Humán inzulin.

KérdésekHumán inzulin.
Filyó Éva kérdezte ennyi ideje: 12 év

Fél éve diagnmosztizáltak nálam 1es típusú cukorbetegésget és humán inzulint inzulatrd és atrapid-ot szúrok napi 4 alkalommal. A negyedéves HglbAIC 6,2 volt mindkét alakalommal. Miért nem anad nekem analóg inzulint? Tudja valaki?

15 Válasz
Nanita answered 12 év ago

Lehet, hogy azért, mert a humán inzulinnal is szuper a HgbA1c-d. Bárcsak nekem lenne ilyen szép az analóg inzulin mellett. Van akinek az analóg mellett sokkal szebbek az értékei, mint a humánnal, van aki sokkal szabadabb életet élhet az analóggal, van akinek kevésbé ugrál, ingadozik… Nekem például mint ahogy többször írtam is, nem szabadabb az életem, mert halál pontosan kell ennem és adnom az analógot, nem tudok az idővel játszadozni-csúsztatni… Kisebb mértékűek a hypoim, de érdekes egyébként ( ezt is írtam korábban) a humán inzulinnal nekem is volt már 6 körüli az átlagom, míg az analóg mellett egyszer sem. Nekem ugyanúgy ingadozik, ugyanúgy tízóraizok és pótvacsizok a hypok miatt. De azért vissza nem váltanék a humánra egyenlőre. 🙂

Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Éva! A jogszabály sem engedi,hogy analóggal indítsanak ez lehet a fő ok. Írod,hogy jó a HgbAlC értéked,tudod 1-es típ. cukorbetegnél,ha kívülről inzulint kap az illető a még életben levő béta sejtek elkezdenek működni , ez tarthat 1-2 évig.Ezt követően ingadozóbbá válhat a vércukor. A jogszabály szerint akkor lehet humánról analógra váltani ,ha a HgAlC 8 fölé megy, vagy, 4 alkalommal legalább 10 feletti étkezés utáni vércukor érték van, vagy ha gyakori a hypo. Az orvosod követi a jogszabályt és ha szükségesnek ítéli meg biztosan fog váltani.
Iskolás vagy, vagy dolgozol? 

Nanita answered 12 év ago

Milyen érdekes: humánról akkor lehet analógra váltani ha 8 felett van a HgbA1c, az új törvény szerint pedig analógról humánra kell áttérni akkor ha a HgbA1c 8 fölött van. Hogy is van ez? Csak én érzem, hogy valami nem stimmel ezzel a fránya törvénnyel? A bűvös határ mindkettő esetében 8.
Nekem az lenne a logikus, hogy a friss cukorbeteg is analógot kapjon. De hát pont én csodálkozom a törvények logikusságán? 🙁

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita,meg a többi a magas pp.érték, a hypo.

Hné M Melinda answered 12 év ago

 Anita! Ez a bűvös nyolcas ez nekem is kérdőjeles, mert ugyanis,ha visszaállunk humanra, és nem lesz jobb az értékünk, sőt továbbra is hypozunk akkor mi van,elveszik a humant is, vagy vissza? Nem lehet,hogy nálad is sok az inzulin? Nekem is van még igy is,hogy napi 20E Levemirrel kevesebb az adagom, és ezt tényleg csak úgy tudok kiküszöbölni,hogy 2 óránként mérsz és eszel, de már vannak sokkal értékeim, nincs az a nagy ingadozás. Az meg sajnos tényleg igy van,hogy az elején könnyebb nagyon szép értékeket produkálni, nekem is 5-6 közötti HbA1C-m volt – human mellett, de most hiába álltunk vissza azzal sem lett jobb, sőt sokkal rosszabb.

Edina answered 12 év ago

Sziasztok!Én ezt a választ kaptam:Analógra egy év elteltével lehet visszatérni, amennyiben 8 fölött van az átlag, avgy többször van 10 fölött a postprandialis érték, ill. gyakori hypoglicaemia jellemzi.

Sára Biró answered 12 év ago

 Tudjátok,most a HgbA1C bűvkörében élek (nagyon fárasztó) és egyre jobban azt veszem észre,hogy humán mellett nagyon sok betegnél jobb a HgbAlC,mint analógnál. Vajon az analóg adta szabadság az ok? Írjatok már nekem erről valamit! Mert arra azért rákérdezünk,hogy nem-e a hypok miatt alacsony,és többnyire nem.

Nanita answered 12 év ago

Érdekes Sára a kérdésed.Tudod én már többször írtam, hogy nekem mintha nem lettek volna rosszabb az értékeim a humánnal és nem azért mert az analóg mellett több szabadságom lenne. Sajnos én azon kevesek közé tartozom, akik ugyanolyan szigorúság mellett él mintha humánon lenne: szigórúan kell tartanom az inzulin időpontokat és sokkal szigorúbb diétán vagyok, hogy jók legyenek az értékeim.
És egyébként meg ,de ez a saját véleményem, nem biztos, hogy mindenkinek jó az analóg. Annyira rövid az életútja az analógnak, hogy igazából majd csak még most fognak kiderülni, hogy ezeknek van-e mellékhatása vagy nincs, tényleg szuperebbek-e az értékek…..
Többségében melyik humánra állították át a betegeket?

Sára Biró answered 12 év ago

 Hát most elég sok beteg Insumanra kerül,mert abból van az előretöltött toll,de én már korábban is írtam nekem úgy tűnik mintha abból több inzulin kellene,mint az Actrapid vagy Humulinból. De néhány hónap múlva többet tudunk. Tudom,hogy többször írtad,hogy jobb értékeid voltak,de  nem vagy egyedül a véleményeddel,azzal kapcsolatosan,hogy mindenkinél jobb az analóg. Tudok én olyan diabetológiai szakápolót akinek a gyerekének a pumpában humán inzulin van!!

Nanita answered 12 év ago

Alátámasztom, humán inzulinból több egység kell.