Judit tönkölylisztes kenyere:
http://blog.keva.hu/?p=1091
György és kedves feleségének a rozskenyere
http://blog.keva.hu/?p=789
Bocsánat a Gabriella kenyere ( csak Juditnak szerettem volna segíteni)
http://blog.keva.hu/?p=1091
Rozsos-lenmagos kenyér vagyzsömle ahogy én készítem J
(ebből a mennyiségből kb. 1,20 kg kenyér lesz)
Hozzávalók:
35 dkg kenyérliszt (BL80)
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt fehér (RL90)
25 dkg graham liszt
3 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
4,5 dl kéz meleg víz vagy 3 dl víz és 1,5 dl kefír
2 ek olaj
3 ek lenmag
1 mokkáskanál őrölt kömény, vagy ha van, akkor kenyér fűszerkeverék (édeskömény, ánizs, koriander és kömény keveréke)
FONTOS!!!
– Lenmagból-ha lehetséges- a törtet válasszuk,mert annak jobb az élettani hatása, mint az egésznek. Ha saját magunk készítjük afűszerkeveréket, akkor alaposan őröljükmeg az összes fűszert. Egy kisüvegbe tegyük bele, sokáig eláll, és mindig kéznél van. Egyébként a kenyérfűszert csak a graham-os, ill. a rozsoslisztes kenyerekhez, zsömlékhez, bagettekhez használom. Nagyon ízletes lesztőle a kenyér.) .
– A rozsliszttel óvatosan kell bánni, kb. 1/3arányban még kezelhető tésztát kapunk, különben nehéz, sűrű és nagyonragacsos lesz.
– Ajánlatos a hozzávalókat szobahőmérsékletenlegalább fél órát „melegíteni”.
– Ha zsömlét akarunk, akkor a második dagasztás után kb. 11 – 12 dkg-s darabokat szakítunk le a tésztából (énlemérem mindig) formázunk, úgy hogy egy kicsit megnyújtjuk a tésztát, ésfolyamatosan az aljára hajtjuk, körbe, körbe. Majd a két tenyerünk között formázzuk,úgy mind a gombócokat! 🙂 Nekem mindig11 db lesz. Azért annyi, mert ennyi fér a sütőlapra.
– A zsömléket nem kell annyi ideig sütni, minta kenyeret. Legjobb, ha megnézzük kb. 8 perc után, ha kezd barnulni, akkor eztis letakarhatjuk alufóliával. A sütési idő még kb. 10 perc. De ez függ a gáz,ill. más tűzhelytől is.
ELKÉSZÍTÉS
1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk kelni..
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót, elkeverjük, aztán a már felfutott élesztőt beleöntjük, elkeverjük, és annyi folyadékot teszünk hozzá apránként, hogy kicsit ragacsos, de száraz érzetű legyen a kulimász…. Ez kb. 4,5 dl. Ezt addig gyúrjuk –kézzel-, amíg szép egyenletes és puha, nem ragacsos tészta lesz, Könnyebb a dagasztás, ha 1-2-szer kevés olajat öntünk a kezünkre.
Kelesztő tálba, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Kb. 45 perc. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, (a levegőt kigyúrjuk belőle) és ekkor tesszük hozzá a lenmagot is. Az egészet jól átgyúrjuk. aztán cipó alakra formázzuk, és kiolajozott, vagy szilikonos sütőpapírral ellátott ovális jénaiba, vagy más sütő edénybe tesszük.
Itt is kelesztjük mindaddig, míg a kétszeresére nem nő.
Bekapcsoljuk a gázt, és teszünk az aljára egy lábosba vizet –kb. 1,5 liter jó, mert akkor azt egyszer, esetleg kétszer kell feltölteni)
Lényeg, hogy mindig forró víz legyen a sütőben. Azért kell a víz, hogy ne legyen morzsás és nagyon kemény, sűrű a kenyér.
A tetejét bevágjuk nagyon éles késsel, vagy legjobb, ha egy pengével -2-szer vagy 3-szor- keresztbe, aztán pihentetjük egy keveset.kb. 10 percet.
Mielőtt betesszük a sütőbe megkenjük vízzel
200 fokon sütjük kb. 10 percig. Utána megnézzük. Ha kezd barnulni, akkor teszünk rá egy darab alufóliát, hogy ne égjen meg a teteje.
Ezután levesszük kb. 180 fokra és tovább sütjük még kb. 40 percig.
Ha nem vagyunk biztos benne, akkor többször meg lehet nézni tűpróbával, hogy megsült-e a kenyér A tűpróba azt jelenti, hogy a legvastagabb részébe a kenyérnek egy fogpiszkálót, vagy kihegyezett hurkapálcikát szúrunk, és ha nem ragad rá tészta, akkor valószínűleg átsült.
A zsömlénél: Érdemes a tepsi közepéről egy zsömlét ellenőrizni, valamint csipesszel vagy edényfogó kesztyűben felemelni, és az alját is megnézni.
Ha az is ropogós piros, akkor már szinte biztos, hogy kész.
