nem volt jó,mert felemelte a cukrom)fahéjat tettem a kávémba szóval a cél érdekében 🙂
Naponta kiszámolom a mennyiséget,hogy mennyi kenyeret ehetek,persze rozsos kenyeret vagy teljes kiőrlésűt ,veszem a szénhidrát csökkentet lisztet és azt használom ha lehet,már az egész család azt eszik amit én,de nem baj,az nekik sem árt.
Ma volt az első olyan napom amikor nagyon jó értékeket mértem 6,4 volt a legtöbb,de nem tudom,hogy ez csak 1 napra szólt,vagy holnap is sikerül.Az idő is befolyásolja azt tudom.
Ha valakinek volna valami ötlete,hogy mit tegyek,szívesen fogadok jó tanácsokat vagy tapasztalatokat.
Előre is köszönöm a segítségeteket ! Enikő

39 Válasz
Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Sziporka üdvözlünk az oldalon,köszi,hogy írtál.
Egy kis olvasni való,de biztos jönnek még ötletek  sietek dolgozni,de este leszek én is)
https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1790/

Sára Biró answered 12 év ago

 Sziporka jó lenne, ha leírnál 1-2 napot hogyan étkezel,egyes étkezés előtt és étkezés után mennyi a vércukor értéked.Ki kellene szűrni,melyik étel csinál gyors vércukor emelkedést nálad.
Nem tudom az Actrapid beadása után mennyi időt vársz?
Étkezés után,vagy előtt mérted a 6,4 -es vércukrot? Mennyi volt a legutóbbi HbA1c értéked?
Biztosan  írnak a többiek  gyakorlati tanácsok,tapasztalatokat.

Nanita answered 12 év ago

Kedves Sziporka.
Üdvözöllek. Én is a Péterfyben szültem az első gyermekem.
Meg szeretnélek nyugtatni, hogy nem vagy egyedül azzal, hogy "mindig is ingadozó volt a cukrom" Sajnos én is abba a csoportba tartozom, hogy igen nagy küzdelmek árán tudom szinten tartani, de így sincs olyan napom amikor olyan szép stabil értékeim lennének mint Györgynek és Jaskónak ( szinte állandóan 5 körüli nekik).
Meg kell vallanom, hogy annak idején a fiamra 4 évig vártunk, kislányom pedig egy meglepetés volt, így én soha nem vettem részt a baba projektben ami cukorbetegnek van, engem nem készítettek fel már előtte egy évvel. Ennek ellenére- valószínűleg annak köszönhetően, hogy az áldott állapotok előtt is kordában tartottam a cukrom a kisebb kilengések kivételével- a terhességek és szülések rendben, simán történtek. Nekem a terhességek alatt szuper volt a cukrom, bár az is igaz, hogy nem naponta 4-szer mértem a cukrom és ha kellett nem is naponta 4x adtam a szurit.
Sok mindent csodát kipróbáltam már én is, hogy jobb legyen a cukrom, stabilabb, de igazán még nem találtam rá. 🙂

Hné M Melinda answered 12 év ago
  1. Kedves Sziporka! Első terhességem alatt lettem cukorbeteg- terhességi cukorbetegség- ami aztán nem szűnt meg. A kislányom 3,5 év után már cukorbetegként úgy mint Nanita meglepetés szerűen született. A terhesség alatt semmi probléma, a szülés- császár- szintén problémamentes.
  2.   Ha találtok valami jó megoldást arr, hogy minden nap egyforma legyen szóljatok! Én is ebben a cipőben járok, mikor itthon mondom, hogy milyen jók az értékeik, már a férjem megkérdezi, hogy ez a második, vagy a harmadik nap, mert ezután úgyis borul. 
Nanita answered 12 év ago

