Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?

KérdésekHogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 13 év
6 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Legtöbbször elegendő a megfelelő diéta,ezzel a normális vércukorszint biztosítható.A rendszeres testmozgás segít a vércukor normális szinten tartásában.Néhány esetben a diéta önmagában nem elegendő,ilyenkor inzulin kezelés szükséges!

violetta answered 13 év ago

 A terhesgondozás során minden anyánál a 24-28. terhességi hét között cukorterheléses vizsgálatot végeznek. Ennek során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó víz elfogyasztása előtt és utána, meghatározott időközökben  mérik a vércukor szintjét.Normális szénhidrátanyagcseréjű ember éhgyomri vércukorszintje nem haladja meg a 6,0 mmol/l-es értéket, a szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával pedig 7,8 mmol/l-es érték alatt marad.Amennyiben 7,8 mmol/l felett van ilyenkor a vércukorszint, de nem magasabb, mint 11,1 mmol/l, csökkent cukortűrő képességről van szó.Ha a 11,1 mmol/l-t is meghaladja, cukorbetegség a diagnózis.

violetta answered 13 év ago

 Az anyai testsúlygyarapodás ideális esetben ne haladja meg a 8 kg-ot. Három főétkezés és három kis étkezést javasolt úgy, hogy ennek 40-50%-a élelmi rostokban gazdag összetett szénhidrát (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek), 20-25 %-a fehérje (hús, tej), 30%-a pedig zsírféle (inkább a telítetlen zsírsavakban gazdagabb olajat részesítsük előnyben) legyen.Az esti utolsó étkezés és a reggeli első étkezés között ne teljen el 10 óránál több idő. A reggeli magas rosttartalmú, könnyű étkezés legyen, mert ebben a napszakban gyakoribb a jelentősebb vércukor-emelkedés.

violetta answered 13 év ago

 Amennyiben belgyógyászati ellenjavallata nincs, a testmozgás is hasznos a cukoranyagcsere rendben tartására.Természetesen kismamáknak való tornagyakorlatok ajánlottak, illetve séta. Ha a diétával nem érnek el megfelelő vércukorszinteket, az inzulin adását el kell kezdeni. Ez egyénre szabottan öninjekciózás formájában történik, és diabetológus szakember állítja be.A terhesség alatti szénhidrátanyagcsere zavarban szenvedő anyákat a várandósság teljes időtartalma alatt diabetológus kíséri fegyelemmel.A szülés után újrateszteléssel kell megállapítani, hogy a betegség megmaradt-e, vagy sem. Ennek megfelelően történik a további gondozás is.

Horváth Anita answered 13 év ago

Nem vagyok cukorbeteg,de már a terhességem kezdetén áttértem a fehér lisztből készült termékekről a teljes kiörlésű lisztből készültekre.ugyanis észrevettem,hogy ha fehér kenyeret ettem már 1 óra múlva újra éhes voltam,viszont ha teljes kiö.-t akkor sokkal később.Tanácsolnám minden kismamának,aki nem cukorbeteg annak is.Előnye,hogy a benne lévő rost telíti a gyomrot és lassabban szívódik fel,így el lehet kerülni a folytonos éhségérzetet és a felesleges kalóriabevitelt.Ami fontos,hogy megfelelő mennyiségű folyadékra is szükség van,mert a rost vizet köt meg.Ellenkező esetben,ha sok rostot eszünk,de nem iszunk hozzá a kismamákra amúgy is jellemző székrekedés fokozódik.

Sára Biró answered 12 év ago

 Anita egyetértek veled,nem kell valakinek cukorbetegnek lennie azért,hogy egészségesen táplálkozzon. megszoktuk már a diéta szót,de lényegében a cukorbetegségben is a kiegyensúlyozott  egészséges étrend cél,annyi hogy egy kicsit számolni kell ,és rendszeresen étkezni.