Ha a belseje nyers még, pár percig sütni kell tovább..
Rácsra tesszük, és megkenjük újból vízzel, majd hagyjuk langyosra hűlni, lehetőleg, csak aztán vágjuk fel.
Remélem aki nekifog, annak sikerülni fog! 🙂
Jó sütést Nektek! 🙂
Tudjátok hogy a tönkölybúzát a nyolcvanas években kezdték el használni étkezésre ???Miért is jó ?? A tönkölybúza több ballasztanyagot , rostot tartalmaz ami jelentősen felelős bizonyos allergiák és a hasnyálmirigy betegségek kialakulásában . Magasabb a fehérje és alacsonyabb a szánhidrát tartalma , ezen kívül vitaminokat is tartalmaz . Megtalálható benne a B1- B-2 B-6 és a B-12 vitamin is . Kifejezetten ajánlott a fogyasztása cukor betegek számára , klinikai vizsgálatok igazolják , hogy egyes esetekben hatására csökkenthető a gyógyszerek adagja . Nem csak kenyér készítésére használható . A kenyeret lehet zöld fűszerekkel pl rozmaringgal , vagy provence-i fűszerkeverékkel is ízesíteni .
Tönköly liszteszsömle Hozzávalók 11 dbzsömléhez, ami kisütve egyenként 10 dkgkörül van. 50 dkgtönkölybúza fehér liszt (TBL 70)25 dkgkenyérliszt (Én a Nagyi titkát használom)3 dkg élesztő4,5 dl kefir1,5 dkg só,2 evőkanál olaj1 kiskanál cukor.(Természetesen lehet a tönköly fehérliszt helyett mást isbele tenni, de akkor vigyázni kell a lisztek összetételére.)
ELKÉSZÍTÉS:Futtasd fel az élesztőt1 dl kefirbenkevés cukorral. Amikor felfutott, a lisztben készítsd egy mélyedést, és öntsd bele az egészet, húzz rá lisztet,hagyd, hogy az élesztős tej kibuggyanjon a lisztszemek között (5-10 perc). Amikorez megtörtént, tedd bele a maradék kefirt,az összes többi hozzávalót, és gyúrd össze(Ha porélesztőt teszel a zsömle tésztájába, akkor keverd ela liszttel, majd jöhet a többi alkotórész. )Ha gyúrás után keménynekérzed a tésztát, akkor kevés tejjel, vagy vízzel hígíthatod. Több tucatgyúráson túl az a tapasztalatom, hogy elvileg pont jó tésztát kapsz, ha mindentrendesen kimértél. JAmikor összegyúrtad, az állaga rugalmas, kend ki kevés olajjal egyműanyag, vagy kelesztő tálat, tedd rá a gömbölyűre formázott tésztát,takard le folpackkal, konyharuhával, majd tedd félre kelni. Ezaz első gyúrás.Hamár kétszeresére kelt, gyúrd át újra,majd hagyd letakarva tovább kelni.Hamegint megkelt a duplájára, ismét gyúrdát. Tépjél belőle 11-12 dkg-s darabokat.Én le szoktam mérni. 11 vagy 12 dblesz belőle. TIPP: Amérlegre tegyél egy darab folpackot, és kend meg olajjal. Ha a tésztát ráteszed,nem fog odaragadni!!! JA kimért tésztákat tedd egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezre és hagyd pihenni, de csak annyit, hogy mígaz utolsó darab tésztához érsz –a kimérésnél- addig újból kel. Eztán egyenként formázod meg őket. Úgy formázunk,hogy egy kicsit megnyújtjuk a tésztát, és folyamatosan az aljára hajtjuk,körbe, körbe. Majd a két tenyerünk között gombócokká formáljuk. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű,feszes.(Azért jó aszilikonos sütőpapír, mert máskor is fel tudod használni, és a szilikonmiatt nem ragad oda a tészta)Ezután lehet megszórni különfélemagvakkal, (lenmaggal, mákkal, napraforgó maggal, tökmaggal, szezám maggal, sóval)Azsemlék között hagyjál helyet, mert még ezután is kelni fog… kb. a duplájára. Takard le megint folpackkal az egészet, éshagyjad pihenni. Kapcsoldbe a sütőt, melegítsd elő (220 fok, 10 perc). A sütő aljára tegyélegy forró vízzel telt lábast (legjobb a zománcos, amit nem sajnálsz) . Ez nagyon fontos, ne hagyd ki! A zsömléket nem kell annyi ideig sütni, minta kenyeret. Legjobb,ha megnézzük kb. 8 perc után, hakezd barnulni, akkor letakarhatjuk alufóliával Érdemes a tepsiközepéről egy zsömlét ellenőrizni, valamint csipesszel vagy edényfogókesztyűben felemelni, és az alját is megnézni.
Ha az is ropogós piros, akkor már szinte biztos, hogy kész. Ha a belseje nyers még, pár percig sütni kell tovább..A sütési idő még kb. 10 perc. Deez függ a gáz, ill. más tűzhelytől is.Ha megsültek a zsömlék, bekenjükvízzel.