Sziaaaaaaa Melinda, de jó újra "látni".
Annyira megnevettettél, pedig a dolog nagyon is komoly. :  " mikor itthon mondom, hogy milyen jók az értékeik, már a férjem megkérdezi, hogy ez a második, vagy a harmadik nap, mert ezután úgyis borul. " Mintha a férjemet hallottam volna. 🙂 Még fel is olvastam neki ezen részt a hozzászólásodból, hogy apuci, ugye ismerős? 🙂
Sajnos én is ugyanígy vagyok. Napokig szuper, már kezdek bizakodni, hogy na végre, hátha…, aztán pár nap múlva  jön a borulás, általában a délutáni órákban. Állandóan résen kell lennem.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Szia Anita! Örülök, hogy sikerült egy kicsit megnevettetni, én totál depresszios vagyok, egyre inkább kezdem feladni, gyakran a Krisztián kérdése jut az eszembe, hogy diéta vagy önsanyargatás. Nekem már önsanyargatás! De akkor nálad sem jobb a helyzet.  A párom meg tényleg ilyeneket mond, meg hogy már ne keressek kifogást, ezeket is mind ismeri, hanem csináljak valamit, de mit? Én tényleg úgy érzem, hogy amennyi tőlem telik azt megteszem. 

Nanita answered 12 év ago

Melinda kérlek ne legyél depressziós ( bár ez velem is elő szokott fordulni). Ha rosszul érzed magad lelkileg, akkor még rosszabbak lesznek az értékek.
Én azt mondom, hogy vannak olyan cukorbetegek, akiknek szinte csak kis ráfordítással gyönyörűek és stabilak a cukrai, és vagyunk mi, akik nap mint nap küzdünk érte. Lehet, hogy azért mert más az életvitelünk, mások a napi gondok, megpróbáltatások, lehet hogy érzékenyebbek vagyunk a környezetünkben zajló dolgokra ( frontok, meleg-hideg évszak, menses, vírusok…) Én sok mindent kipróbáltam a természetes gyógymódok közül ( kivonatok, vitamin kiegészítők: d vitamin, króm, cink, feketeáfonya, aloe vera…..nem használtak). Pár hónapja több vasat szedek szelénnel kiegészítve, ezzel mintha stabilabban lenne, de a hirtelen felugrást nem tudom kivédeni.

Szabó Eszter answered 12 év ago

Kedves Melinda!
Azt hiszem, a te "depressziód" kezelését a férjednél kellene kezdeni. Nagyon fontos megértetni a családtagokkal, hogy ilyen helyzetben ne visszahúzzák az embert, hanem inkább támogassák. Próbáld megértetni vele, hogy nem csak és kizárólag a te aktív közreműködéseden múlik, hogy mennyit mérsz, hanem sok más tényező is befolyásolja, ahogy Nanita is írta. Ha máshogy nem megy, vedd rá, hogy böngésszen ezen az oldalon. Akik itt írnak, valóban hitelesek, mert élik is amit írnak.
Nanitának valóban igaza van abban, hogy a tartósan rossza hangulat rossz irányba befolyásolja a vércukorértékeket. Ilyenkor nem tudsz mást csinálni, minthogy alkalmazod a "két-fül" -technikát: egyiken be, másikon ki. Tudom, hogy nehéz, de csak te tudod pontosan, hogy mit is teszel meg, és erre legyél büszke! Van mire. 

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Kedves Eszter! Lehet, hogy félreértettél, a férjem mindenben támogat, és aggódik. Nagyon. Tisztában van azzal, hogy a vércukromat minden külső tényező is befolyásolhatja, hiszen küzdünk már 16 éve. igaz, évekig nem észlelte a problémám, kb.5 éve, hogy nem teljesen jók az értékeim, a legnagyobb baj az, hogy 1,5 éve a szemem került veszélybe, már lézerezték is. Sajnos a látásomat csak úgy tudom megtartani, ha a vércukrom rendeződik, de ez minden erőfeszítésem ellenére nem sikerült. Júniusban orvost váltottam, azt hittem jobb lesz, van amikor az is, aztán tényleg 2-3 nap és felborul,mire rendbe hozom eltelik egy hét, aztán ismétlődik az egész. Szóval a cukrom nem jó, a szemem mégannyira sem, hát csoda, hogy a férjemet nem érdekli, hogy mivel akarom épp megmagyaráznia a magas vagy alacsony cukromat? Szerintem nem csoda, ő csak azt szeretné, ha addig nem nyugodnék,amíg nem sikerül beállítani, mindegy meddig kell elmenni,és ő csak azt nem szereti, hogy várok és várok….várom a csodát. És minden héten hallgatom, hogy úgy sok apró bevérzés a szemfenéken, most nagy,befolyt az üvegtestbe, hát a depressziomnak is megvan az oka.

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Melinda! Én azt gondoltam , hogy többnyire jók lettek az értékeid,nem csak estefele ugrik fel?