A fogkõ legnagyobb részben kikeményedett ételmaradékból áll. Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg, mely a nyálban feloldódott étel egy része. A lerakódott plakkban a baktériumok elkezdenek szaporodni, mivel bõven van táplálékuk. A plakk egy idõ után szervül, egyre keményebbé válik mivel a nyálból különbözõ ásványi anyagokat "vonz" magához. A kikeményedett plakkot nevezzük fogkõnek.
Ez hajlamosít fogágágy betegségek kialakulásához Megelőzni a rendszeres fogápolással (fogmosás,fogselyem használat),rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel leheti!.A cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelni ,mert sokkal gyakrabban fordul elő a fogágy betegség,lyukas fog,mint a nem cukorbetegeknél!
Hogyan lehet megelőzni a fogkő képződését?
1 Válasz
Best Answer