Hőség-inzulinfelszívódás-hypó-magas cukor

KérdésekHőség-inzulinfelszívódás-hypó-magas cukor
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

Sárika segítségével érdekes összefüggést találta. Nálatok hogyan működik? Voltatok már hasonló helyzetben?

10 Válasz
Best Answer
katalin answered 11 év ago

Jasko ez nem rossz mert ezekben a melegekben nekem is sokszor alacsony a cukrom.De én arra fogtam hogy sokkal jobban elfáradunk és több energia kell.

jaskó answered 11 év ago

Amióta beállt a nagy hőség, sorozatosan fordultak elő nálam étkezés után gyorsan bekövetkező  hypós értékek. Majd amikor ennek elhárítása érdekében plusz CH-t fogyasztottam igen magas értékeket mértem. Gondolkodtam a hiba okán.és a Sárika ötlete alapján az alábbi következtetést vontam le, ami úgy látszik kezd beigazolódni: A hőségben a szervezet próbál önmagán segíteni. Kitágulnak az erek, gyorsul a pulzus, megnő a vér keringési sebessége. Nagyobb felületet biztosítva ezáltal a hőcserének. A felgyorsult keringés hatására talán felgyorsul a beadott inzulin felszívódási sebessége is. Jóval gyorsabb lesz, mint normál körülmények között. A neuropáthiám miatt amúgy is lassabb táplálékfelszívódás miatt nem lesz szinkronban egymással az inzulin és a szénhidrát felszívódás. Hiába eszem meg tehát a beadott Novo rapidnak megfelelő CH-t és hiába veszek figyelembe minden adott körülményt, mégis hypo az eredmény. Ekkor ismét ennem kell. Viszont amikor az inzulin hatása már kez lecsengeni a szervezetem talán ilyenkor kezdi a cukrot feldolgozni és a két étkezés Ch mennyisége összeadódik, tehát jön a nagyon magas cukor. Ha ezt ebben az esetben korrigálok, akkor beáll a hullámvasút! Gondolkodtam és ebben a kánikulában a következő megoldást próbáltam ki: a szokott időben étkezem, a Lantuszt rendes időben beadom, de a gyors hatású inzulint  az összes körülmény figyelembe vételével később, 10-20 perc késéssel adom be. Ezzel kivédtem a rendszeresen jelentkező hypókat és elkerültem a nagy ingadozásokat. Már második napja működik. lehet, hogy a tapasztalatom és a véleményem nem igazán szakszerűen lett összefoglalva, de kénytelen voltam valamilyen megoldást találni és nálam ez bejött. Az okot csak találgatom, de az elmúlt napok eredményei igazolni láttatják mindezt. Tapasztaltatok márt hasonló jelenséget, vagy egyedi vagyok egy ilyen helyzetben?

jaskó answered 11 év ago

Próbálkozzatok, kísérletezzetek és írjátok a naplóba a tapasztalatokat. Mindannyian mások vagyunk. Én mindig próbálok ésszerű magyarázatokat keresni az indokolatlannak, elsőre érthetetlennek tűnő dolgaimra. Nálam ez most így jött be.  Azért vigyázzatok az ötletek másolásakor, nehogy baj legyen. Minden itt beírt tapasztalatot csak alapos megfigyelés,és értékelés után szabad lemásolni, átvenni, vagy egyénre szabottan alkalmazni!!!

Mária Miklós answered 11 év ago

Jó reggelt, sziasztok..Nekem meg nincs étvágyam vizet iszom sokat, meg gyümölcsöt. Nagyon fáradt vagyok….nehezen viselem már.  Tényleg embert próbáló.  Kis unokámnak meg dührohamai vannak. Pedig nagyon jó tanuló, okos gyerek..féltem Őt is…..

erzsok511 answered 11 év ago

 sziasztok!Én ebben a hőségben járok kivizsgálásra szivemmel.Tegnap reggel hivtak izotopos viozsgálatra éhgyomorra 8 órára.Még nem hipoztam soha nem tudtam milyen ez?Elöször melegem lett kezdet heves szivverésem lenni és ájulás kerülgetett.Szoltam,hogy vegyenek elöre mert még  nem adtam inzulint és nem ettem semmit azt mondták ezt csak igy lehet csinálni.Rámjött egy sirogörcs leültettek az vizsgálóágy szélére és abban a pillanatban eszméletem vesztettem.leadtam elötte milyen gyogyikat szedek és mikor?2,6 volt a cukrom vérnyomásom 220.Rohangáltak az orvosok és a diabétesz osztályrol hivtak szak orvost aki azonnal inzulint adott és 2 db szöllöcukrot.Magamhoz tértak és azt kérdezték ki vagyok és miért sirok?A nevem is és a kérdésekre is tudtam válaszolni.A sirásra azt válaszolta csak.Mégegyszer megkérdezték és azt montam,hogy jol esik!Nahát igy már megcsinálták a vizsgálatot is.Mentegetöztek,.hogy itt még senki nem lett rosszul,de most már komolyabban veszik azt a kijelentést,hogy éhgyomorral jöjjön a cukorbeteg!Túl éltem már jobban vagyok,csak felborult a cukrom egy pár napig biztosjobban kell figyelnem!Amugy már kimerülés határán vagyok a melegtől!Remélem Ti még birjátok,már csak pár nap és könnyebb lesz!

