Hypoglicaemia tüneteit észlelhetem 9-es vércukor mellett?

KérdésekHypoglicaemia tüneteit észlelhetem 9-es vércukor mellett?
Hné M Melinda kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Szeretném a véleményeteket kikérni. Az elmúlt éjszaka éjjel egykor, ill. hajnalban 5 óra tájban erős verejtékezés, ülő helyzetben is ájulásérzés, (ha nem fekszem le biztosan elájulok), nagyon rossz közérzetem jelentkezett. Kb. 10 perc múlva tudtam vércukrot mérni, akkor már jobban voltam, mindkét alkalommal 9 körüli cukrot mértem. Lehet, hogy a szervezet ilyen gyorsan kompenzál, ilyen gyorsan emelkedik a vércukor, vagy valami teljesen más oka lehetett. Gyanítok a pajzsmirigyemre, ill. esetleges alacsony vérnyomásra. Bár korábban alacsony vérnyomástól csak enyhe szédülés, és a szemem előtt "elsötétedés" jelentkezett, ennyire durva rosszullét nem volt. Az elmúlt időszakban egyébként többször ébredtem hajnalban verejtékezésre, (rosszullét eddig nem kísérte) a vércukrom soha nem volt alacsony.Ti tapasztaltatok már ilyet, hogy kissé emelkedett cukor mellett is ilyen tünetek jelentkeznek és ilyen erősen?

9 Válasz
Lamár Krisztián answered 11 év ago

Melinda, én azt hallottam, hogy van ún. "relatív hypo" is. Nem vagyok benne biztos, de talán azt jlelenti, hogy ha magasan jár a cukrod, és onnan esik le hirtelen, akkor normális értéknél is jelentkezhet hypo tünet. Nekem mostanában fordult elő 4-4.5 közötti cukornál, de viszonylag gyorsan elmúlt. Valódi hypo estetem (kopp-kopp) még soha nem volt.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Még egy ötlet: magas gyomorsav is okozhatta. Refluxod nem volt?

jaskó answered 11 év ago

Osztom Krisztián véleményét. Saját tapasztalatom is volt ezzel kapcsolatban. Egy időben megfázással küszködve tartósan 12 fölötti értékeket mértem és egy gyógyító izzadós ájulás szerű alvásból felébredve hypot éreztem. Mérés után 6,0 Ismételt mérés ugyanennyi. Tehát magasról hirtelen csökkenés is okozhat. De vannak az embernek holtpontjai, amikor igazából nem tudja eldönteni, milyen a valós értéke. Éreztem én már magasnak a cukrom és hypoztam, de volt ez már fordítva is. Ilyenkor a mérést követően, amikor tudatosult az agyamban a valós érték, már jöttek is a klasszikus tünetek, de addig semmi nem utalt erre, sőt az ellenkező jelek mutatkoztak. Tapasztalatom az, hogy ilyenkor mindig mérjünk, mert, ha az érzetünkre hagyatkozva próbálunk korrigálni, akár jókora bajt is okozhatunk magunknak.

Nanita answered 11 év ago

Csatlakozom az előttem szólok. Ha előtte magas volt, pl. 14-16 körüli és onnan esik le, akkor hypo tünet lehet 8-9-es értéknél is.

Hné M Melinda answered 11 év ago

 Köszi a válaszokat, refluxról még nem tudtam eddig, de most hogy Krisztián felvetetted, volt a napokban többször- szintén hajnalban – erős gyomortáji fájdalmam is. A cukrom nem volt előtte magas, vagyis reggel mindig sok, de napközben szép, du. futás után volt egy 3-as értékem, de szerencsére nem ettem túl magam, este 10-kor még lefekvés előtt 7,6 volt.

Nanita answered 11 év ago

Igen, a reflux is okozhat hasonló tüneteket. 🙁

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Melinda, ha sok a gyomorsavad, azt feltétlenül nézesd meg egy gasztroenterológus szakorvossal. A cukorbetegség mellett nem maradhat tartósan magas! Gyomorsavra kitűnő modern gyógyszerek álnak rendelkezére, bár ezek sajnos ugyanolyan drágák mint a jó cukorgyógyszerek. Ami felejtős: a szódabikarbóna meg a szódabikarbóna alapú savlekötők (Rennie, Samarin stb.) Ezek arra jók, hogy egy nagy zabálás és/vagy ivászat utáni savtúltengést enyhítsék, de a krónikusan magas gyomorsavat szakorvossal kell kezeltetni.

Mária Miklós answered 11 év ago

 Krisztián köszönöm, hogy ezt elmondtad!

Voltak hasonló rosszulléteim hajnalban, de akkor ez a gyomorsavtól volt, hiszem.  Van gyógyszerem, belgyógyászati kivizsgálás után kaptam, mivel refluxom  is van..  Valószínű este nem vettem be.

Takács Timi answered 10 év ago

reflux is okozhat ilyen tüneteket?nekem nem tudják eldönteni h a gyomorsavam miatt vagyok folyton éhes vagy cukor miatt…sokszor volt hipós tünetem de nem esett le a cukrom sak rosszul votlam és gyenge voltam az éhségtől ha nem ettem vert a víz stb.reflux is csinálhatja ezt?folyton éhes vagyok…ha nem eszek szarul vagyok.azt hitték cukor mert ingadozik.lehet reflux?