Tönköly liszteszsömle
Hozzávalók 11 dbzsömléhez, ami kisütve egyenként 10 dkgkörül van.
50 dkgtönkölybúza fehér liszt (TBL 70)
25 dkgkenyérliszt (Én a Nagyi titkát használom)
3 dkg élesztő
4,5 dl kefir
1,5 dkg só,
2 evőkanál olaj
1 kiskanál cukor.
(Természetesen lehet a tönköly fehérliszt helyett mást isbele tenni, de akkor vigyázni kell a lisztek összetételére.)
ELKÉSZÍTÉS:Futtasd fel az élesztőt1 dl kefirbenkevés cukorral. Amikor felfutott, a lisztben készítsd egy mélyedést, és öntsd bele az egészet, húzz rá lisztet,hagyd, hogy az élesztős tej kibuggyanjon a lisztszemek között (5-10 perc).
Amikorez megtörtént, tedd bele a maradék kefirt,az összes többi hozzávalót, és gyúrd össze(Ha porélesztőt teszel a zsömle tésztájába, akkor keverd ela liszttel, majd jöhet a többi alkotórész. )
Ha gyúrás után keménynekérzed a tésztát, akkor kevés tejjel, vagy vízzel hígíthatod.
Több tucatgyúráson túl az a tapasztalatom, hogy elvileg pont jó tésztát kapsz, ha mindentrendesen kimértél. 🙂
Amikor összegyúrtad, az állaga rugalmas, kend ki kevés olajjal egyműanyag, vagy kelesztő tálat, tedd rá a gömbölyűre formázott tésztát,takard le folpackkal, konyharuhával, majd tedd félre kelni.
Ezaz első gyúrás.
Hamár kétszeresére kelt, gyúrd át újra,majd hagyd letakarva tovább kelni.
Hamegint megkelt a duplájára, ismét gyúrdát. Tépjél belőle 11-12 dkg-s darabokat.
Én le szoktam mérni. 11 vagy 12 dblesz belőle.
TIPP: Amérlegre tegyél egy darab folpackot, és kend meg olajjal. Ha a tésztát ráteszed,nem fog odaragadni!!! 🙂
A kimért tésztákat tedd egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezre és hagyd pihenni, de csak annyit, hogy mígaz utolsó darab tésztához érsz –a kimérésnél- addig újból kel.
Eztán egyenként formázod meg őket. Úgy formázunk,hogy egy kicsit megnyújtjuk a tésztát, és folyamatosan az aljára hajtjuk,körbe, körbe. Majd a két tenyerünk között gombócokká formáljuk. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű,feszes.
(Azért jó aszilikonos sütőpapír, mert máskor is fel tudod használni, és a szilikonmiatt nem ragad oda a tészta)
Ezután lehet megszórni különfélemagvakkal, (lenmaggal, mákkal, napraforgó maggal, tökmaggal, szezám maggal, sóval)
Azsemlék között hagyjál helyet, mert még ezután is kelni fog… kb. a duplájára.
Takard le megint folpackkal az egészet, éshagyjad pihenni.
Kapcsoldbe a sütőt, melegítsd elő (220 fok, 10 perc). A sütő aljára tegyélegy forró vízzel telt lábast (legjobb a zománcos, amit nem sajnálsz) .
Ez nagyon fontos, ne hagyd ki!
A zsömléket nem kell annyi ideig sütni, minta kenyeret. Legjobb,ha megnézzük kb. 8 perc után, hakezd barnulni, akkor letakarhatjuk alufóliával.
Érdemes a tepsiközepéről egy zsömlét ellenőrizni, valamint csipesszel vagy edényfogókesztyűben felemelni, és az alját is megnézni.
Ha az is ropogós piros, akkor már szinte biztos, hogy kész.
Ha a belseje nyers még, pár percig sütni kell tovább..
A sütési idő még kb. 10 perc.
Deez függ a gáz, ill. más tűzhelytől is.
Ha megsültek a zsömlék, bekenjükvízzel.
Kép Sáránál van…
Gabi Rozsos – Lenmagos kenyere
Elkészült és csodálatos lett Gabi receptje alapján a mai kenyerünk 🙂
Íme a bizonyíték…..
[http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_gqbnpoiotd.jpg]
[http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_6muiheh3ok.jpg]
[http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_xtql9pf737.jpg]
[http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_onw1wpurfa.jpg]
Isteni lett 🙂
…bocsi….. akkor most tényleg hoztam a képeket 🙂
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_gqbnpoiotd.jpg
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_6muiheh3ok.jpg
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_xtql9pf737.jpg
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_2_8_onw1wpurfa.jpg
Köszönjük szépen a képeket! Igaz szakácsnő vagy,és az unoka aki a kezében tartja a mami kenyerét egy csoda.Na ő érte is érdemes volt.Látod Gabikám a receptjeid után kedvet kapunk a kenyér sütéshez:-))