jaskó answered 11 év ago

Erzsók! Ha ez így volt és miért ne lett volna így, akkor kicsit megborzongtam a megoldás hallatán. A magas vérnyomás természetes velejárója a hyponak, sőt a szapora szívverés is. Ilyenkor nagyon komoly igénybevételnek van kitéve a szív. Ezért is nagyon veszélyes, no meg az agysejtek károsodása miatt. Ami megrémített az a sorrend, hogy ájulás, inzuli és 2 szem szöllőcukor.  Szerintem a valós és helyes sorrend a mérés, cukor bevitel bármilyen formában. Ájulás esetén a félrenyelés veszélye miatt vénás szöllőcukor oldat beadása, vagy a hypo kit alkalmazása. Visszatérés , ébredés után CH tartalmú étel fogyasztása, ismételt mérés és majd akkor lehet dönteni az inzulin beadásáról. Mi van, ha az inzulin gyorsabban szívódik, mint a bevitt kaja? Hát egy újabb, még durvább hypó  Kb 2, max 3 óra múlva újabb mérés. Ilyenkor nem csak a mért értékra kell figyelni, hanem a vércukorszint mozgását az előző értékhez képest. ha emelkedik, minden OK, ha csökken, akkor újra CH és ismételt mérés. Remélem az orvos tényleg csak a visszatérésed és étkezés után adott inzulint, mert ha nem, az SZERINTEM  komoly hiba. Sajnos a  diabetológiai háttér ismerettel nem, vagy csak alacsony szinten tájékozott szakrendeléseken nem veszik komolyan a cukorbetegséget és a cukorbetegeket. Nem is értenek hozzá és félnek is a betegektől. Ez már saját tapasztalat

Sára Biró answered 11 év ago

Várjuk a tapasztalatokat a" Hőség-inzulinfelszívódás-hypó-magas cukor " kérdésre !

Kedves Erzsok nagyon sajnálom, hogy rossz emlékeid vannak a vizsgálattal, tudom,hogy a tapasztalatodat osztottad meg, de arra gondoltam nem lehet,hogy rosszul voltál és Glucoz injekciót kaptál vénásan,mert azt szoktunk ( talán 3 alkalommal került sor nálunk) adni. Azért is gondoltam erre,mert azt írtad eszméleted vesztetted, és diabetológiáról jött orvos  . A Te inzulinodat vették elő és abból adtak ?
Milyen lett az izotóp vizsgálat eredményed?

jaskó answered 11 év ago

Kedves Erzsók, amióta a bejegyzésedre válaszoltam, még nagyon sokat gondolkodtam az eseteden. Szerintem ilyen hibát egy diabetológus nem véthet! Ráadásul ájulásból visszahozni valakit 2 szem szöllőcukorral nem lehetséges. Annál jóval többre van szükség. A két szem cukor, az inkább csak ráadás lehetett egy az ájulásod alatt megtett intézkedésnek. Gyakorlotzt ájulósként mondom, hogy nekem régen legalább 6 ampulla glucóz oldat kellett vénásan, mire kezdtem feleszmélni.

erzsok511 answered 11 év ago

 Biztos nem kaptam mást,hiszem a cél a kontraszt anyag befecskedése vénába és a szivhez a vizsgálatot elvégezni.Ájulásom nem tartott sokáig!Az életben elöször fordult elö itt ilyen rosszullét,csak kapkpdtak mit tegyenek.elsö volt a mérés szurás és szöllöcukor,majd mérés vérnyomás csökkentés.Várakozás stabil állapotra és beszurták az izotop anyagot,evés után mérés és ekkor már jó lett a cukrom.Várakozás fekve 2 órát azután vizsgálták meg a szivemet.Délre lettem kész ,ebéd elött mérés szurás ebédelés.Az eredmény pár nap mulva lesz!Remélem megnyugtató lesz!vagy megtalálják a sziv bajom!

Marika answered 11 év ago

Igen valóban én is így reagálok a melegre ahogyan Jaskó kifejtette a beírásában , az az én bajom , hogy a hideg frontra is érzékeny vagyok és ilyenkor van nagy káosz a szervezetemben , amit érzek , de nem tudom kivédeni . Egyáltalán lehetséges ez ??? Nem vagyok ájulós típus . de nagyon tudok szenvedni ha nem tudom megoldani a bajomat. Ilyenkor elvonulok és egyedül próbálom megtalálni a kulcsát , nem bírom elviselni ha szenvedni lát a családom és látom , hogy kétségbe esnek.