Humulin N-ről váltás Lantusra

KérdésekHumulin N-ről váltás Lantusra
Kardos Mónika kérdezte ennyi ideje: 10 év

 Sziasztok!

Párom 15 éve cukorbeteg,kezelőorvosa most javasolta Neki,hogy váltsunk Humulin N-ről Lantusra. Igazából semmi jót nem olvastunk a Lantus inzulinról,mindenki rendszeresen hypozik tőle… A Humulin N-nél az eredményei tökéletesek,van-e értelme Lantusra váltani? 13 órát dolgozik,korán kel és későn fekszik…   Segítségeteket előre is köszönöm!!!!

4 Válasz
Sára Biró answered 10 év ago

 Kedves Mónika üdv. az oldalon. Nem tudom , hol olvastad,hogy mindenki hipózik a Lantustól? Ez nem igaz!  A Lantus 24 órás inzulin bázis analóg inzulin, melynél sokkal ritkábban fordul elő a hipó , mint a humán inzulinnál ( Humulin N), persze fontos a dózis kititrálása. Meglátod, ha sikerül beállítani a megfelelő adagra a férjed sokkal jobban fogja érezni magát, még a teherbírása is jobb lesz. A Humulin N -en kívül milyen inzulint kap? 

Jozsef Pintér answered 10 év ago

Én több, mint tíz éve használom a Lantuszt és tényleg semmi gondom nincs vele. Nyáron, a fizikai aktivitásom növekedése miatt pár egységgel (szigorúan egyeztetve a kezelőorvosommal) csökkentem az adagom. Az átlagom napi 36 E, ezt most 32-re csökkentettük. Ja és annyiban vagyok formabontó, hogy én a Lantuszt nem este, hanem reggel O5.oo kor adom. Osztom a Sárika véleményét: nem kell félni tőle. Fő cél: megtalálni az életkorhoz, életvitelhez, életritmushoz, fizikai terheléshez legmegfelelőbb (egyére szabott) adagot.

Nanita answered 10 év ago

Sajnos nem tart ki 24 óráig, ez biztos. És hipok is vannak és csúcshatása is.
Nálam míg este adtam, szinte minden második éjszaka hipoztam, melyek időnként igen súlyosak voltak. Ha lecsökkentettük a mennyiséget, akkor pedig nem tartott ki napközben, délutánra-esti órákra mindig felment.
Aztán megpróbáltuk naponta kétszer adni, reggel és este, de ez sem volt jó az átfedések miatt.
A megoldás nálam az volt mint Jaskónál, azaz reggel adom, napközben tízóraival, uzsival ki tudom védeni a Lantus csúcshatását, hajnalban pedig nem hipozok, mert akkor már szinte nincs is mitől, mert nem tart ki 24 óráig. Így a reggeli étkezés előtti értékeim is normál tartományban vannak.

Milány Tiborné answered 10 év ago

 Szia Mónika! Én 13 éve vagyok cukorbeteg, három éve inzulinos. A humulin R, N használtam jó két évig, de mindig magasak voltak a reggeli értékeim. Októbertől váltottam Lantusra, de a humulin R maradt és még gyógyszert is szedek mellé. Először reggel adtam a Lantust  áprilisig, de így sem volt teljesen jó a reggeli, ekkor  dél körül voltak alacsonyak az értékeim. Most áprilistól este 5-kor adom a bázist és a reggeli értékeim 5-6 között mozognak. Este felé egy kicsit emelkedettek, de így is 10 alatt van. Nekem jobb lett a váltás. A jövő héten fogok menni vérvételre, majd kiderül mennyi lesz az átlagom!?